Technology18.04.2020

​Huawei P40 Pro doet een beetje pijn


Het is een fantastisch toestel

Het is nog geen maand geleden dat Huawei met zijn nieuwe vlaggenschip kwam: Huawei P40 Pro. Een geweldig toestel dat nóg betere foto’s moet maken dan eerdere smartphones van het Chinese bedrijf. We hebben het eens goed getest. Is Huawei P40 Pro inderdaad weer een stap beter dan de Huawei P30 Pro?

Huawei P40 Pro

Wanneer je Huawei P40 Pro voor het eerst ziet, zal je waarschijnlijk vooral de achterkant enorm opvallen. Ons reviewtoestel is een zilveren variant, waarbij sommige kleuren van buitenaf de kleur lijken te beïnvloeden. Een mooi effect op dit toestel, dat verder van glas is. Hij ligt lekker in de hand, mede doordat hij aan alle kanten is afgerond. Het scherm loopt dus ook iets door naar de zijkant, want het gevoel geeft dat het groter is. Ook in inches gemeten is het scherm niet klein: 6,5 inch maakt deze groter dan Huawei P30 Pro van 6,4 inch.

HuaweiP40
HuaweiP40

Het OLED-scherm laat weer extreem heldere kleuren zien en kan enorm fel worden gezet. Iets dat ik nog steeds een nadeel vind aan Huawei-telefoons: zelfs de minst felle stand geeft alsnog een enorme bak licht. Niet het meest prettige als je voor het slapengaan nog even een rondje socials wil doen. Aan de andere kant heeft dat scherm met al zijn kleurenpracht wel als groot voordeel dat het de geweldige foto’s die je met dit toestel kunt maken, ook in vol ornaat kunt bekijken.

Want ja, Huawei zet nog steeds flink in op fotografie en we geven het groot gelijk. Het toestel beschikt over een 50 MP-camera met extra lichtinval, 12 MP-telephotolens met 5x optische zoom, de 3D-camera met dieptesensor en een 40 MP-groothoeklens. Waar P40 Pro zeker in vergelijking met de concurrentie in uitmunt, dat is zoomen: je kunt erg goed naar voren halen wat enorm ver weg is. Ook is het toestel lekker snel in het schieten van de foto. Ook al beweegt iets enorm, de telefoon weet er vaak binnen een fractie van een seconde raad mee. Het is ook een erg fijn toestel om groothoekfoto’s mee te maken, wat handig is als je een kiekje moet schieten in een kleine ruimte, of als je niet verder van iets af kunt staan en toch het hele gebouw of object op de gevoelige plaat wil zetten.

huaweip40zaanseschans
huaweip40zaanseschans

Huawei’s camera’s

Huawei is al langere tijd een populair merk als het om de camerakunsten gaat, maar er is ook een vreemde misser te bespeuren op P40 Pro. De macromodus schittert in afwezigheid. Het is niet mogelijk om zo’n mooie, gedetailleerde foto te schieten als je extreem dichtbij een object bent. Enorm jammer, want ik heb geweldige macrofoto’s geschoten met een Huawei-telefoon van 1,5 jaar oud: Mate 20 Pro. Het is ook echt een gemiste modus op dit nieuwe vlaggenschip.

Al met al is Huawei P40 Pro een fantastisch toestel. Je maakt er foto’s mee die inderdaad soms professioneel lijken en menig persoon zal jaloers zijn op de snelheid waarmee je deze prachtplaatjes schiet. Er is echter één ding dat dit toestel voor ons in het westen nagenoeg onbruikbaar maakt: je kunt niet via een officiële weg Google Services op het toestel installeren. Kort gezegd betekent het geen Google Play Store, geen Gmail, geen Google Maps. Lang gezegd betekent het allerhande problemen met apps als Tinder, Hardlopen met Evy, Marktplaats, Uber en 9292ov. Locatie is in deze apps een belangrijke factor en deze apps zijn gemaakt om juist met Google’s locatiedienst te werken.

Huawei AppGallery

Zelfs WhatsApp kun je niet zomaar downloaden: de app is zelfs niet in Huawei’s eigen AppGallery te vinden, want je wordt doorgestuurd naar een website om de losse APK (app-bestand) te downloaden. Hiervoor moet je echter toestemming aan derden geven om een voor Huawei onbekende app te installeren, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor de beveiliging van je toestel. Je kunt overigens wel een Gmail-app downloaden als aparte APK, maar let op: het toestel geeft dan aan dat je Google Services nodig hebt en die kun je niet op een legale manier laten werken op dit verder zo indrukwekkende toestel.

huaweip40breedhoek
huaweip40breedhoek
huaweip40normaal
huaweip40normaal
huaweip40zoom
huaweip40zoom
huaweip40zoommeer
huaweip40zoommeer
huaweip40zoomtop
huaweip40zoomtop

Goede hardware

Op zich zou dat allemaal niet erg zijn als Huawei zelf met geweldige alternatieven kwam. Dat is echter niet het geval. Waarschijnlijk enerzijds omdat het met veel bedrijven niet mag samenwerken, maar anderzijds omdat het zich ook erg richt op de Aziatische markt waar heel andere apps populair zijn.

Dat maakt Huawei P40 Pro een ietwat verdrietig verhaal. Het is een toestel dat enorm veel kan en een geweldige kwaliteit heeft, maar tegelijkertijd kun je maar zoveel van al die mogelijkheden genieten als je er niet volop de apps op kunt gebruiken die je hier gewend bent. Ik heb nog niet eens de hoge verversingssnelheid van het scherm genoemd, dat met zijn 90Hz een stapje nieuwe voelt dan de standaard 60Hz. En ik heb nog niet eens verteld hoe heerlijk snel Huawei P40 Pro werkt dankzij de Kirin 990-chip en 8GB aan werkgeheugen. Hierdoor kun je prima gamen op het apparaat, maar bijvoorbeeld ook veel dingen tegelijk doen.

HuaweiP401
HuaweiP401
huaweip40ganzen3
huaweip40ganzen3
huaweip40molen
huaweip40molen

P40 Pro infrarood

Ook indrukwekkend aan deze smartphone is de wijze van ontgrendelen: je kunt je vingerafdruk erg snel laten scannen of anders je gezicht met infrarood. Dat is een grote plus ten opzichte van eerdere Huawei-telefoons, die je vaak met moeite kon ontgrendelen in een schemering. Deze doet het zelfs in het donker. Het toestel is met zijn accu van 4200 mAh goed om een dag mee door te komen, al gebruikt die 90 Hz verversingssnelheid van het scherm wel zo zijn energie. Ach, als je hem moet opladen dan heb je hem in een half uur alweer bijna vol.

Helaas moet ik er toch bij blijven dat Huawei P40 niet voor iedereen even geschikt is. Zolang dat handelsverbod van Amerika geldt en Google niet mag leveren aan dit succesvolle Chinese bedrijf, is het simpelweg niet aan te raden om voor deze telefoon te kiezen. Dat is om te huilen, want aan de hardware ligt het niet. Natuurlijk mist er een macromodus en is dit nog niet een perfect toestel: voor wat we nu van telefoons verwachten heb je met de P40 Pro echt een goede deal. Kijken we echter naar de software, dan zien we gezien de veelheid aan mensen die met Google werken én de veelheid aan apps met Google werken, een toestel dat in de westerse markt niet gemakkelijk aan terrein kan winnen. Tenzij je zelf juist graag aternatieven -of helemaal geen locatieapps- gebruikt.

huaweip40toestel
huaweip40toestel
Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Huawei

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben