Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten


Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om de momenten waarop er heel veel zon is, en er een piek ontstaat op het elektriciteitsnetwerk.

Zonnepanelen uitschakelen

Zonneplan zegt dat het hiervoor heeft gekozen om klanten te helpen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet direct zo, maar er volgt een vergoeding voor de inkomsten die je mist. Daarbovenop komt een extra vergoeding en dat betekent, hoe gek het ook klinkt, dat je meer geld verdient met je zonnepanelen als Zonneplan ze uitschakelt, dan wanneer je normaal teruglevert.

Het elektriciteitsnetwerk heeft nog vele jaren problemen van overbelasting voor de boeg. De overheid heeft wel miljarden vrijgevlagd om een lening beschikbaar te stellen aan bedrijven die het elektriciteitsnetwerk verzwaren, maar dit zijn projecten die vele jaren beslaan. Ondertussen kiezen steeds meer consumenten ervoor om zonnepanelen te nemen. Lang was dat omdat de subsidies heel goed waren, maar ook omdat dat terugleveren geldt opbrengt. De overheid zou met die salderingsregeling, zoals die heet, stoppen, maar dat is nu weer even van de baan. Dit betekent echter dat de overschotten op het netwerk blijven op momenten dat de zon zich volop laat zien.

Zonneplan Powerplay

Nu de lente is begonnen en de zomer in aantocht is, moeten er stappen worden ondernomen om die overschotten in te perken. Zonneplan doet dat door middel van Powerplay, een algoritme dat omvormers beheert. Je kunt je hiervoor aanmelden in de Zonneplan-app. Heb je omvormers van een ander merk dan Zonneplan, dan kun je dat apart aangeven bij de leverancier van zonnepanelen. Zonneplan verwacht dat je er flink wat geld mee kunt verdienen door Powerplay te gebruiken: denk aan tientjes tot meer dan 100 euro. Dat is toch weer heel wat maanden streamingdiensten kijken, of simpelweg de energierekening betalen voor de momenten waarop de zonnepanelen niet voldoende zijn.

Zonneplan kwam eerder al in het nieuws door zijn dynamische energiecontracten en Powerplay, die het mogelijk maken om bij negatieve stroomprijzen de omvormers uit te schakelen om zo te zorgen dat mensen niet hoeven te betalen voor het terugleveren van zonne-energie. Dit is daar weer een variant op, dus mocht je Zonneplan-klant zijn, dan is het de moeite waard er de app nog eens op na te slaan.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag