Online29.09.2023

​De voordelen en nadelen van glasvezel-internet


Glasvezel: steeds meer mensen krijgen een berichtje in de brievenbus dat glasvezel-internet in de wijk wordt aangelegd en of ze willen overstappen. Maar als je geen idee hebt van wat glasvezel is en wat het inhoudt, dan kun je daar natuurlijk onmogelijk een keuze in maken. We zetten de voordelen en nadelen op een rijtje.

Voordelen en nadelen van glasvezel

Voordat we dat doen, is het wel handig om te weten wat het is. Glasvezel is een draad van glas, maar dan extreem dun. Die vezels worden voorzien van een coating en dan op een diepte van zo’n halve meter in de straat gelegd.

Voordeel: je internetverbinding wordt sneller

Je internetverbinding wordt er aanzienlijk beter door, omdat de communicatie enorm snel kan reizen door die vezels. Je kunt kiezen voor 100 mbps, maar ook 1000 mbps. Wat je nodig hebt is helemaal afhankelijk van wat je gebruikt. Woon je alleen en gebruik je het internet om je mail te checken en wat te Netflixen, dan hoef je geen duur abonnement te nemen. Woon je echter met vijf anderen en zitten daar ook doorgewinterde gamers tussen, dan is een duurder abonnement een betere optie.

Nadeel: het is duurder

Heel tof dat KPN en andere providers en kabelaars zorgen dat er overal glasvezel komt te liggen, maar die kosten betalen ze natuurlijk niet zelf. Dat wordt allemaal doorberekend in abonnementen en daarom zal je merken dat je voor glasvezelinternet wat meer betaald dan DSL.

Voordeel: je internet hapert minder

Ook is er minder hapering, dus je kunt gamen en streamen op veel betere kwaliteit. Glasvezelkabels zijn minder snel in storing dan DSL, waardoor de algehele verbinding simpelweg betrouwbaarder is. Ook als het bijvoorbeeld een piekuur is waarin veel mensen tegelijk zitten te downloaden en te internetten, dan merk je bij glasvezel veel minder snel verschil dan bijvoorbeeld bij DSL.

Nadeel: er komen hogere installatiekosten bij

Niet alleen de abonnementen op glasvezel zijn duurder, ook zijn de installatiekosten hoger. Dat betekent dat wanneer het bij je wordt aangesloten, je -ook wel afhankelijk van waar je woont- een hogere rekening kunt verwachten. Gelukkig zijn dit maar eenmalige kosten, maar het is wel iets om in ogenschouw te nemen bij je besluit. Soms komen er zelfs bouwwerkzaamheden aan te pas en wordt de boel nog duurder.

Voordeel: het is toekomstbestendig

Misschien heb je nu geen idee wat dat betekent, maar glasvezel is in staat om ook toekomstige innovaties op internet- en technologiegebied te kunnen bedienen. Wat precies, dat moeten we nog zien, maar die technologieën worden dus eerder gemaakt met glasvezel in het achterhoofd dan het snel verouderende DSL.

Nadeel: minder keuze in providers

Je merkt het waarschijnlijk al in je brievenbus wanneer glasvezel in jouw wijk wordt aangelegd: er zijn minder aanbieders om uit te kiezen. Je kunt dus niet zo makkelijk een keuze maken voor een bepaalde provider, die je misschien wel wil gebruiken omdat je daar ook mobiele telefoonabonnementen bij afneemt. Dat gaat dus wel wat veranderen met de komst van glasvezel. Bovendien zijn de providers het ook niet altijd met elkaar eens, waardoor vooral in de aanleg en in het ‘openzetten’ van de boel nog wel eens wat misgaat.

Voordeel: uploaden gaat ook sneller

Uploaden en downloaden gaat allebei sneller. Handig als je veel foto’s of video’s in de cloud wil zetten, of überhaupt als je een keer iets upload van je computer of telefoon naar het internet. Het gaat allemaal een stuk sneller en dus ben je er minder lang mee bezig.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn