Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Vorig artikel Volgend artikel

Er is veel te doen rond Call of Duty deze dagen: Nicki Minaj en 21 Savage komen naar het spel, de aankomende Call of Duty-game wordt binnenkort aangekondigd en dan is er ook nog een probleem met hackers. Kwaadwillenden zijn al enige tijd bezig met het verspreiden van malware die zich vervolgens geruisloos een weg naar andere gamers baant.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Eind juni begon het probleem al op te spelen: op een Steam-forum meldden spelers al dat er gehackte lobbies worden gebruikt in Call of Duty: Modern Warfare 2. Hierin werd vervolgens een worm verspreid die zich vervolgens vermenigvuldigde van lobby naar lobby. De systemen van gamers worden geïnfecteerd en soms weten ze dit niet eens. Een goede reden om een stevige anti-virusscan te doen dus.

De makers van de game lijken op de hoogte, maar spreken er niet honderduit over. Er werd een keer een tweet geplaatst over het offline halen van de dienst, “Multiplayer voor Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) op Steam is offline gehaald. We onderzoeken meldingen van een probleem.” Dat was het: geen verdere updates, geen duidelijkheid en nu dus toch wel flinke securityproblemen.

Hackers

Verder gebeurde er weinig (in ieder geval niet helder voor de spelers, we weten immers niet wat er ondertussen op de achtergrond gebeurt). Het is echter wel belangrijk om er helder over te zijn, want juist als gamer verwacht je niet dat je in een gehackte lobby terecht gaat komen. Plus, hackers moeten hiervoor wel een zwakte in de game misbruiken en het zou netjes zijn als de uitgever, Activision, hierover helder zou communiceren. Het ligt dan immers toch uiteindelijk aan het spel.

Op zich wordt Call of Duty: Modern Warfare 2 op dit moment niet extreem veel online gespeeld, maar dat komt ook omdat er nu een tijdje weinig is gebeurd. Vanaf begin augustus gaat het nieuwe seizoen live, en dan zie je waarschijnlijk weer meer ontwikkelingen rondom het spel en dan vooral de spelersaantallen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...