Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Zonnepanelen, ze zijn misschien nog wel meer een onderwerp dan dat andere onderwerp, de vraag: krijgt onze volgende auto een stekker? Natuurlijk is het geen mainstream onderwerp omdat bij beide er wel ruimte moet zijn binnen je budget om hierover na te denken. De discussie over de auto is misschien extra luxe maar het onderwerp energie en energiekosten gaat iedereen aan. En heel eerlijk de vraag of je wel of geen zonnepanelen op je dak moet leggen zou niet moeten bestaan. Nu de overheid heeft besloten dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht wordt bij vervanging van een cv-ketel vraag je je toch af of ook zonnepanelen niet onderhand een must worden.
De investering in zonnepanelen lijkt voor sommigen nog een brug te ver. Struikelblok is vaak de discussie in hoeveel tijd je ze kunt (of wilt) terugverdienen. Het antwoord is tweeledig want wat je ook moet betalen, je kunt die hele investering terugverdienen binnen een steeds kortere periode. Dat is tevens het tweede deel van het antwoord want met de explosieve stijging van energieprijzen wordt die terugverdientijd alleen maar korter.
Zonneplan
Zelf hebben we gekozen voor een installatie van Zonneplan, een Nederlandse aanbieder van zonnepanelen die twee stappen verder denkt dan alleen het leveren van zonnepanelen op je woning. En juist dat verder denken in middelen en visie kan je zomaar nog meer voordeel opleveren. Reden genoeg om dat maar eens toe te lichten.
Energie was vroeger eenvoudig. Je stopte als je stroom nodig had een stekker in een stopcontact. Vandaag zit achter dat stopcontact een hele nieuwe wereld die voor ons als consument een uitdaging wordt want wie slim is kan niet alleen geld terugverdienen maar ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld.
De aanschaf van zonnepanelen
De keuze voor de aanschaf van zonnepanelen kent nogal wat variaties. Maar de enige goede optie is ze te kopen (met teruggaaf van BTW). Andere constructies zijn niet aan te raden omdat je op een punt komt waarbij de kosten maandelijks meer worden dan dat je aan energiekosten bespaart.
Dan moet je gaan bepalen hoeveel zonnepanelen je op je dak wilt gaan leggen. Wees daar vooral kritisch in en probeer voor jezelf een reële inschatting te maken van je energieverbruik. Die inschatting van je verbruik (lees en dus kosten) is bepalend voor alles wat je hierna gaat beslissen.
Dat betekent dat je niet alleen moet kijken naar je huidige energieverbruik maar ook wat je verwacht voor de komende jaren. De kans dat er ook aan jouw auto ooit een stekker komt is niet langer ondenkbaar. Een ding is vandaag wel duidelijk, de kosten van energie zullen niet gaan afnemen. Daarbij zijn zonnepanelen de beste basis om je woning verder te verduurzamen. Het geheim zit met name in je eigen energieverbruik. Doe ja dat zonder na te denken of kijk je wanneer energie het voordeligst is of misschien wel geheel gratis is. Dat laatste heeft alles te maken met bewustwording en daar draait het eigenlijk allemaal om.
Zonneplan Connect met 4G
Om volledig inzicht te krijgen in de energie die je dagelijks opwekt via je zonnepanelen en de hoeveelheid energie die je afneemt kun je niet zonder live informatie (data over de hoeveelheid opgewekte (groene) stroom en je actuele verbruik). Speciaal daarvoor levert Zonneplan een app voor je smartphone die gekoppeld wordt met de door hun ontwikkelde Zonneplan Connect. Dit slimme apparaatje sluit je aan op je al even ‘slimme energiemeter’ in de meterkast.
De magie zit echter volledig in app. Deze Zonneplan Connect praat direct met je app via 4G, je bent dus niet afhankelijk van de aanwezige WiFi. De informatie in de app is onontbeerlijk als je op het juiste moment gebruik maakt van je opgewekte energie. Je auto dus laden (als het kan) op het moment dat je volop gebruik kunt maken van eigen opgewekte energie. Dat geldt ook voor je vaatwasser en al die andere witgoed apparaten in huis. En dat is meestal overdag wanneer de zon hoog aan de hemel staat.
Wie een oost-west georiënteerd dak heeft eigenlijk de meest optimale situatie mits je beide kanten van het dak voorziet van zonnepanelen. Immers dan heb je meest efficiënte en dus hoogste opbrengstspreiding over de gehele dag. Zonneplan helpt je overigens bij het maken van een uitgekiend dakplan. De basisregel is dat je zoveel mogelijk eigen energie moet zien te gebruiken als de opbrengst het hoogst is. Dan is de besparing met de hoge energiekosten van vandaag het grootst. Doe je dit niet dan loopt de opgewekte energie terug naar het net en dat kan je afhankelijk van de vrije energieruimte wat geld opleveren. Dat laatste is echter niet altijd het geval.
Waarom we soms groene energie over hebben
Het klinkt misschien niet geheel geloofwaardig maar wanneer de zon hoog aan de hemel staat en er is ook nog eens een lekker windje, wekken we in Nederland inmiddels met het groeiend aantal zonnepanelen en windmolens steeds meer groene energie op. Dat kan betekenen dat we overdag meer energie opwekken dan dat we kwijt kunnen. Want op het elektriciteitsnet moeten vraag en aanbod altijd perfect in balans zijn. Te veel of te weinig spanning kan namelijk voor uitval zorgen en voor schade aan aangesloten apparaten.
Voorheen waren we gewend dat we gas- of kolencentrales wat harder of juist minder hard konden laten draaien wanneer de vraag naar stroom gedurende de dag veranderde. Maar de zon en wind kunnen we niet sturen. Daardoor is het belangrijk ons verbruik juist aan het aanbod van deze duurzame bronnen aan te passen. Wekken je zonnepanelen veel stroom op? Zorg er dan voor dat je op dat moment je wasmachine aanzet en je EV aan de laadpaal hebt staan. Doe je dat niet? Dan kan het gebeuren dat je je zonnestroom op sommige momenten niet aan het net kwijt kunt, waardoor je omvormer voor de veiligheid (overheidswege verplicht) uitvalt.
Toch laden de meeste EV-rijders hun auto vaak pas op in de avond, logisch als je overdag aan het werk bent, maar op dat moment is er geen overload aan energie en kost laden een groot deel van het jaar geld. Ook als je zonnepanelen hebt omdat je op dat moment minder energie aan het opwekken bent. Je gaat je hier pas echt bewust van worden als je over informatie beschikt waarop je kunt oordelen wat jouw beste laad momenten zijn. En hier is de app van zonneplan echt een uitkomst. Naarmate je vaker op de app kijkt naar je eigen situatie groeit ook de bewustwording. En die is zoals al eerder gezegd is hierboven essentieel.
Verder lezen over Duurzaam
DC Business17.09.2024
Renault Master H2-Tech duurzame mobiliteit op waterstof
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle04.09.2024
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen
Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Online04.09.2024
Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Mobile04.09.2024
Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Verder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024
Getir stopt met flitsbezorging in Nederland
Ook weg uit de UK, US en DuitslandVerder lezen over Toekomst
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go
Technology13.06.2024