Online18.10.2023

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars


Het tekort aan IT-talent wordt in Nederland steeds nijpender. Vooral software ontwikkelaars zijn op onze arbeidsmarkt amper te vinden. De oplossing ligt voor de hand: buiten de eigen vijver vissen. Wereldwijd is er een zee aan talent beschikbaar. Die kun je wellicht bereiken via een Engelstalige oproep op LinkedIn. Maar krijg je daarmee het ontwikkeltalent dat precies bij jouw bedrijf past?

Tijdens de COVID-crisis kwamen we erachter dat het helemaal niet nodig is om fulltime met z’n allen op kantoor te zitten. Met elkaar communiceren bleek prima te kunnen op afstand en qua productiviteit was thuiswerken misschien zelfs beter dan al die kantoordagen vol afleiding. Inmiddels komen we daar een beetje op terug: het is toch goed om elkaar zo nu en dan even in de ogen te kunnen kijken.

Diverse afwegingen

Hoe doe je dat als je buitenlandse werknemers aan je team toevoegt? Want die zitten logischerwijs wel op afstand. De oplossing is deze werknemers toch een paar keer per jaar op te zoeken, of naar Nederland te laten komen. Dat is natuurlijk voor mensen die in Oost-Europa voor jou werken gemakkelijker te organiseren dan voor medewerkers in bijvoorbeeld Azië. Dit is dan ook meteen een belangrijke afweging.

Er zijn nog veel andere vragen relevant zodra je overweegt je op de buitenlandse arbeidsmarkt te bewegen. Wat heb je nodig in jouw team: zoek je vooral ontwikkeltalent, of zoek je een senior die op den duur een internationaal team kan aansturen? Ga je vooral voor lage loonkosten en voor werknemers verder weg, of zoek je het minder ver van huis en ben je bereid lonen te betalen die iets dichterbij onze standaarden liggen?

Hulp van een bureau

Je hebt uiteraard ook te maken met cultuurverschillen. In het algemeen geldt: hoe verder weg, hoe groter die verschillen zijn. Al zijn er ook verschillen merkbaar tussen landen die dichtbij elkaar liggen. Daardoor is het ene land wellicht juist wel aantrekkelijk voor de Nederlandse markt, en het andere veel minder. Dat moet je maar net weten. Ben jij bereid dit allemaal zelf uit te zoeken? Heb je daar tijd voor? Bij veel ondernemingen zal het antwoord daarop nee zijn. Daarom helpen gespecialiseerde bureaus hier graag bij.

Diverse partners in allerlei landen bieden mensen aan die met hun verstand van IT van toegevoegde waarde kunnen zijn voor een Nederlandse werkgever. Bureaus benaderen deze inhuurpartners om hun talenten aan te bieden voor de Nederlandse markt. Na een gedegen voorselectie kan de Nederlandse werkgever zelf bijvoorbeeld een Top 5 interviewen en zo de ideale kandidaat kiezen.

Kennis en ervaring

Veel bureaus hebben jarenlange ervaring met enerzijds Nederlandse werkgevers en hun vraag naar ontwikkeltalent en anderzijds buitenlandse inhuurpartners en de mensen die zij aanbieden. Er zijn een aantal zaken waar goede bureaus werkgevers op attenderen. Zo is het belangrijk om communicatie en documentatie aan te passen op de komst van internationale werknemers. Wordt er louter in het Nederlands gecommuniceerd en is er nog geen werkdocumentatie in het Engels beschikbaar? Maak dat eerst in orde, dat scheelt veel misverstanden en maakt het internationale overleg vanaf het begin makkelijker.

Soms hebben bedrijven, of bepaalde collega’s, al eerder ervaring opgedaan met buitenlandse werknemers. Het is belangrijk die ervaring mee te nemen in de nieuwe vraag. Duidelijk zijn over de technologieën die de ontwikkelaar moet kennen, is ook zeker van belang. Als je een MKB-bedrijf hebt en voor het eerst met buitenlandse inhuur gaat werken, is het bovendien aan te raden niet meteen tien internationale werknemers te willen aantrekken. Ook al heb je werk voor zoveel mensen. Begin met één buitenlandse collega en kijk of het bevalt. Dan kun je daarna gaan opbouwen.

Belastingtechnische en juridische zaken

Belastingtechnisch en juridisch zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Stel dat je toch die oproep op LinkedIn plaatst en daar rolt een talent uit: weet jij welke regels er verbonden zijn aan het in loondienst nemen van een buitenlandse collega? Als je een bureau inschakelt dat werkt met een partnerbedrijf dat ter plaatse actief is, komt de gekozen ontwikkelaar in dienst van het partnerbedrijf. Via het Nederlandse bureau wordt deze werknemer doorverhuurt aan jouw onderneming. Het Nederlandse bureau verzorgt de facturatie en alles wordt goed geregeld.

Zekerheid en schaalbaarheid

Nog een voordeel van inhuur via een bureau, is dat je het bureau verantwoordelijk kunt houden voor de prestaties van de buitenlandse collega. Als je in de loop van de tijd het aantal buitenlandse ontwikkelaars uit één land wil uitbreiden, bereik je bovendien een bepaalde efficiëntie. Dan kan er namelijk een kantoor geopend worden in het betreffende thuisland, waar een officemanager kan worden aangenomen en alle faciliteiten voor de groep goed zijn geregeld.

Communicatie op afstand

Communiceren met de nieuwe collega(‘s) is natuurlijk ontzettend belangrijk. In de IT werken we met Scrum, waardoor teams in korte cycli samenwerken aan concrete doelen. Daar hoort een dagelijkse meeting bij waarin kort wordt doorgesproken waar eenieder mee bezig is en wat er op de planning staat. Tussendoor wordt vaak gecommuniceerd via Slack, hierin kan het team onder andere chatten. Taken bijhouden en voortgang monitoren wordt dikwijls gedaan met Jira software, de meest gebruikte tool voor agile werken. Sprint is nog zo’n tool: deze bakent planningen van bijvoorbeeld een week of een maand af waarin bepaalde (deel)producten klaar moeten zijn. Deze communicatiemiddelen werken prima ter controle van de voortgang en productiviteit van collega’s, waar ze ook actief zijn.

Ga de uitdaging aan

Er zijn allerlei afwegingen voordat je begint aan het opbouwen van jouw internationale team. Maar het loont de moeite om de uitdaging aan te gaan. Er is ontzettend veel ontwikkeltalent in de wereld, dat een waardevolle toevoeging kan vormen voor jouw onderneming. Raadzaam is om een bureau in de arm te nemen dat de kennis en ervaring heeft om in allerlei landen de juiste mensen te vinden.

[Fotocredits – Malambo C/peopleimages.com © Adobe Stock]

Eelke Broersma

Eelke is co-founder van SHORE teams en al meer dan 20 jaar werkzaam in en rondom de software development sector. Heeft ruime ervaring opgedaan met nearshore en offshore development. Als klant, tussenpersoon en als vendor.

Verder lezen over Bedrijven

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Als ondernemer is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn voor potentiële risico’s die op kunnen treden. De kredietverzekering is nog een vrij onbekende verzekering voor ondernemers. Dit is onterecht, omdat deze...

DC Business25.02.2024

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Verder lezen over Developers

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde short...

Technology18.10.2023

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Twitter-gebruikers die willen tweeten via een derde partij zijn de laatste tijd van een koude kermis thuisgekomen. De reden? Twitter heeft zijn API (een stukje software dat je in je software moet inbouwen en dat Twitter...

Social Media05.06.2023

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

Het is mede door de chiptekorten niet heel eenvoudig om een Raspberry Pi te kopen. Jammer, want deze apparaten zijn enorm veelzijdig en kunnen onder andere in een smarthome een leuke rol spelen. Is er een alternatief? Ja...

Gadgets25.10.2022

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Er zijn heel veel stereotyperingen van ontwikkelaars, maar natuurlijk klopt dat zeker niet allemaal. De nieuwe film Prometheus is gearriveerd om je beeld weer even wat te veranderen want hierin komen diverse grote ontwik...

Technology24.10.2022

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

​Online marketingbureau Red Banana lanceert dé nieuwe standaard voor webshops

Roosendaals online marketingbureau Red Banana is gestart met een nieuwe service: Smooothie. Met deze service voorzien zij klanten op een efficiënte en snelle manier van 100% betrouwbare, snelle en gebruiksvriendelijke w...

Marketing06.09.2022

​Online marketingbureau Red Banana lanceert dé nieuwe standaard voor webshops

Verder lezen over Software

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?