Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led


Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant op: LCD, OLED, QLED en mini-LED. Wat? Precies: dit is wat dat allemaal te betekenen heeft.

TV kopen

Om te beginnen is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-LED te vinden in de beeldschermen, dus niet in de computer van de televisie. Let wel: de beeldkwaliteit van de televisie heeft op zijn beurt weer niet alleen te maken met de technologie in het beeldscherm, maar ook met die computer. Als die niet goed is in het verwerken van beeld, dan kun je alsnog tegenvallende prestaties hebben. Ook beïnvloedt je internetverbinding de beeldkwaliteit wanneer je films en series streamt vanaf Netflix bijvoorbeeld. Slecht internet betekent dat iets wat een geweldige beeldkwaliteit zou moeten hebben toch slecht uit de verf komt.

Twee tv-keuzes: LCD en OLED

Er zijn enorm veel namen voor technologieën die op elkaar lijken, maar het grootste verschil zit hem tussen LCD en OLED. Een LCD is een grote bak licht en OLED bestaat uit allemaal kleine lichten die apart worden bestuurd. Je hoort het nu waarschijnlijk al: OLED is over het algemeen mooier dan LCD.

LCD

LCD staat voor liquid crystal display, dus vloeibare kristalscherm. Klinkt enorm luxe, maar dit zijn juist de fijner geprijsde televisies. LCD is niet in staat om zelf licht uit te stralen, maar gebruikt daarvoor een soort tl-balk aan de achterkant van de tv. De lichtval wordt gemanipuleerd door de vloeibare kristallen die het licht verdraaien, afhankelijk van hoeveel spanning erop wordt gezet. LCD kan niet zo goed beïnvloeden hoeveel licht er alsnog door het scherm heen komt wanneer het juist donker moet zijn. Het resultaat? Zwarttinten die niet echt diepzwart zijn.

OLED

Een OLED-televisiescherm (ook wel AMOLED) heeft aan de achterkant organische leds, vandaar de naam. Led staat voor light emitting diode (lichtuitstralende diode). Omdat led zelf licht uitstraalt, wordt het bijvoorbeeld ingezet in lampen. Echter werken ze ook heel goed in televisieschermen. Staan ze namelijk uit, dan is het ook echt donker, in tegenstelling tot de techniek van LCD-schermen die nog een beetje licht doorlaten. Ook werkt een led precies op de pixel, waardoor je een scherper beeld krijgt. OLED-televisies komen enorm goed tot hun recht in donkere ruimtes. Bij het kijken naar een horrorfilm zie je het monster écht niet aankomen, omdat alles zwart is. Geen schim te zien.

QLED

QLED is alleen van Samsung. Het lijkt op een soort combi van OLED en LCD, maar het is eigenlijk gewoon LCD. Niet helemaal traditioneel LCD zoals hierboven uitgelegd, want er worden quantum dots gebruikt om het licht om te zetten. Daar komt de Q van QLED ook vandaan. Het wordt wel nog steeds door een LCD-paneel geschenen, waardoor zwart nog steeds niet diep zwart is. Wel staan QLED-televisies erom bekend dat ze een grotere helderheid hebben en dat kan een grote plus zijn in huizen waarin bijvoorbeeld het licht naar binnen schijnt.

Mini-led

LCD wordt wel beter, want de mini-TL-buizen zijn vervangen door leds. Hierbij is local dimming mogelijk en kom je dichterbij een OLED-ervaring. Leds worden plaatselijk gedimd, zodat donkere plekken echt donker zijn. Daar kleeft wel een nadeel aan: je moet wel heel veel zones maken om niet te laten opvallen dat er gebieden zijn die al dan niet dimmen. Als er bijvoorbeeld een lichte ondertiteling is op een donkere achtergrond, dan zie je dat het wit vanuit de letters doorsijpelen in het donker en wordt de ondertiteling slechter leesbaar. De manier om dit te verhelpen is om het aantal zones te vergroten en die tactiek zien we tegenwoordig vaker: mini-led. Hierbij zitten er mini-ledjes achter het scherm die pixels in een kleinere groep kunnen dimmen en doen oplichten. Het is wel een groep en dus niet per pixel zoals bij het nauwkeurigere OLED.

Micro-led

Je zou dat wel kunnen bereiken met micro-led, maar dat is een techniek die nog erg duur is. Je moet namelijk alle leds afzonderlijk maken en vervolgens samenvoegen met heel veel stuks. Het wordt wel veel gebruikt in evenementenschermen. Er zijn ook apparaten voor thuis, maar die zijn nog wel erg prijzig.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Technology

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

Verder lezen over Televisie

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

De meest recente Chromecast dateert uit 2022 en is de Chromecast with Google TV. De nieuwe lijkt daar echter totaal niet op.

Gadgets23.07.2024

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Streamingdienst Viaplay heeft het niet makkelijk. Het aantal abonnees ging in het tweede kwartaal weer naar beneden.

Entertainment18.07.2024

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord