Online15.11.2023

​Het snelste internet ter wereld gaat 1,2 Tbps


Is je internet te langzaam? Stel je voor dat je internet hebt dat 1,2 Tbps gaat. Momenteel is het normale internet in een Nederlands huishouden gemiddeld 142,5 Mbps: niet extreem snel, maar voor veel gezinnen en alleenwonenden is het helemaal prima. Je kunt er goed mee streamen en hier en daar wat downloaden. Het is daarom de vraag wat ‘s werelds snelste internet gaat doen: waar heb je 1,2 Tbps voor nodig?

1,2 Tbps-internet

1,2 Tbps betekent dat er 1000 GB per seconde kan worden verzonden. Een bizar aantal als je beseft dat 142,5 Mbps betekent: 142000 kB. Een gigabyte is 1000 MB en een terabyte is dus 1000 GB. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat dat extreem snel moet zijn. Dit nieuwe en wereldwijd allersnelste internet ooit werd vandaag door Huawei en China Mobile onthuld. 1,2 Tbps: 1.200 Gbps dus. En dan te bedenken dat de maximale internetsnelheid die we in Nederland hebben slechts 5 Gbps is…

We kenden Huawei ooit vooral van telefoons, maar inmiddels is het in Nederland vooral aanwezig met smartwatches (en telefoons, maar die hebben sinds het handelsverbod wat minder aanhang door het missen van allerlei Google-mogelijkheden). Echter is er nog een wereld waarin Huawei actief is, namelijk die van netwerktechnologie. Internet dus. Het heeft hier en daar bijvoorbeeld 5G-netwerken aangelegd en wordt ook wel geroemd om zijn innovaties op dat gebied.

Huawei en China Mobile

Geen wonder dus dat het Huawei is dat met dit snelle internet op de proppen komt. Het zou een internetverbinding hebben gemaakt die 3000 kilometer lang is tussen de steden Peking en Kanton, aldus Bloomberg. De verbinding zou stabiel zijn en dat is indrukwekkend, zeker over zo’n lang stuk. Het lukt ons in Europa niet om hoger te gaan dan 800Gbps en dat is dan 200 kilometer. Bij ons is het Nokia dat daarvoor zorgt. Maar het is niet zo dat je daar nu heel direct de vruchten van plukt.

Maar toch: als je telefoon nu wel eens teruggaat naar 4G in plaats van 5G, dan schrik je waarschijnlijk van hoe weinig de internetverbinding ineens nog doet. Afbeeldingen laden lukt soms zelfs niet eens: laat staan als je naar 3G teruggaat. Maar, geldt dat ook zo hevig voor thuisverbindingen? Ten eerste kun je dit waarschijnlijk niet heel binnenkort in je huis ontvangen, zo’n signaal: het duurt vaak lang voordat netwerktechnologie echt is ingeburgerd. Kijk maar naar hoe lang het duurt voordat we overal glasvezel hebben: dat heeft ook jaren nodig.

Dure apparatuur

Ten tweede is die 1,2 Tbps ook wel heel erg snel. Je apparaat kan er waarschijnlijk weinig mee. Er wordt speciale apparatuur gebruikt in combinatie met de snelle internetverbinding: dure apparatuur. Het zal dan ook de eerste tijd, als het al wat gangbaarder wordt, vooral door bedrijven worden gebruikt die extreem veel grote hoeveelheden data moeten versturen. Het kan interessant zijn voor bijvoorbeeld datacenters: iemand die gewoon op goede kwaliteit games wil streamen of gemonteerde video’s wil doorsturen zal dit internet niet zo 1-2-3 nodig hebben.

Wel kan sneller internet in het algemeen genomen betekenen dat dingen wat soepeler gaan. Zoals je vroeger bij inbel-internet in de jaren ‘90 nog moest wachten tot een pagina geladen was, zijn we nu al gewend dat je iets intoetst en plop: de site staat er meteen, en als het even kan ook nog in vol ornaat. Dat gaat wel veranderen naarmate er nog sneller internet wordt ontwikkeld.

5 GB-internet in Nederland

Echter is 1 Terabyte zoveel: voor sommige mensen is het al een uitdaging om dit te vullen met alle foto’s die ze bijvoorbeeld in hun Google Drive of Google Foto’s hebben staan. Bij 5 GB-internet merk je waarschijnlijk al dat alles eigenlijk nagenoeg geen laadtijden meer nodig heeft. Aan de andere kant zien we wel dat gamemakers steeds meer ruimte vragen van bijvoorbeeld gameconsoles: als je een game zoals Call of Duty Modern Warfare à 175 GB moet downloaden, dan ben je daar in theorie zelfs met zo’n 5 Gbps-verbinding al in minder dan een minuut mee klaar.

Kortom, zo’n snelle internetverbinding is voor ons niet echt nodig, maar je kunt je voorstellen dat een chirurg die aan de andere kant van de wereld is en een robot moet aansturen via het internet om heel secuur een operatie uit te voeren wel degelijk baat heeft bij een internetverbinding die zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie doorgeeft. Het kan dus levensreddende technologie zijn, al is dat natuurlijk wel op een indirecte manier.

China vs Amerika

In ieder geval is het een grote winst voor China, dat door de Verenigde Staten en meerdere landen op de wereld toch wat in het verdomhoekje is gedrukt. Het laat zien dat het land wel degelijk grote sprongen maakt op het gebied van innoveren en dat het ook met een handelsverbod kan zegevieren. We zijn benieuwd wat we hiervan gaan terugzien in Europa: als Huawei en China Mobile al bereid zijn hun tech ook hier te implementeren (en dat ook mogen van Europese landen).

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Huawei

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
Huawei stapt met onderzoek in de wereld van thuisbatterijen

In verkiezingstijd is klimaatverandering een boeiend onderwerp. Nagenoeg in alle verkiezingsprogramma’s wordt er veel aandacht aan gegeven, klimaatbeleid, CO2-reductie en zelfs kernenergie. Een energietransitie is esse...

Technology09.11.2023

Huawei stapt met onderzoek in de wereld van thuisbatterijen

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Telkens als er een nieuwe (high-end) smartphone gepresenteerd wordt, dan gaan de testers van DXO Mark – een van de toonaangevende sites op het gebied van smartphone camera beoordelingen – aan de slag om die toestelle...

Mobile09.11.2023

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Samsung raakt steeds verder achterop

Verder lezen over Internet

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

​Hoe Google in 2024 strijdt tegen third party cookies

Google doet er steeds meer aan om cookies van derden in zijn browser Chrome uit te roeien. Dat doet het omdat het meent dat de privacy van internetgebruikers hiermee niet voldoende beschermd wordt.

Online28.12.2023

​Hoe Google in 2024 strijdt tegen third party cookies

Tijdmachine: CU2 was hoe we leerden HTML’en

CU2 wordt vaak weggezet als een beetje een kansloze, eerste vorm van social media maar dat is wat ons betreft totaal onterecht. CU2 was juist een heel goede manier om contact te leggen, maar ook om je eerste stappen te z...

Online25.12.2023

Tijdmachine: CU2 was hoe we leerden HTML’en

Verder lezen over Wereldrecord

5 keer AI die menselijke wereldrecords brak

Kunstmatige intelligentie kan veel sneller ‘nadenken’ dan wij mensen. In een paar uur tijd weet het zich al compleet meester te maken van iets dat het gisteren nog nooit had gedaan. Het is indrukwekkend en AI verdien...

Online27.12.2023

5 keer AI die menselijke wereldrecords brak

De efficiëntste waterstofauto is Nederlands: record voor TU Delft

De studenten van TU Delft hebben allerlei projecten om onder andere te laten zien dat je met techniek een veel duurzamere wereld kunt creëren. We hebben de hyperloop, het waterstofvliegtuig en natuurlijk de auto op zonn...

Technology26.06.2023

De efficiëntste waterstofauto is Nederlands: record voor TU Delft

Lionel Messi scoort nieuw record op Instagram

Lionel Messi heeft een goed jaar. Een heel goed jaar. De voetballer wist zichzelf onsterfelijk te maken door met zijn Argentijnse team de wereldbeker te winnen. In het verlengde daarvan zette hij bovendien een nieuw reco...

Social Media22.12.2022

Lionel Messi scoort nieuw record op Instagram

Blij ei
We zijn nu met 8 miljard op deze kleine planeet

Vandaag heeft onze samenleving hier op Aarde een nieuwe grens doorbroken. Althans, dat stond enkele maanden geleden al te lezen in een rapport van de Verenigde Naties. Daarin werd voorspeld dat de wereldbevolking medio n...

Nieuws15.11.2022

We zijn nu met 8 miljard op deze kleine planeet

De trieste klimaatcijfers van 2021: 5 dingen die jij kunt doen

Het klimaat verandert en daar merken we langzaam maar zeker steeds meer van. Zo blijken in 2021 weer veel klimaatrecords te zijn gevestigd. Geen leuke records, maar dieptepunten. De oceanen worden warmer en raken verzuur...

Nieuws18.05.2022

De trieste klimaatcijfers van 2021: 5 dingen die jij kunt doen

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

Het is een bijzonder wereldrecord om op je naam te hebben: de snelste auto, maar niet op het circuit. Porsche Taycan kan zich sinds dit weekend Guinness World Record-houder noemen van de snelst ladende elektrische auto.

Automotive31.01.2022

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

​De eerste YouTube-video ooit die meer dan 10 miljard views heeft

Als er een manier is om je kinderen zoet te houden, dan is het wel met een iPad. Veel kinderen zullen er spelletjes op spelen, anderen kijken YouTube-video’s. Over gezinnen die speelgoed reviewen, kleurrijke kettingrea...

Video13.01.2022

​De eerste YouTube-video ooit die meer dan 10 miljard views heeft

Wat verdient Baby Shark eigenlijk?
​Amsterdam is een-na-duurste stad ter wereld qua brandstofprijzen

Baal je van de hoge brandstofkosten? Jij niet alleen. Het is tegenwoordig aanzienlijk duurder geworden om de auto te pakken en dat geldt overal in Nederland. Uit een onderzoek naar 173 hoofdsteden over de hele wereld is...

Automotive03.12.2021

​Amsterdam is een-na-duurste stad ter wereld qua brandstofprijzen