Technology21.02.2017

Smarthome technologie in je huis lijkt open deur voor hackers


Uit onderzoek van het softwarebedrijf Norton blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders slimme thuisapparaten (smarthome technologie) bezit. De overgrote meerderheid (79%) daarvan geeft aan dat het gebruik van deze apparaten hun leven duidelijk een stukje handiger maakt. Denk hierbij aan apparaten als op internet aangesloten thermostaten, televisies, gaming consoles, verlichting en babyfoons. Dat deze smarthome technologie (Internet of Things) ook een potentiële open deur is voor hackers is iets waar niet iedereen bij zal stil staan.

Dat wordt nog eens bevestigd door het onderzoek wat is gehouden onder bijna 21.000 consumenten over de hele wereld. Hieruit blijkt dat consumenten langzaam beginnen te erkennen dat elk IoT-apparaat een deur opent voor hackers om aanvallen te lanceren in hun huis. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het Cyber Security Insights Report:

 • Meer dan de helft (56%) denkt dat hoe populairder slimme thuisapparaten worden, hoe vaker hackers deze zullen aanvallen.
 • Een derde (34%) denkt dat de kans groter is dat iemand zonder toestemming toegang krijgt tot zijn of haar IoT-thuisapparaat dan tot hun fysieke huis.
 • Maar liefst 71% denkt dat verbonden thuisapparaten een nieuwe manier zijn voor hackers om persoonlijke informatie te stelen.
 • Een op de drie gebruikers van IoT-thuisapparaten treft geen beschermende maatregelen voor zijn apparaten.
 • Een op de zes personen geeft toe dat hun wifi-netwerk niet is beschermd met een wachtwoord.
 • Een derde wijzigt het standaardwachtwoord niet bij het instellen van hun wifi-netwerk
 • Bijna de helft (46%) geeft toe dat hij of zij niet weet hoe een veilig wifi-netwerk of router ingesteld moet worden of de software moet updaten (76%).
 • Bijna de helft (45%) van de ondervraagde consumenten denkt dat er niet genoeg mensen gebruikmaken van IoT-apparaten om een interessant doelwit te zijn voor hackers.
 • De helft (51%) van de consumenten zegt dat zij denken dat thuisapparaten zijn ontworpen met online beveiliging in het achterhoofd. Onderzoekers van Symantec hebben echter kwetsbaarheden ontdekt in de beveiliging van 50 verschillende IoT-thuisapparaten, van slimme thermostaten tot slimme hubs, die deze apparaten eenvoudige doelwitten maken voor hackers.
Nest Thermostat handig en slim
Nest Thermostat handig en slim

Het is duidelijk dat deze slimme apparaten voor voordelen en gemak zorgen voor gebruikers. Of het nu je thermostaat op afstand bedienen is of met paar simpele handelingen je verlichting in huis te regelen. Het is ook duidelijk dat er wel degelijk risico’s aan zijn verbonden. De onderzoekers stellen dat hackers hebben geleerd om voordeel te halen uit aanvallen op sociale media- en financiële accounts. Met de komst van smarthome technologie zijn ze er wel achter dat het krijgen van toegang tot slimme thuisapparaten ook lucratief kan zijn. Toch zullen we meer en meer gebruik gaan maken van de mogelijkheden die het Internet of Things weet te bieden. De vraag is zelfs of je in de toekomst nog wel apparaten kunt kopen die niet zijn aangesloten. Met de komst van Google Home en Alexa Echo zal zelfs het gebruik er van nog gaan vereenvoudigen.

Hue lampen van Philips, al net handig en nog leuk ook
Hue lampen van Philips, al net handig en nog leuk ook

Hieronder vind je nog een aantal tips over hoe je thuisnetwerken en verbonden slimme thuisapparaten veilig kunt houden:

 • Bekijk/onderzoek de reputatie, capaciteiten en beveiligingsfuncties van een slim apparaat voordat je het aanschaft.
 • Stel de aanmeldings- en wachtwoordinformatie in op je router en op alle apparaten die zijn verbonden met je thuisnetwerk of wijzig de standaardinformatie. En het belangrijkste, gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden voor je router, slimme apparaten en wifi-netwerk(en).
 • Gebruik een sterke versleutelmethode bij het instellen van de toegang tot het wifi-netwerk (WPA).
 • Overweeg functies en diensten die je niet gebruikt of die niet zijn vereist uit te schakelen.
 • Pas de standaard privacy- en beveiligingsinstellingen van je slimme apparaten aan neer je behoeften.
 • Overweeg je slimme apparaten en thuisnetwerk uit te zetten of uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt.
 • Controleer de instellingen van spraakgeactiveerde functies en opdrachten op potentiële privacyrisico’s en wijzig deze naar behoefte.
 • Schakel Universal Plug and Play (UPnP) op routers uit tenzij dit echt noodzakelijk is.
 • Overweeg, indien mogelijk, het gebruik van een bekabelde verbinding in plaats van een wifi-verbinding.
 • Kijk regelmatig op de websites van producenten of er software-updates of patches zijn.
 • Wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie, zoals je wifi-wachtwoord. Overweeg het opzetten van een specifiek netwerk voor gasten.
 • Gebruik nooit je eigen naam als naam voor je apparaat en wifi-netwerk.
 • Denk na over de verborgen kosten van “gratis” diensten en producten.
 • Gebruik indien mogelijk beveiligingssoftware.
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Internet of Things

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Vandaag heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie. Deze faciliteiten...

Technology12.11.2021

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Verder lezen over Smarthome

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

Je hebt ooit gedacht dat het slim was om een slimme meter te nemen. Op zich niet zo gek: what’s in a name? Maar nu blijkt dat die oudere slimme meters hun slimheid verliezen. Het netwerk waarvan ze gebruikmaken gaat of...

Gadgets14.02.2024

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk kan het: Ring kan je bezoekers nu antwoord geven in het Nederlands. Dat betekent dat je waarschijnlijk wat duidelijkere communicatie hebt. Soms komt een Ring-boodschap in het Engels...

Gadgets30.11.2023

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Eindelijk colporteurs in eigen taal wegjagen
​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

Traditionele radiatoren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en steeds vaker moeten deze radiatoren plaatsmaken voor een elektrische radiator. Maar wat is een elektrische radiator nu precies en wat zijn de voordelen? I...

Lifestyle20.11.2023

​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer