Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers


Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Security bij consultancybureau ITsec. Hij geeft aan dat er maar liefst 21 gevaren schuilen in de omvormers die worden verwerkt in de zonnepanelen. Hier gaan we kijken naar de belangrijkste gevaren, maar hechten we ook waarde aan een aantal oplossing om jezelf te beschermen tegen deze gevaren.

1. De gevaren

Een van de grote gevaren is dat de omvormers gehackt kunnen worden. Hoewel dit bij particulieren kan leiden tot extra kosten, zijn de kosten voor overheden een stuk groter wanneer hele velden met zonnepanelen gehackt worden. Kijken we bijvoorbeeld naar landen als Duitsland, dan wordt meer dan 50% van de gehele energievoorziening gehaald uit zonne-energie. Hierdoor kan het grote gevolgen hebben voor de algehele vraag naar energie.

Aangezien je als particulier weinig invloed uit kunt oefenen op de veiligheid van landelijke zonnepanelen, is het wel belangrijk om je eigen zonnepanelen goed te beschermen tegen hackers. Hieronder hebben we een aantal belangrijke maatregelen.

2. Bescherming tegen hackers

– Gebruik een VPN

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen is om een VPN aan te schaffen. Dit staat voor Virtual Private Network, waarbij er een beveiligde verbinding wordt opgezet tussen de router en de omvormers. Veel van deze omvormers staan namelijk in verbinding met het internet. Wordt deze verbinding niet beschermd, dan is dat een manier voor hackers om toegang te krijgen tot deze omvormers.

Naast dat een VPN ervoor zorgt dat er een beveiligde verbinding wordt opgezet, wordt ook jouw locatie verborgen. Dit wil zeggen dat hackers ook niet weten vanuit waar je omvormers verbinding maken met het internet. Dit maakt het ook een stuk moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je omvormers. Ben je nieuw met het concept van een VPN of wil je niet direct grof geld uitgeven, dan is het aan te raden om een VPN gratis aan te schaffen. Na het testen kun je dan alsnog besluiten om een betaald abonnement af te sluiten.

Het wordt geadviseerd om de VPN te installeren op je router. Doe je dit namelijk, dan zijn al je apparaten die in verbinding staan met het internet via deze router ook beschermd. Dit is zeer belangrijk, aangezien hackers vaak via één veiligheidslek toegang kunnen krijgen tot je andere apparaten. Heb je dus één apparaat niet goed beveiligd, dan kunnen hackers alsnog toegang krijgen tot je omvormers. Verbind dus al je apparaten met de router waarop een VPN is geïnstalleerd.

– Vernieuw de software

Het is daarnaast belangrijk om de software van je omvormers regelmatig te checken voor updates. Vaak heb je als particulier de mogelijkheid om via een applicatie te bekijken wat de opbrengst en status van de zonnepanelen is. Producenten van zonnepanelen bieden in deze applicatie ook vaak een software update van de omvormers aan. Het is dus belangrijk om regelmatig te checken of er updates zijn.

Is er sprake van nieuwe software, dan dient deze zo snel mogelijk geïnstalleerd te worden. Bij het upgraden van de software zien we vaak dat producenten belangrijke veiligheidsverbeteringen hebben doorgevoerd. Vergeet je om deze verbeteringen door te voeren, dan wil dat zeggen dat je omvormers niet aan de hoogste standaarden voldoen. Hier kunnen hackers na verloop van tijd van profiteren door middel van Reversed Engineering.

Producenten brengen een aantal maanden na de update vaak de specificaties van deze updates naar buiten. Op die manier kunnen ook andere producenten van deze updates profiteren. Ook hackers lezen deze updates echter. Zodra zij zien wat de verbeteringen zijn, kunnen zij bekijken waar de veiligheidslekken zaten bij de vorige versie. Is je software nog niet up-to-date, dan loop je het risico dat je omvormers gehackt worden.

– Wijzig fabriekswachtwoorden

Als laatste maatregel adviseren we om direct de fabriekswachtwoorden te wijzigen van alle apparaten die in verbinding staan met het internet, vooral als het gaat om een router of wifi-punt. Zodra je namelijk het standaard wachtwoord blijft hanteren, loop je het risico dat hackers je apparaat weten te hacken. Hebben ze eenmaal toegang tot één van je apparaten, dan lopen je andere apparaten ook direct een risico.

Kies daarbij niet voor een standaard wachtwoord óf voor hetzelfde wachtwoord dat je voor andere apparaten hanteert. Hacken ze één van je wachtwoorden, dan hebben ze direct ook de wachtwoorden van al je andere apparaten. In dat geval kan een wachtwoordmanager een oplossing bieden. Dit is een applicatie die je op je telefoon kunt installeren waarop je al je wachtwoorden bijhoudt.

Niet alleen heb je dan de mogelijkheid om al je wachtwoorden veilig bij te houden, je kunt ook nieuwe wachtwoorden genereren. Deze wachtwoordmanagers genereren namelijk wachtwoorden die op geen enkele manier aan jou te relateren. Dit doen zij door gebruik te maken van cijfers, tekens en letters. Daarbij kun je zelf aangeven wat de lengte van het wachtwoord moet zijn en welke tekens je wel en niet in je wachtwoord wilt meenemen.

3. Conclusie

Door bovenstaande drie maatregelen door te voeren is de kans een stuk kleiner dat de omvormers van je zonnepanelen gehackt worden. Zelfs als de zonnepanelen van de overheid gehackt worden, profiteer je zelf nog van zonne-energie. Vergeet dus niet om een VPN te installeren, de software up-to-date te houden en verschillende wachtwoorden te hanteren voor verschillende apparaten.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Verder lezen over Hackers

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercriminelen spelen altijd in op trends en speciale gebeurtenissen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het aantal meldingen van webwinkelfraude flink toeneemt tussen november en januari. Met Sinterklaas in het land en...

Cybercrime20.11.2023

​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Verder lezen over Internet of Things

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Vandaag heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie. Deze faciliteiten...

Technology12.11.2021

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Met de Weber SmokeFire wil je het hele jaar door barbecueën

Barbecuen is normaliter iets dat je vooral in de zomer doet, als het lekker warm is, gezellig met het hele gezin de houtskool BBQ aansteken. Om vervolgens jezelf eerst vol te eten aan stokbrood voordat de kolen op de bar...

Gadgets23.10.2021

Met de Weber SmokeFire wil je het hele jaar door barbecueën

Verder lezen over Security

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

Al die camera’s in huis zijn heel handig en we doen het voor de veiligheid, maar soms zijn die camera’s juist vrij onveilig. Bijvoorbeeld wanneer je er technologie bij gebruikt die door de muren heen kan kijken. Het...

Cybercrime12.02.2024

Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022