Technology01.11.2023

Begrijpen we een wereld doordrenkt met AI-technologie nog wel?


Tijdens een bezoek aan China waar we te gast zijn bij Huawei, een van de meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld, vraag je je af wie de steeds complexere wereld van communicatie en technologie, tegenwoordig doordrenkt met kunstmatige intelligentie (AI), nog gaan begrijpen. Beleidsmakers struikelen er sowieso over en onze politici hebben al helemaal geen flauw benul hoe technologie werkt, wat AI voor de industrie kan betekenen en hoe de inzet hiervan een bepalende factor in ons leven gaat worden.

Eigenlijk is het onthutsend om vast te stellen dat politici werkelijk ‘no clue’ hebben. Het is te simpel om te roepen dat je dat ook niet allemaal hoeft te begrijpen, omdat de politiek via een eigen gecreëerde waarheid kijkt naar de belangen van het land. Het is het monddood maken van enige vorm van wijsheid en een middel om je dom te houden. Dat laatste is niet eens een understatement. De domheid regeert immers en wie echt te slim is komt niet aan de beurt: al helemaal niet als de bedenkers van welke vorm van innovatie dan ook uit Azië komen.

Huawei, het bedrijf dat we in Nederland publiekelijk vooral hebben leren kennen als fabrikant van smartphones, is immers door de VS op een zwarte lijst gezet, samen de Chinese chipleverancier SMIC. Het resultaat is dat een aantal telecomoperatoren heeft besloten niet langer met het bedrijf samen te werken. Het is een ‘nee’ met de nodige consequenties, Ook duidelijk is dat Huawei zich daar niet door heeft laten afleiden. Het tempo waarin het innoveert verdubbelt zich jaar op jaar.

Welke technologiebedrijven maken het verschil?

In de wereld van technologie lijken bedrijven als Google, Meta (Facebook) en Apple vaak de dans te leiden. Het zijn echter juist bedrijven als Huawei, Ericsson en Cisco die inmiddels, mede door de inzet van AI, een veel grotere impact hebben op de maatschappij. Laten we wat dat betreft ook mensen als Elon Musk niet vergeten met zijn Tesla, Starlink en X, het voormalige Twitter, wat een veel omvangrijker platform lijkt te gaan worden.

Het verschil tussen deze bedrijven is immens. Google, de onbetwiste #1 op het gebied van search, die meeluistert in alles wat je doet en antwoorden heeft op alle denkbare vragen. Facebook, de overtreffende trap, die nog een stapje verder gaat dan alleen meeluisteren en nog meer bepaalt wat je op basis van je gedrag te zien krijgt. En Apple die in een wereldwijde competitie is verwikkeld om de baas te zijn in de palm van je hand. Je smartphone is immers een soort verlenging van je lichaam en een device dat zorgt dat bedrijven via apps heel veel over je weten.

Het zijn bedrijven die je als consument iedere dag op welke wijze dan ook tegenkomt. Bedrijven die dat allemaal mogelijk maken staan ver daarboven. Het is de wereld van 5G, slimme communicatie, doordrenkt met pure innovatie. Hoe laat je immers miljarden IoT-apparaten met elkaar praten? Niets is vanzelfsprekend, al lijkt het vaak wel zo.

Kustmatige intelligentie doet alles verbleken

Het is een complex onderwerp waar de gemiddelde consument zich niet mee bezighoudt. Inmiddels komt alles echter in een versnelling en lijkt kunstmatige intelligentie (AI) alles te doen verbleken. Maar AI is ook ‘scary’ waardoor zelfs Elon Musk en anderen het fenomeen vrezen als er niet omzichtig mee wordt omgegaan. Omgekeerd kan AI -gesteund door input van grote hoeveelheden data- ook bijdragen leveren in het vinden van oplossingen voor de meest complexe vraagstukken. Zeker als je ook nog eens gebruik maakt van 5G en zorgt dat alles met elkaar verbonden is. Het is daar waar grote verschillen worden gemaakt in het vinden van efficiënte oplossingen voor complexe problemen.

De problematiek van Schiphol zou in 2023 niet mogen bestaan

Het beste voorbeeld is misschien wel de problematiek op Schiphol, onze nationale luchthaven waar bij drukte medewerkers zonder enige vorm van communicatie en intelligentie proberen tienduizenden reizigers te dirigeren. Een problematiek die vandaag de dag, met alle beschikbare middelen, niet zou mogen bestaan. Grote hoeveelheden data, slimme camera’s die meekijken, 5G en AI moeten deze problemen moeiteloos op kunnen lossen.

Verkeersdrukte op een luchthaven is oplosbaar mits je beschikt over de juiste data
Verkeersdrukte op een luchthaven is oplosbaar mits je beschikt over de juiste data

De wereld van innovatie, AI, communicatie en connectiviteit.

Wie duikt in de wereld van hightech komt vanzelf terecht bij Huawei. Het is de Chinese tech-gigant waar sceptisch naar wordt gekeken en die vanuit het westen beschuldigd wordt van mogelijke spionage. Een onderwerp met grote politieke lading en dito consequenties.

Het is de wereld van innovatie en waarin bedrijven als Huawei, gebruikmakend van 5G en een overdosis aan intelligentie, zorgen voor iedere denkbare verbinding. De wereld zou zelfs niet langer kunnen functioneren in zijn huidige vorm als dit soort bedrijven de stekker zouden omzetten. Het is dat wat we niet zien en zo vanzelfsprekend is dat je er ook niet over hoeft na te denken.

De realiteit is dat niet alleen Huawei, maar ook steeds meer bedrijven uit Azië de dans op het gebied van slimme innovaties lijken te leiden. Het westen heeft moeite het bij te houden en raakt meer en meer achterop. Nee zeggen heeft echt grote gevolgen.

Technologiebedrijven uit Azië domineren

Om dat te ervaren kun je het beste een kijkje nemen wie er aanwezig bij de grootste beurzen en evenementen in de wereld. Denk hierbij aan de CES in Las Vegas, het Mobile World Congress in Barcelona (inclusief alle spin-offs) of IFA in Berlijn. De afgelopen tien jaar zijn deze beurzen nagenoeg volledig overgenomen door technologie en communicatiebedrijven uit Azië. Het westen staat niet stil, maar vergeet mee te innoveren. Zij focussen zich op politieke discussies zonder na te denken over de inhoud. En dat beeld zie je terug op alle bovengenoemde podia.

Wie echter verder kijkt, raakt vanzelf meer en meer gefascineerd door de ontwikkelingssnelheid van technologie in Azië. En dan hebben we het nog niet over de wereld van automotive waar bedrijven als Toyota en Hyundai zijn uitgegroeid tot ultieme marktleiders. Toyota vooral op aantallen en Hyundai op gebied van technologie. Sinds een paar jaar zien we een boost in de opkomst van Chinese automerken. BYD (Build Your Dreams) is inmiddels een van de grootste automerken ter wereld en bestormt samen met een groot aantal nieuwe merken uit China de markt in het westen.

In China brengen we een bezoek aan het hoofdkantoor van Huawei en zijn we te gast bij de Connect 2023-conferentie in Shanghai. Die staat in het teken van de All Intelligence-strategie met als doel de intelligente transformatie van een aantal industrieën te versnellen. Tussendoor maken we een uitstapje naar de bijna niet te bevatten researchcampus van Huawei in Dongguan. Een stukje Europa maar dan in China.

Een doorkijkje naar de researchcampus van Huawei in Dongguan
Een doorkijkje naar de researchcampus van Huawei in Dongguan
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over 5G

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Als eerste provider in Europa heeft Vodafone, samen met chipmaker Qualcomm en smartphone fabrikant Xiaomi, een nieuwe, snellere 5G-uplingtechnologie getest. De drie partijen zijn er in geslaagd om op het standalone (SA)...

Mobile22.01.2024

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Het is een discussie die al zo oud is als de mobiele telefoon: de eventuele gezondheidsschade die mobiele straling kan veroorzaken. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon in 1992 en schreef tussen 2003 en 2018 meer dan 15...

Mobile28.12.2023

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

Het was een klucht, de procedure rondom de veiling van de 3.5GHz frequentieband voor 5G in Nederland. Nadat Mona Keijzer als verantwoordelijke politicus de zaak rondom het vrijmaken van de frequentieband op z’n beloop...

Mobile22.12.2023

Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaar
​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Mag je van je werkgever een nieuwe telefoon uitzoeken, of ben je zelf een werkgever en kijk je naar wat de beste manier is om te zorgen dat je staf bereikbaar is? Denk dan misschien niet meteen in toestellen, maar juist...

Mobile14.12.2023

​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
Apple werkt al aan 6G

Terwijl meer dan de helft van de wereld nog wacht op de uitrol van (landelijk dekkende) 5G-netwerken is de industrie (GSMA) al een paar jaar bezig met het maken van afspraken rondom de standaarden voor de opvolger, 6G. H...

Mobile05.12.2023

Apple werkt al aan 6G

De fabrikant zoekt een techneut die daarbij kan helpen
Verdriedubbeling mobiele data in Europa

Dat we met z’n allen in Europa elk jaar weer meer mobiel dataverkeer genereren is al sinds de komst van 4G geen groot nieuws meer. Echter, we bevinden ons op dit moment in een nieuwe transitiefase, naar 5G met nog snel...

Mobile24.11.2023

Verdriedubbeling mobiele data in Europa

In 2028 ‘verstoken' we voor 7,35 miljard DVD’s per maand aan mobiele data
5G zou nooit capaciteitsproblemen krijgen, maar loopt nu toch ‘vol’

Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat telecomproviders vol trots vertelden dat met de komst van 4G de netwerkproblemen, door drukte en het almaar groeiende mobiele dataverbruik, voorgoed verleden tijd zouden zijn...

Mobile26.10.2023

5G zou nooit capaciteitsproblemen krijgen, maar loopt nu toch ‘vol’

Vodafone test eventuele uitbreiding in het 6 GHz spectrum

Verder lezen over Huawei

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
​Het snelste internet ter wereld gaat 1,2 Tbps

Is je internet te langzaam? Stel je voor dat je internet hebt dat 1,2 Tbps gaat. Momenteel is het normale internet in een Nederlands huishouden gemiddeld 142,5 Mbps: niet extreem snel, maar voor veel gezinnen en alleenwo...

Online15.11.2023

​Het snelste internet ter wereld gaat 1,2 Tbps

Huawei stapt met onderzoek in de wereld van thuisbatterijen

In verkiezingstijd is klimaatverandering een boeiend onderwerp. Nagenoeg in alle verkiezingsprogramma’s wordt er veel aandacht aan gegeven, klimaatbeleid, CO2-reductie en zelfs kernenergie. Een energietransitie is esse...

Technology09.11.2023

Huawei stapt met onderzoek in de wereld van thuisbatterijen

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Telkens als er een nieuwe (high-end) smartphone gepresenteerd wordt, dan gaan de testers van DXO Mark – een van de toonaangevende sites op het gebied van smartphone camera beoordelingen – aan de slag om die toestelle...

Mobile09.11.2023

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Samsung raakt steeds verder achterop

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein