Heeft Huawei nu een eigen 5G-chip

Heeft Huawei nu een eigen 5G-chip

Berichten over de prestaties van de Mate 60 Pro lijken dat te suggereren

Vorig artikel Volgend artikel

Huawei is officieel al enkele jaren geen serieuze speler meer op de smartphone markt. Dat komt natuurlijk door de boycot en sancties die het vanuit het ‘Westen’ opgelegd heeft gekregen. Hoewel die ingegeven zijn door een deels wellicht terechte angst voor spionage en beïnvloeding door de Chinese overheid via de producten en (telecommunicatie) technologie van Huawei, is het voor de Chinese fabrikant een bizarre situatie. Het bedrijf mag namelijk al zes jaar lang geen zakendoen met ‘westerse’ bedrijven die op hun beurt geen producten en diensten mogen afnemen of leveren aan de Chinese tech-gigant.

Nieuwe Mate Pro smartphone met 5G?

En dan komt deze week ineens het ‘nieuws’ uit China dat Huawei een nieuwe smartphone, de Mate 60 Pro, gelanceerd heeft. Op zich is het niet gek dat het merk nog smartphones maakt, maar die waren sinds enkele jaren alleen bedoeld voor de Chinese markt. Het grote nieuws – hoewel dat nog niet bevestigd kan worden – is echter dat de nieuwe Mate Pro uitgerust is met een chip van eigen makelij die geschikt zou zijn voor 5G-technologie.

In China wordt dat nieuws nu gehypet als nooit tevoren. De introductie van de Mate 60 Pro was een geruisloze, maar de verhalen en positieve gebruikerservaringen die in de dagen daarna het (Chinese) web bestormden, zijn ook hier in het Westen niet onopgemerkt gebleven.

Het gerucht gaat dat de Mate 60 Pro dus een door Huawei zelf geproduceerde (5G) processor heeft, de Kirin 9000s. In verhalen en posts van Chinese eigenaren van de telefoon wordt gesuggereerd dat de Mate 60 Pro downloadsnelheden kan halen die hoger zijn dan die van de beste 5G-toestellen.

Huawei-Mate60Pro-a
De Huawei Mate 60 Pro zou, als de berichten uit China kloppen, een 5G-chip 'uit eigen keuken' hebben.

Van top naar boycot

Het Chinese merk was tot 2017 hard op weg naar de top van de smartphone markt, maar vanaf het moment dat Huawei geen Android (Google) meer mocht gebruiken en ook de levering van (5G)-chips verboden werd, zijn de Huawei smartphones in ons deel van de wereld heel snel uit beeld verdwenen.

In eerste instantie reageerde Huawei naar buiten toen nogal laconiek over de gevolgen van de boycot. Natuurlijk, er werd op corporate niveau volop gelobbyd om de sancties en boycot op te heffen, maar toen duidelijk werd dat dat er niet in zat, besloot Huawei zich, voor wat betreft de smartphone markt, terug te trekken op eigen bodem.

Dat de fabrikant vanaf het eerste moment dat de sancties en boycot een feit waren, hard ging werken aan een ‘eigen’ oplossing, kan geen verrassing genoemd worden. Nu lijkt het er dus op dat de fabrikant er in geslaagd is om een eigen chip te ontwikkelen die geschikt is vor 5G-netwerken. Bevestigen kan nog niemand dat echter, want behalve de hype rondom de nieuwe Mate 60 Pro – die vanuit China aangejaagd wordt – is technisch nog niets bekend over het toestel.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...