Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten


Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om de momenten waarop er heel veel zon is, en er een piek ontstaat op het elektriciteitsnetwerk.

Zonnepanelen uitschakelen

Zonneplan zegt dat het hiervoor heeft gekozen om klanten te helpen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet direct zo, maar er volgt een vergoeding voor de inkomsten die je mist. Daarbovenop komt een extra vergoeding en dat betekent, hoe gek het ook klinkt, dat je meer geld verdient met je zonnepanelen als Zonneplan ze uitschakelt, dan wanneer je normaal teruglevert.

Het elektriciteitsnetwerk heeft nog vele jaren problemen van overbelasting voor de boeg. De overheid heeft wel miljarden vrijgevlagd om een lening beschikbaar te stellen aan bedrijven die het elektriciteitsnetwerk verzwaren, maar dit zijn projecten die vele jaren beslaan. Ondertussen kiezen steeds meer consumenten ervoor om zonnepanelen te nemen. Lang was dat omdat de subsidies heel goed waren, maar ook omdat dat terugleveren geldt opbrengt. De overheid zou met die salderingsregeling, zoals die heet, stoppen, maar dat is nu weer even van de baan. Dit betekent echter dat de overschotten op het netwerk blijven op momenten dat de zon zich volop laat zien.

Zonneplan Powerplay

Nu de lente is begonnen en de zomer in aantocht is, moeten er stappen worden ondernomen om die overschotten in te perken. Zonneplan doet dat door middel van Powerplay, een algoritme dat omvormers beheert. Je kunt je hiervoor aanmelden in de Zonneplan-app. Heb je omvormers van een ander merk dan Zonneplan, dan kun je dat apart aangeven bij de leverancier van zonnepanelen. Zonneplan verwacht dat je er flink wat geld mee kunt verdienen door Powerplay te gebruiken: denk aan tientjes tot meer dan 100 euro. Dat is toch weer heel wat maanden streamingdiensten kijken, of simpelweg de energierekening betalen voor de momenten waarop de zonnepanelen niet voldoende zijn.

Zonneplan kwam eerder al in het nieuws door zijn dynamische energiecontracten en Powerplay, die het mogelijk maken om bij negatieve stroomprijzen de omvormers uit te schakelen om zo te zorgen dat mensen niet hoeven te betalen voor het terugleveren van zonne-energie. Dit is daar weer een variant op, dus mocht je Zonneplan-klant zijn, dan is het de moeite waard er de app nog eens op na te slaan.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland