Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt ook nog huidaandoeningen en ontstekingen krijgen van Poekie of Fikkie bij je in bed: geen succes dus. Mensen die niet zo van dieren houden zeggen ook altijd ‘vieze beesten’. Duiven worden ‘pestverspreiders’ genoemd, om over ratten nog maar te zwijgen. Dieren komen er hygiënisch gezien misschien niet zo goed vanaf als wij mensen, maar wetenschappelijk onderzoek bewijst nu dat het eigenlijk de dieren zijn die uit onze buurt zouden moeten blijven: voor hun eigen veiligheid.
De mens als virusverspreider
Het is niet zo heel gek dat we dieren vaak de schuld geven voor het op ons overdragen van ziektes: Ebola en Corona hebben we allebei te wijten aan dieren. Nieuw onderzoek van University College London vertelt echter wat anders: de kans is groter dat een beest een virus van ons krijgt, dan andersom. Nu is het op zich niet zo gek dat we er altijd vanuit gaan dat dieren de ziektes overbrengen: dieren doen geen onderzoek naar hoezeer mensen juist virussen aan ze geven: zij hebben geen stem hierin. Bovendien zorgen zij volgens onze maatstaven minder goed voor zichzelf.
Maar we blijken dus helemaal niet zo lief voor onze dieren als we soms denken. Er werd tijdens het onderzoek gekeken naar 12 miljoen virale genoom-sequences en daaruit bleek dat we niet gewoon passief zo’n virus ontvangen. We zijn verspreiders: zowel van mens op mens als van mens op dier. Vooral van mens op dier gebeurt heel vaak: het zou tweemaal vaker gebeuren dat virussen van mensen naar dieren overspringen dan andersom. Virussen genieten overigens enorm van dat overspringen: ze worden er steeds sterker door, omdat ze meer verschillende soorten hebben kunnen ontdekken.
Dieren ziek
Om welke virussen het precies gaat, dat is onbekend, maar dieren kunnen dus beter bang voor ons zijn als het om ziektes gaat dan andersom. Dat wil niet zeggen dat je nu je hond vooral elke dag op je hoofd kunt laten slapen: daar blijven gezondheidsrisico’s en onsmakelijkheden aan verbonden, maar in ieder geval zijn wij op het gebied van ziektes verspreiden dus helemaal niet zo onschuldig als we onszelf vaak achten.
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Wetenschap
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024