Technology18.10.2023

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023


Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde shortlist van 20 baanbrekende uitvindingen, waarbij alle uitvinders de kans krijgen om een internationale winnaar te worden en €34.000 te ontvangen ter ondersteuning van de volgende fasen van hun uitvindingen.

Uitvinding verandert levens

Studenten en jonge ingenieurs over de hele wereld blijven aantonen hoe nieuwsgierigheid de grenzen van de uitvinding kunnen verleggen en oplossingen kunnen creëren die levens kunnen veranderen.

De Turkse inzending op de shortlist, ForestGuard 2.0, is een reactie op de verwoestende bosbranden die studenten in 2021 en daarna door het land hebben zien razen. De uitvinding, gemaakt door een team van de Bilgi Universiteit van Istanbul, maakt gebruik van sensor-naar-satelliettechnologie om autoriteiten te waarschuwen bij de eerste tekenen van een mogelijke natuurbrand, in de hoop het risico in de komende jaren enorm te verminderen.

Ondertussen werd de jonge uitvinder E Ian Siew in Singapore gemotiveerd door zijn moeilijke ervaring bij het herstellen van een openhartoperatie om een betere oplossing te creëren. In overleg met deskundigen van het National University Hospital in Singapore creëerde hij een vestachtig apparaat voor postoperatieve revalidatie, dat de ondersteuning van de fusie van het borstbeen na de operatie verbetert.

Soms kunnen zelfs de eenvoudigste ideeën een aanzienlijke mondiale impact hebben. In de Filippijnen creëerde de jonge ondernemer Jeremy De Leon Make-roscope, een eenvoudig sleutelhangerhulpmiddel dat van een smartphone of tablet een microscoop maakt. Het verbeteren van de toegang tot laboratoriumhulpmiddelen voor studenten over de hele wereld heeft potentieel enorme gevolgen voor de toekomstige generatie wetenschappers, en de uitvinding is al door meer dan 3.000 Filipijnse studenten en docenten gebruikt.

Wat ervoor nodig is om op deze shortlist te komen laat Rachael Pink, Head of Technology Development bij Dyson, hieronder weten:

Diversiteit van gedachten

Geweldige ideeën komen voort uit de diversiteit van gedachten en ervaringen. De 14 Dyson-ingenieurs die het panel voor de Top 20 van dit jaar vormen, werken in Dyson R&D-centra in Singapore, Groot-Brittannië, Maleisië en de Filippijnen, en zijn gespecialiseerd in technische vakgebieden, waaronder duurzaamheid, elektronica, productie, akoestiek en energieopslag. Ze werden vergezeld door studenten van het Dyson Institute of Engineering and Technology om hun inzichten te delen en conventionele ontwerpprocessen uit te dagen.

Het panel analyseerde, debatteerde en beoordeelde alle nationale finalisten en runners-up, en kwam samen om de inzendingen te verkleinen om de Top 20-shortlist van dit jaar samen te stellen.

Top 20 Shortlist

De wereldwijde winnaars van de competitie worden op 15 november bekend gemaakt. Dit is de De Top 20 Shortlist (in alfabetische volgorde).

1. AISIG

Apparaten waarmee slechtzienden veilig kunnen oversteken op een oversteekplaats met behulp van op AI gebaseerde beeldherkenning.

Uitvinder(s): Ikuya Tanaka Sergio en Narushima Masaaki. Japan.

2. Auxobrace

Een revalidatieapparaat voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan. Geïnspireerd door de eigen ervaring van de uitvinder met postoperatieve zorg.

Uitvinder(s): E Ian Siew. Singapore.

3. AVA

Adaptieve hulpmiddelen voor persoonlijke hygiëne voor mensen met spasticiteit.

Uitvinder(s): Javier Pascual Paredes. Spanje.

4. Boreas

Een apparaat om longrevalidatie in ziekenhuizen te automatiseren en te gamificeren, geïnspireerd op de ervaring van teamleider Piotr’s vader met COVID.

Uitvinder(s): Piotr Falkowski, Bazyli Leczkowski, Maciej Pikuliński en Anna Pastor. Polen.

5. E-COATING

Een duurzame dak- en gevelcoating met een hoog koelend effect, waardoor de behoefte aan airconditioning in warmere landen afneemt. Het materiaal maakt gebruik van afvalglas en zou de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt voor koeling enorm kunnen verminderen.

Uitvinder(s): Hoi Fung Ronaldo Chan en Can Xiao. Hong Kong.

6. Ergotech

Een ergonomisch laparoscopiehulpmiddel dat het comfort van chirurgen verbetert en de polsbelasting vermindert. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn stage bij het ontwerpproces van medische hulpmiddelen.

Uitvinder(s): George Clarke. Ierland.

7. ForestGuard 2.0

Een ultravroeg detectiesysteem voor natuurbranden van sensor naar satelliet. Geïnspireerd door getuige te zijn van de Turkse bosbranden in 2021, waarschuwt het systeem de autoriteiten bij het eerste teken van brand.

Uitvinder(s): Ecem Ertan, Onur Sertgil, Rana Imam Esirger en Suat Batuhan Esirger. Turkije.

8. Gutsy

Een prothetische medische poort die uitstel biedt van stomazakjes. De uitvinder werd geïnspireerd om een beter alternatief te creëren door een vriend die op 26-jarige leeftijd een colostomieoperatie onderging.

Uitvinder(s): Charlotte Böhning. VS.

9. LEKA

Een biologisch afbreekbare, niet-invasieve en toegankelijke test om de cysticercoseparasiet te detecteren.

Uitvinder(s): Ximena García Ortega. Mexico.

10. Lunet

Een 3D-printbare mechanische vingerprothese voor vingergeamputeerden. De uitvinder is van plan om het ontwerp van Lunet volledig gratis en open source te maken om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Uitvinder(s): David Edquilang. VS.

11. Make-roscope

Een draagbare sleutelhanger die van een smartphone of tablet een microscoop maakt.

Uitvinder(s): Jeremy De Leon. Filippijnen.

12. Oasis

Een draagbaar apparaat om visuele afleiding te verminderen voor mensen met ADHD.

Uitvinder(s): Joel Olympio. Ierland.

13. os*tomy

Een duurzame en betaalbare tas voor colostomiepatiënten. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn tijd als medisch assistent in Tanzania om een goedkoper alternatief te creëren voor traditionele colostoma-opties.

Uitvinder(s): Nikolaus Potapow. Oostenrijk.

14. Pleural

Een slim apparaat voor het vrijmaken van de luchtwegen voor hulp bij slijmgerelateerde ademhalingsaandoeningen. Het team werd geïnspireerd door de ervaringen van hun familieleden met chronische ademhalingsproblemen en de strijd om toegang te krijgen tot zorg.

Uitvinder(s): Daniel Hale, Yihan Dong, Fergus Laidlaw en William Eliot. VK.

15. Pre-Podium

Een drugstestkit ontworpen om de antidopingtestervaring van atleten te verbeteren. De oplossing werd ingegeven door het horen van de ongemakkelijke ervaring van zijn vriend met het testproces, en hij wilde een betere, meer inclusieve oplossing creëren.

Uitvinder(s): Nick Holland. Nieuw-Zeeland.

16. REVR

Een retrofitkit om voertuigen met een verbrandingsmotor om te bouwen naar hybride elektrisch.

Uitvinder(s): Alexander Burton. Australië.

17. Shuimu Breathing

Een medisch ondersteuningsapparaat voor patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, dat begeleiding biedt bij het gebruik van inhalatoren.

Uitvinder(s): Fang Yuan en Zhang Mouwei. China.

18. The Golden Capsule

Een niet-elektrisch medicijninjectieapparaat voor noodgevallen.

Uitvinder(s): Shin Young Hwan, Chae Yoo Jin, Bai Yuan en Kim Dae Yeon. Korea.

19. The Life Chariot

Een off-road trailer voor medici in conflictgebieden.

Uitvinder(s): Piotr Tłuszcz. Polen.

20. WhaleSafe

Een touw-op-aanvraag-vissysteem dat verstrengeling van walvissen elimineert.

Uitvinder(s): Collin Bolt, Benjamin Beazley en Jake Chateauneuf. Canada.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Developers

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

Het tekort aan IT-talent wordt in Nederland steeds nijpender. Vooral software ontwikkelaars zijn op onze arbeidsmarkt amper te vinden. De oplossing ligt voor de hand: buiten de eigen vijver vissen. Wereldwijd is er een z...

Online18.10.2023

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Twitter-gebruikers die willen tweeten via een derde partij zijn de laatste tijd van een koude kermis thuisgekomen. De reden? Twitter heeft zijn API (een stukje software dat je in je software moet inbouwen en dat Twitter...

Social Media05.06.2023

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

Het is mede door de chiptekorten niet heel eenvoudig om een Raspberry Pi te kopen. Jammer, want deze apparaten zijn enorm veelzijdig en kunnen onder andere in een smarthome een leuke rol spelen. Is er een alternatief? Ja...

Gadgets25.10.2022

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Er zijn heel veel stereotyperingen van ontwikkelaars, maar natuurlijk klopt dat zeker niet allemaal. De nieuwe film Prometheus is gearriveerd om je beeld weer even wat te veranderen want hierin komen diverse grote ontwik...

Technology24.10.2022

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

​Online marketingbureau Red Banana lanceert dé nieuwe standaard voor webshops

Roosendaals online marketingbureau Red Banana is gestart met een nieuwe service: Smooothie. Met deze service voorzien zij klanten op een efficiënte en snelle manier van 100% betrouwbare, snelle en gebruiksvriendelijke w...

Marketing06.09.2022

​Online marketingbureau Red Banana lanceert dé nieuwe standaard voor webshops

Zelf een eigen website maken of het uitbesteden?

Je bent net een bedrijf begonnen en je wil graag aan de wereld kenbaar maken dat je bestaat. Eén van de beste manieren is om een website te bouwen. Dat zorgt er namelijk voor dat mensen je eerder vertrouwen, omdat je on...

Online11.07.2022

Zelf een eigen website maken of het uitbesteden?

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Verder lezen over Dyson

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

Dyson heeft een nieuwe föhn gemaakt die allerlei slimme toepassingen heeft om je haar sneller te stijlen zoals jij wil. De Supersonic r is een kleiner, lichter apparaat en heeft een bijzonder slank design met een ‘boc...

Gadgets09.02.2024

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

Je stofzuiger heeft het begeven, of misschien droom je gewoon al een tijdje van een steelstofzuiger. Is die echt zoveel beter dan de goede oude ‘hond’-stofzuiger die je achter je aan sleept? We zetten de twee typen s...

Lifestyle23.01.2024

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

De James Dyson Award, de internationale designprijs, heeft deze week de drie internationale winnaars bekend gemaakt: de internationale winnaar, de duurzaamheidswinnaar en de humanitaire winnaar. Ze zijn persoonlijk gesel...

Technology16.11.2023

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

The Life Chariot, The Golden Capsule & E-COATING
​5 dingen die nog kunnen innoveren op stofzuigers

Gebruik jij een steelstofzuiger, een robotstofzuiger of een ouderwetse met draad? Er is een aantal dingen dat beter kan aan stofzuigers en daarbij heeft elke soort wel iets dat het stofzuigen een nog fijnere ervaring moe...

Gadgets06.11.2023

​5 dingen die nog kunnen innoveren op stofzuigers

Dyson heeft een volledig werkend circulair landbouwsysteem

De landbouwsector is de afgelopen jaren in Nederland een flink discussiepunt geweest. De uitkoop van boeren in Nederland is inmiddels van start gegaan. Allemaal om de stikstofcrisis onder controle te krijgen. Al gaan we...

Technology16.10.2023

Dyson heeft een volledig werkend circulair landbouwsysteem

de toekomst van landbouw?
Dyson headset met ‘mondkapje’ nu ook in Nederland

Dyson is een bedenker, en producent, van bijzondere apparaten. Zij hebben een hele andere kijk op ventilatoren, stofzuigers en sinds vorig jaar ook koptelefoons. In december werd de Dyson Zone in volle glorie gepresentee...

Gadgets06.09.2023

Dyson headset met ‘mondkapje’ nu ook in Nederland

Dit zijn de nieuwste innovaties van Dyson

Dyson kondigde deze week 6 nieuwe producten aan die automatisering, geavanceerde software en intelligentie combineren met de beste schoonmaakprestaties. John Churchill, CTO van St James Power Station in Singapore, onthu...

Technology24.05.2023

Dit zijn de nieuwste innovaties van Dyson

Verder lezen over Technology

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein