Hier moet je aan denken als je glasvezel-internet kiest

Hier moet je aan denken als je glasvezel-internet kiest

Vorig artikel Volgend artikel

In één jaar tijd zijn er één miljoen glasvezelaansluitingen gelegd in Nederland: een record. Er liggen al meer dan 5 miljoen aansluitingen, waarvan er 2,3 miljoen in gebruik zijn. Maar, als deze nieuwe kabels eenmaal jouw huis bereiken, hoe kies je dan welk internet je gaat gebruiken?

Glasvezel-internet

Voor veel mensen is glasvezel nog een wat onbekend gebied, maar de verwachting is dat we over drie jaar al glasvezel in het hele land hebben. De kans dat je binnen niet al te lange tijd de keuze krijgt tussen gewoon internet en glasvezel wordt daarmee steeds groter. Maar, hoe maak je die keuze en hoe werkt het allemaal met glasvezel?

Glasvezel is een type verbinding waarop veel sneller data worden gestuurd dan we nu gewend zijn van dsl of kabel. Het internet is sneller en stabieler en dat heeft zijn voordelen in een wereld die steeds meer van het internet vraagt: games streamen en video’s kijken op hoge resolutie bijvoorbeeld. Het maakt niet uit of je uploadt of downloadt: het is allemaal even snel. In Nederland wordt glasvezel gelegd door verschillende bedrijven: KPN NetwerkNL, DeltaFiberNetwerk, E-Fiber, Glaspoort en T-Mobile/Open Dutch Fiber. Vooral KPN timmert hard aan de weg op dit gebied. Per wijk neemt het enkele maanden in beslag om glasvezel aan te leggen.

Internetproviders

Dat er glasvezel ligt in je wijk wil echter niet zeggen dat het ook naar je huis loopt. In eerste instantie wordt de glasvezelkabel in de straat gelegd en daarna moet de kabel met een speciale boor naar het huis worden aangelegd. In huis komt er vervolgens een speciale modem genaamd FTU. Heb je een abonnement bij een glasvezelprovider, dan is er nog een modem van de provider nodig om ook daadwerkelijk gebruik te maken van het internet. Hoewel het aanleggen van glasvezel in de buurt voor jou als consument gratis is, kun je wel aansluitkosten berekend krijgen voor het doortrekken van de kabel naar jouw woning. Dat kan een paar honderd tot zelfs meer dan 1000 euro kosten.

Wil je het ook, dan kun je op de glaskaart van Stratix kijken waar er al glasvezel ligt. Kijk vervolgens bij de verschillende providers wat ze je te bieden hebben. Let wel: glasvezelinternet is duurder dan ‘gewoon’ internet. Je kunt overigens ook bellen via glasvezel en televisie kijken via glasvezel, vandaar dat menig provider pakketten aanbiedt waarmee je meteen alledrie die dingen kunt doen met je aansluiting. Je kunt kiezen voor de bekende merken, zoals Caiway, KPN en T-Mobile, maar er zijn ook kleinere providers die het bieden.

Aanbieders vergelijken

Kiezen voor een bepaalde leverancier kan niet overal: soms is er nu eenmaal maar één leverancier beschikbaar. Echter biedt bijvoorbeeld KPN wel aan andere providers de mogelijkheid om -tegen betaling- gebruik te maken van zijn glasvezel. Verder zit het verschil tussen de aanbieders hem vooral in de snelheid en de kwaliteit van de verbinding. Dat is namelijk onderhevig aan hoe het netwerk is aangelegd en welke materialen er precies zijn gebruikt. Verder is glasvezel op dit moment nog redelijk nieuw en is het afwachten tot de grote concurrentie tussen bedrijven echt los gaat. Er zijn ook verschillende websites waar je de verschillende providers kunt vergelijken, zodat je het glasvezelabonnement kunt kiezen dat bij je past.

Als je de keuze hebt, zorg dan dat je goed shopt: zo heb je weinig gedoe door je internet en kun je lekker blijven doorkijken en -streamen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...