Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op


Er is een nieuwe reden om aan je acht uur slaap te willen komen: het schijnt wonderen te doen voor je brein. Er wordt al langer gezegd dat slaap goed is voor het herstel van je lichaam, maar bijvoorbeeld ook om af te vallen (korte slapers zijn eerder geneigd om te snacken). Er is nu een nieuwe reden om die 8 uur aan te willen tikken: neuronen zijn nog steeds actief in je slaap en alle rommel die er is ontstaan toen je wakker was, werd terwijl jij je ogen sluit opgeruimd.

Opruimen terwijl je slaapt

Onderzoekers aan de universiteit van Washington, de School of Medicine in St. Louis, zijn tot deze conclusie gekomen. Net als dat je ook je computer soms even opnieuw op kunt starten om te zorgen dat allerlei processen die in de achtergrond gaande zijn worden gestopt en je weer met een soort schone lei verder kunt, geldt dat dus ook voor je eigen brein als je slaapt. Dit schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke blad Nature.

Als we wakker zijn hebben neuronen energie nodig om complexe taken te kunnen doen. Denk aan problemen oplossen en dingen opslaan in het geheugen. Terwijl ze zich voeden met die energie, laten ze soms wat vuil achter (een soort snoeppapiertjes dus) en dat wordt terwijl jij ligt te dromen opgeruimd. Dat doen de neuronen wel netjes zelf: ze ruimen achter hun eigen kont op door ritmische golven van de slaap te gebruiken om hersenvocht door het hersenweefsel te laten gaan om die metabolische rotzooi op te ruimen.

Slapen tegen Alzheimer

Misschien denk je nu: wat maakt mij die rommel uit? Wel, er zijn onderzoeken die stellen dat neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer eerder voorkomen bij mensen die veel van die metabolische rommel in hun hoofd hebben en dit niet goed opgeruimd wordt. Je kunt er dus terwijl je slaapt voor zorgen dat je minder kans hebt op Alzheimer, als we het even kort door de bocht mogen stellen.  Reden dus om toch te zorgen dat je acht uur slaapt, zodat je brein goed en wel wordt opgeruimd. Dat scheelt weer wat bagage.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af