Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker


Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreigingen. Het onderzoekt hoe AI het (aanvals)spel verandert, wijst op nieuwe cyberbedreigingen waarop we in 2024 en de daaropvolgende jaren beducht moeten zijn. Daarnaast biedt het ook advies over manieren waarop wereldwijde organisaties hun krachten kunnen bundelen voor goede bescherming tegen het voortdurend veranderende bedreigingslandschap.

Een van de conclusies die het onderzoeksteam trek, is dat de snelle opkomst van Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en generatieve AI cybercriminelen meer mogelijkheden dan ooit bieden. Dankzij CaaS en AI toepassingen kunnen ze met het grootste gemak cyberaanvallen uitvoeren. AI biedt cybercriminelen een eenvoudige manier om de verschillende stadia van hun aanvallen kracht bij te zetten of om te ondersteunen. Dit kan van alles omvatten; het voorkomen van de detectie van social engineering tot het nabootsen van menselijk gedrag.

FortiGuard Lab meldt ook dat de bekende en favoriete aanvalstactieken van cybercriminelen nog lang niet op hun retour zijn. Integendeel: ze worden verder doorontwikkeld zodra cybercriminelen toegang krijgen tot nieuwe digitale tools. Er wordt dan ook een intensievere activiteit van een groeiend aantal advanced persistent threat (APT)-groepen verwacht. Daarnaast zullen cybercriminelen meer variatie in hun doelwitten en draaiboeken gaan brengen. Ze zullen enorm geavanceerde en verstorende cyberaanvallen gaan uitvoeren met een focus op denial of service- en afpersingstechnieken.

Nieuwe bedreigingstrends voor 2024

Cybercriminelen zullen altijd een beroep doen op beproefde tactieken om snel geld te verdienen. Het verschil is nu alleen dat ze de beschikking hebben over steeds meer hulpmiddelen voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De verwachting is dan ook dat we de komende jaren verschillende nieuwe trends op het gebied van cybercriminaliteit te zien krijgen. Hieronder staan de verwachtingen voor de aankomende periode:

1. Cybercriminelen gaan ronselen

Veel organisaties doen een beroep op nieuwe technologieën en processen om hun beveiligingsmechanismen kracht bij te zetten. Dit maakt het lastiger voor cybercriminelen om netwerken van buitenaf binnen te dringen. Ze zijn daardoor genoodzaakt om nieuwe manieren te vinden om hun doel te bereiken. De voorspelling is dan ook dat cybercriminelen zullen beginnen met het ronselen van mensen binnen organisaties die een deurtje in het bedrijfsnetwerk voor hen kunnen openzetten.

2. Cybercriminelen gaan voor het grote geld

Het aantal ransomware-aanvallen is de afgelopen jaren pijlsnel gegroeid. Organisaties van elke omvang en in elke sector vormen een doelwit. Maar omdat steeds meer cybercriminelen zich toeleggen op deze lucratieve tactieken raakt het aanbod van makkelijke prooien al snel uitgeput. De verwachting is dan ook dat ze een ‘ga voor goud’-aanpak zullen hanteren door hun pijlen te richten op vitale sectoren zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, transport en energie- en watervoorziening. Als vitale infrastructuren worden gehackt heeft dat een bijzonder negatieve impact op de samenleving. Dat betekent dat cybercriminelen meer met hun afpersingstechnieken kunnen verdienen. Zij zullen hun draaiboeken uitbreiden om de aanvallen een persoonlijker, agressiever en verwoestender karakter mee te geven.

3. Aanvallen rond speciale gebeurtenissen

De verwachting is daarnaast dat cybercriminelen in 2024 zullen proberen om een graantje mee te pikken van het toenemende aantal geopolitieke conflicten en speciale evenementen zoals de Amerikaanse verkiezingen en de Olympische Spelen in Parijs. Maar dat zal ook zijn bij de introductie van een nieuwe serie of een bepaalde feestdag. Het is waar dat cybercriminelen hun pijlen altijd al op dit soort gebeurtenissen hebben gericht. Dat hebben we in het verleden al gezien. Het verschil is nu alleen dat ze beschikken over nieuwe tools (en generatieve AI in het bijzonder) om aanvallen mee uit te voeren.

4. Zero day-aanvallen zullen aan de orde van de dag zijn

Organisaties maken voor hun dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van steeds meer verschillende platforms, applicaties en technologieën. Dit biedt cybercriminelen nieuwe kansen om misbruik te maken van beveiligingslekken in software. In 2023 was sprake van een recordaantal zero day-kwetsbaarheden en nieuwe common vulnerabilities & exposures (CVE’s), en de teller loopt nog steeds door. Zero day-kwetsbaarheden zijn een godsgeschenk voor cybercriminelen. Onze verwachting is dan ook dat zero day brokers tot de CaaS-gemeenschap zullen toetreden. We hebben het dan over criminele bendes die op het dark web zero day-kwetsbaarheden aan verschillende kopers aanbieden. N-days zullen organisaties eveneens voor flinke risico’s stellen.

5. Het speelveld van cybercriminelen verkleinen

Cybercriminelen zullen onvermijdelijk hun arsenaal van tactieken, technieken en procedures (TTP’s) blijven uitbreiden. Beveiligingsprofessionals kunnen echter een voorsprong op hen krijgen door het vinden van manieren om hun kwaadaardige activiteiten te dwarsbomen. Hoewel de hoofdmoot van het dagelijkse werk van beveiligingsprofessionals bestaat uit het detecteren van tekenen van cyberaanvallen en blokkeren daarvan, loont het zonder meer de moeite om de meest gebruikte TTP’s van cybercriminelen nader te bestuderen. Dit zal helpen om hun speelveld te verkleinen en hen de pas af te snijden.

6. Ruimte voor meer 5G-aanvallen

Cybercriminelen krijgen toegang tot een steeds breder scala aan verbonden technologieën. Ze zullen daarom onvermijdelijk nieuwe kansen zien om systemen te hacken of met malware te besmetten. Aangezien er dagelijks nieuwe apparaten met het internet worden verbonden, verwachten we dat cybercriminelen in de toekomst vaker aanvallen zullen uitvoeren op 5G-infrastructuren. Daarmee kunnen ze al heel snel voor verstoring zorgen van vitale sectoren zoals de olie- en aardgasindustrie, transportsector, publieke veiligheid, financiële dienstverlening en gezondheidszorg.

Niemand is meer veilig

Tegenwoordig is niets of niemand nog veilig voor cybercriminelen, en een succesvolle aanval heeft vaak verstrekkende gevolgen. Echter, beveiligingsprofessionals kunnen diverse maatregelen treffen om kwaadaardige activiteiten te anticiperen en dwarsbomen. Dit is onder meer mogelijk door samenwerking tussen de publieke en private sector, de bedreigingsinformatie en het gebruik van gestandaardiseerde maatstaven voor de rapportage over beveiligingsincidenten.

Bedrijven kunnen een sleutelrol vervullen bij het dwarsbomen van cybercriminelen. De eerste stap is om duidelijk te maken dat iedereen binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de IT-beveiliging. Het is mogelijk om een cultuur van cyberveerkracht in het leven te roepen met initiatieven als bedrijfsbrede security awareness-training en tabletop-oefeningen voor managers die hun rollen en verantwoordelijkheden tijdens een beveiligingsincident duidelijk maken. Het aanboren van nieuwe pools van beveiligingstalent kan verlichting bieden voor overwerkte IT- en security-teams die met een groeiend aantal cyberdreigingen te kampen hebben. Verder zal het delen van bedreigingsinformatie in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden, omdat dit een snelle mobilisatie van security-medewerkers en inzet van beveiligingsmaatregelen mogelijk maakt.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Hacken

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar
Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Op de ONE Conference in Den Haag hebben een aantal private cybersecurity bedrijven, waaronder NFIR, Deloitte en Fox-IT, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Cyberv...

Cybercrime05.10.2023

Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Er is weer een nieuwe iOS update, 16.6.1. Iedereen met een iPhone die nog in aanmerking komt voor iOS updates wordt aangeraden om deze nieuwe versie van iOS zo snel mogelijk te installeren. De update bevat namelijk een b...

Cybercrime08.09.2023

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Advies: installeer deze update zo snel mogelijk
​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

De Nederlandse politie is samen met internationale politie- en justitiediensten achter het grootste botnet ter wereld aangegaan. Met succes, want Qakbot, zoals het heet, is nu officieel een halt toegeroepen. Het is de gr...

Cybercrime30.08.2023

​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Verder lezen over Hackers

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!

Verder lezen over Malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!

Verder lezen over Security

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland