Gaming17.11.2021

​2021: het jaar waarin het imago van Blizzard aan diggelen ging


En daarmee ook World of Warcraft

Activision Blizzard is een van de grootste gamebedrijven ter wereld, bekend van Call of Duty en World of Warcraft. Echter gaat het dit jaar maar weinig over games als het om Activision gaat: het imago van het bedrijf is verwoest door aantijgingen van ongezonde werkomstandigheden. En die gaan verder dan slechts crunchtime voor gamers.

Actie en een fantasiewereld

Als je games van Blizzard speelt, dan weet je wat je kunt verwachten: ofwel enorm veel actie, ofwel een gigantische fantasiewereld waarin je uren kunt verdrinken. Die geweldige game-ervaringen zijn echter niet voor iedereen meer even fantastisch. Dat komt door de problemen binnen het bedrijf zelf. Er zou een enorme bro-cultuur zijn. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de corpsballencultuur in Nederland, maar dan iets minder kak en iets meer old boys network. Vrouwen trokken constant aan het kortste eind: ze kregen niet gelijk betaald voor hetzelfde werk en ze hadden te maken met volop seksuele intimidatie op de werkvloer. Bovendien had de kolfkamer helemaal geen slot en liepen daar regelmatig mannen naar binnen.

Toen het dit jaar tot een rechtszaak kwam, heeft de CEO J. Allen Brack zijn werk neergelegd, zijn er grote stakingen geweest en blijven er zelfs ruim een half jaar later nog steeds verhalen komen van medewerkers die zelf ook te maken hebben gehad met intimidatie. Het begon echter niet dit jaar: twee jaar geleden startte de Californische afdeling van Fair Employment and Housing al een onderzoek, nadat aan het licht kwam dat er zo met vrouwelijke medewerkers werd omgegaan.

Seksuele intimidatie

Het maakt niet uit in welke functie de vrouwen zaten, want vrouwen uit allerlei lagen werden belaagd. Dit ging ook regelmatig gepaard met veel alcoholmisbruik en eindigde zelfs in een vrouwelijke medewerker die tijdens een werktrip zelfmoord pleegde. Een werktrip waarop ze met een mannelijke supervisor was en waarop hij seksuele artikelen die totaal ongepast waren had meegebracht, nadat de vrouw ook op de werkvloer al veelvuldig was lastiggevallen.

Californië wilde dat Activision Blizzard zijn medewerkers beter zou beschermen, gelijke salarissen zou betalen voor hetzelfde werk en dat het vrouwen die lastig waren gevallen extra vergoedingen zou betalen. Activision? Dat kwam met een statement waarin de rechtszaak enorm werd bekritiseerd. Het vond zelf dat het goed meewerkte met de onderzoeken en dat de afdeling niets negatiefs aangaf tijdens het onderzoek. Kortom, Activision had het liever achter gesloten deuren besproken in plaats van dat het meteen een rechtszaak werd. Ook meende het dat het al allerlei stappen zette voor inclusiviteit en gelijke behandeling.

Medewerkers Blizzard protesteren

Dat viel allemaal niet in goede aarde bij de medewerkers: 2.000 (ex-)medewerkers zetten hun handtekening onder een interne brief waarin ze hun kritiek uitspraken over, wel, Blizzards kritische statement. Ze vonden de reactie een belediging en ze hadden er geen vertrouwen in dat het management de veiligheid van medewerkers boven zichzelf zouden plaatsen. Hierop kwam CEO J. Allen Brack met een reactie waarin hij aangaf graag met medewerkers om tafel te gaan (echter stapte hij een paar weken later op als ceo). Uiteindelijk kwam daar nog een mail overheen van een andere topmanager van het bedrijf waarin een iets minder vriendelijke toon klonk: alles zou compleet uit context zijn getrokken.

Uiteindelijk komt er van de voormalig Blizzard-topmannen een excuus aan de vrouwen die bij Blizzard werken. Ex-CEO Mike Morhaime schrijft dat het hem spijt dat hij ze zo in de kou heeft laten staan. “Alles waar ik voor dacht te staan is weggevaagd.” Serieuze taal, die gelukkig sneeuwbalde: ook andere topmensen maakten excuses voor de rol die zij speelden in de werkcultuur.

World of Warcraft in de retrohoek

Nu zul je misschien denken: ik wil gewoon games spelen, waarom moet ik dit hele verhaal lezen? Omdat dit verhaal wel degelijk invloed kan hebben op jouw gedrag. Zo kun je je afvragen of je geld wil investeren in bedrijven die zo omgaan met mensen. Het heeft echter ook alles te maken met de games. Zo ligt World of Warcraft dit jaar redelijk stil qua innovaties en dat komt door de rechtszaak. Zorgelijk, want dat is niet alleen kwalijk voor de gamers, maar ook voor het bedrijf zelf. Ondertussen zijn er namelijk veel andere games aan het groeien en bloeien, terwijl World of Warcraft zonder updates steeds verder in de retrohoek verdwijnt.

Toen er eenmaal wel werk werd verricht aan World of Warcraft, toen was dat om referenties in het spel te verwijderen aan bijvoorbeeld Alex Afrasiabi, die werd genoemd in WoW. Ook andere ontwikkelaars en medewerkers worden op speelse wijze genoemd in het spel en dat wilde Activision eruit hebben. Uiteindelijk heeft Blizzard toegegeven dat Alex in 2020 werd ontslagen voor zijn manier van omgaan met andere medewerkers. Hij zou bovendien nogal grappig hebben gedaan met een foto van Bill Cosby, die destijds in diverse misbruikrechtszaken verwikkeld was.

Bobby Kotick als de ‘held’

Eén van de meest bekende Activision Blizzard-medewerkers, namelijk ceo Bobby Kotick, begon zich uiteindelijk ook uit te spreken over de zaak en meende dat het eerste statement niet goed was en dat er geen plek zou moeten zijn voor oneerlijke behandelingen en discriminatie of intimidatie. Mooie woorden, maar ze vielen niet goed. Uiteindelijk gingen de medewerkers staken en kwamen ze met een lijst met eisen: geen verplichte arbitrageclausules in contracten, een inclusief HR-proces, transparantie over salarissen en promoties van medewerkers en een team dat zich gaat inzetten voor inclusiviteit.

Nadat J. Allen Brack wegging viel er een gat dat moest worden opgevuld door Jen ONeal en Mike Ybarra. Uiteindelijk is Jen na een aantal weken toch vertrokken, na nog meer brieven van medewerkers, een investeerderscall waarin de rechtszaak amper aan bod komt en het verliezen van adverteerders voor de game Overwatch. De investeerders wankelen, leveranciers als Coca Cola twijfelen en met een nieuwe leider die meteen weer opstapt kunnen we stellen dat Blizzard in grote problemen is.

Ontwikkelaars stappen op

Helemaal als er ook nog drie grote ontwikkelaars opstappen, die onder andere aan World of Warcraft en Diablo 4 werkten. Ook dat is uiteraard van grote invloed op de games, want deze mensen hebben grote invloed op het bewaken van het canon van de games, maar ook het bedenken van goede nieuwe ideeën ervoor. Daarna stapt ook nog de grote baas van Overwatch op. Terwijl Blizzard om tafel gaat met bonden en andere instanties, verliest het zijn Chief Legal Officer.

Uiteindelijk gaat het ermee akkoord 18 miljoen dollar te betalen in een rechtszaak over gelijke kansen. Die 18 miljoen dollar zou gaan naar medewerkers die aan intimidatie en ongelijke behandeling onderhevig waren. Daarnaast annuleerde Blizzard BlizzConline. De online variant van Blizzcon kon niet plaatsvinden en dat komt natuurlijk niet door corona. Blizzard belooft wel updates over de games in februari 2022, maar het is de vraag of er veel te updaten valt, nadat het bedrijf in 2021 grotendeels in de ban is geweest van de rechtszaken en de vernieling van het imago. Het laatste nieuws? Dat is dat Bobby Kotick, die eerder nog afwijzend reageerde op de eerste reactie van Blizzard op de rechtszaak, al jaren bleek te hebben geweten van de problemen rondom seksuele intimidatie. Wat hij eraan deed? Niets.

Ongelijke behandeling

Kan het nog erger? Helaas wel. Eén van de redenen dat Jen Oneal opstapte is namelijk omdat ze niet hetzelfde betaald kreeg als de man die op exact hetzelfde moment werd aangesteld voor exact dezelfde job: Mike Ybarra. Het lijkt erop dat Blizzard zelfs met zo’n vergrootglas op zich gericht alsnog niet begrijpt wat gelijke behandeling inhoudt. Helaas zullen de grote problemen in het bedrijf flink doorsijpelen in hun games. Veel gamemakers worstelen al met het coronavirus, waardoor veel spellen vertraging hebben opgelopen (kijk maar naar de kleine releaselijst voor de feestdagen). Dat er ook nog een rechtszaak bijkomt en dat er ook nog veel medewerkers de deur uitlopen na al het wanbeleid, zal de games niet ten goede komen. Dat imago van Blizzard is tot daaraan toe, maar zeker een game als World of Warcraft -en natuurlijk de medewerkers- verdienen absoluut beter.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Activision

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

Vandaag tijdens de opening van BlizzCon 2023 heeft Blizzard Entertainment The Worldsoul Saga aangekondigd. De volgende stap in het World of Warcraft universum. The Worldsoul Saga is alweer de 10e uitbreiding, maar dit i...

Gaming03.11.2023

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

En nog veel meer nieuws vanaf Blizzcon
​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Alle waakhonden hebben hun plasje gedaan, het is er doorheen: Microsoft heeft toestemming om Activision Blizzard over te nemen. Nadat een aantal weken geleden al witte rook verscheen vanuit de Verenigde Staten, was het a...

Gaming13.10.2023

​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

We weten eindelijk wanneer Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt, namelijk op 10 november. Activision maakte dit bekend, al komt er ook nog een echte reveal via Call of Duty: Warzone, dat net aan zijn vijfde seizoen...

Gaming08.08.2023

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Er is veel te doen rond Call of Duty deze dagen: Nicki Minaj en 21 Savage komen naar het spel, de aankomende Call of Duty-game wordt binnenkort aangekondigd en dan is er ook nog een probleem met hackers. Kwaadwillenden z...

Gaming28.07.2023

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft wil heel graag Activision Blizzard kopen voor een recordbedrag van 44 miljard dollar. Een giga-overname, waarvan veel waakhonden (en concurrenten) denken dat het niet gezond is voor de marktwerking binnen de ga...

Gaming12.07.2023

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Microsoft is overtuigd dat Sony dit jaar met een PlayStation 5 Slim op de proppen komt. Dat zou op zich geen heel gekke stap zijn: PlayStation 5 is inmiddels 2,5 jaar uit, maar het is natuurlijk wat vreemd dat dat nieuws...

Gaming05.07.2023

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Call of Duty Warzone wordt binnenkort voorzien van een nieuwe map die geheel in het teken staat van Amsterdam. De nieuwe trailer van Call of Duty: Warzone toonde allerlei Nederlandse straten in de vorm van Vondel. De nie...

Gaming09.06.2023

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Oef: Diablo 4-reclame in New York is nogal ongemakkelijk

Diablo 4: we hebben er lang op moeten wachten, maar het is slechts een week na release al de bestverkopende Diablo-game tot nu toe: 93 miljoen speeluren zitten er al in het spel (meer dan 10.000 jaar). Heel tof natuurlij...

Gaming08.06.2023

Oef: Diablo 4-reclame in New York is nogal ongemakkelijk

Verder lezen over Game

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Een game even goed uitproberen door heel veel early access te spelen? Pas op: vroeger gold dat niet voor geldteruggave, maar nu wel.

Gaming24.04.2024

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Mario al meer dan 40 jaar exact dezelfde leeftijd heeft? Wat als dat niet zo was? AI weet het.

Gaming14.04.2024

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Verder lezen over World of Warcraft

​Alle verschillende smaken maken World of Warcraft weer populair

Al sinds 23 november 2004, dit jaar dus 20 jaar, bestaat de online MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) World of Warcraft. Om de paar jaar kwam er een uitbreiding, die zorgde voor nieuwe zones, hogere...

Gaming09.04.2024

​Alle verschillende smaken maken World of Warcraft weer populair

Het begon allemaal met vanille
Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

Vandaag tijdens de opening van BlizzCon 2023 heeft Blizzard Entertainment The Worldsoul Saga aangekondigd. De volgende stap in het World of Warcraft universum. The Worldsoul Saga is alweer de 10e uitbreiding, maar dit i...

Gaming03.11.2023

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

En nog veel meer nieuws vanaf Blizzcon
​De beste fictionele personages in WoW Classic WoTLK

Ben je een fanatieke gamer die altijd op zoek is naar iets nieuws om uit te proberen? Heb je WoW Classic en WoTLK al jaren gespeeld en is het tijd voor iets anders? Of misschien ben je nog een nieuweling die simpelweg de...

Gaming05.06.2023

​De beste fictionele personages in WoW Classic WoTLK

World of Warcraft: #Dragonflight is nu live!

World of Warcraft: Dragonflight, de negende uitbreiding van Blizzard Entertainments veelgeprezen massively multiplayer online role-playing game, is vandaag live gegaan. De helden van de Horde en Alliance worden teruggero...

Gaming29.11.2022

World of Warcraft: #Dragonflight is nu live!

Deze 7 bedrijven verdienen het meest aan games

De gameindustrie blijkt ongeveer 196 miljard euro waard te zijn. Games gaan dus veel verder dan slechts vermaak. Sommige gamebedrijven zijn met abonnementen op de proppen gekomen om nog meer geld in het laatje te krijgen...

Gaming11.08.2022

Deze 7 bedrijven verdienen het meest aan games

Dit is de 9e uitbreiding van World of Warcraft: Dragonflight

Blizzard Entertainment kondigde vanavond de nieuwe uitbreiding aan van World of Warcraft, genaamd Dragonflight. Het is inmiddels de negende uitbreiding van de MMORPG van het bedrijf. En hierin verwelkomen ze spelers in e...

Gaming19.04.2022

Dit is de 9e uitbreiding van World of Warcraft: Dragonflight

spelers keren terug naar Azeroth
Na het succes uit 2008 komt nu Wrath of the Lich King Classic

Tijdens BlizzCon 2007 werd destijds de tweede uitbreiding van World of Warcraft officieel aangekondigd: Wrath of the Lich King. Het zou uiteindelijk gelanceerd worden in november 2008, en al bekend was dat het voorlopig...

Gaming19.04.2022

Na het succes uit 2008 komt nu Wrath of the Lich King Classic

​Microsoft koopt Call of Duty-maker Activision Blizzard

Microsoft koopt Activision Blizzard, het bedrijf achter onder andere Call of Duty en World of Warcraft, voor 62 miljard euro (70 miljard dollar). Wie dus dacht dat dé game-overname van 2022 die van Farmville’s Zynga z...

Gaming18.01.2022

​Microsoft koopt Call of Duty-maker Activision Blizzard

Game Pass wordt beter, maar de wereld...?