Nieuws25.04.2021

​De mooiste wereldmalariadag ooit: het malariavaccin is dichtbij


Als je naar een land reist waar malaria is, dan moet je aan de malariapillen. Die zijn vaak niet plezierig. Je zal niet de eerste persoon zijn die er een hele voorraad malariapillen doorheen jaagt omdat je er steeds weer van moet braken. Ook buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en diarree zijn bekende bijwerkingen. Goed nieuws voor reizigers, maar nog veel meer voor mensen die in die gebieden leven: voor het eerst lijkt een malariavaccin dichtbij. Een enorme doorbraak waarmee jaarlijks potentieel honderdduizenden sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

Honderdduizenden doden

De World Health Organization (WHO) schat dat er in 2019 409.000 doden zijn gevallen door malaria. Dat is echter maar een schatting, die moeilijk te maken is. Zo zijn er ook wetenschappers die denken dat het aantal doden meer tussen de 1 en 3 miljoen ligt (wereldwijd en per jaar). Dat is enorm veel, dus waarom zijn daar geen goede cijfers van? Dat komt omdat malaria vaak woedt in gedeeltes van de wereld waar de bevolking minder nauwkeurig geregistreerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Afrikaanse landen onder de Sahara en Zuid-Oost Azië. Bovendien is het aantal mensen dat lijdt aan malaria sowieso gigantisch: dit wordt geschat op 229 gevallen in 2019.

Malaria wordt verspreid door een parasiet, die in 1880 voor het eerst als zodanig werd beschreven. De parasieten leven in malariamuggen, die je vooral kunt vinden in warme gebieden. Malaria wordt ook wel moeraskoorts genoemd en vooral onder kinderen van jonger dan 5 jaar zorgt deze parasiet voor enorm veel doden. Voor Nederlanders is het vaak vooral vervelend om malariapillen te moeten slikken door de vele bijwerkingen, maar voor mensen die in die gebieden leven is het een constante worsteling met de dood.

Veertig procent

Er wonen meer mensen in malariagebieden dan je zou denken: 40 procent van de wereldbevolking leeft in gebieden waar malaria voorkomt. Overigens hebben mensen op die plekken vaak evolutionair sikkelcelziekte ontwikkeld. Sikkelcel betekent dat je een rode bloedcellen als een sikkel gevormd zijn. Die ziekte zorgt vaak voor bloedarmoede, maar ook dat malaria minder snel een kans krijgt. Echter blijkt dat geen garantie: juist mensen met sikkelcel worden extra ziek van malaria als de mug toch wel succesvol weet toe te slaan.

Of je nu sikkelcel hebt of niet, malaria betekent niet altijd de dood. Het is een heel nare ziekte waar je ook zonder dodelijke uitkomst enorm ziek van wordt. Zwangere vrouwen die malaria krijgen, hebben grote kans op een miskraam of het krijgen van een baby met ernstige problemen met het bloed. Interessant detail: tot 1920 was malaria een ziekte die je ook in Nederland tegenkwam. In het jaar 1959 was voor het laatst inheemse malaria geconstateerd. We waren in 1970 zelfs één van de laatste landen in Europa die officieel malariavrij werden verklaard.

Wereldmalariadag

Er gloort op deze Wereldmalariadag echter hoop aan de horizon. De Britse University of Oxford heeft het voor elkaar gekregen een malariavaccin succesvol door de eerste testronde op mensen te laten komen. Het vaccin is niet 100 procent effectief, maar wel een goede 77 procent (gelukkig, want 75 procent en de WHO zou het afkeuren). Het vaccin werd getest op 450 kinderen in Burkina Faso die een jaar werden gevolgd. Het vaccin was volgens de onderzoekers veilig en zeer effectief. Het vaccin moet echter nog een belangrijke testronde door, die plaatsvindt onder 4.800 uit vier Afrikaanse landen.

Duimen dus, want zo’n vaccin zou enorme aantallen sterfgevallen kunnen tegengaan. Malaria is een van de dodelijkste ziektes uit onze geschiedenis. Mocht het vaccin er moeten komen, dan kan een vaccinmaker uit India er met gemak 200 miljoen leveren, heeft het beloofd. Laten we hopen dat die tweede test (die waarschijnlijk wederom enorm veel tijd in beslag neemt) goed verloopt. Zo kunnen mensen daar waar de mug het meest actief is hopelijk zo snel mogelijk worden geholpen.

Beeldbron: Emphyrio

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Onderzoek

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter

Verder lezen over Wetenschap

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoek dat verrassend is, origineel en mensen laat lachen.

Nieuws16.09.2024

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht