Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft wil heel graag Activision Blizzard kopen voor een recordbedrag van 44 miljard dollar. Een giga-overname, waarvan veel waakhonden (en concurrenten) denken dat het niet gezond is voor de marktwerking binnen de games-industrie. Echter weet Microsoft zich kranig te houden in de gesprekken en rechtszaken die het hierdoor voor zijn kiezen krijgt. Nu ook weer met de Amerikaanse Federal Trade Commission. Die moet van de rechter toestaan dat het bekende computerbedrijf de gamemaker koopt.

Overname Activision

De rechter heeft na een nogal onthullende reeks sessies in de rechtszaal besloten om Microsoft het voordeel te geven. Het kort geding dat de FTC aanspande had niet genoeg voeten in aarde om een stevige zaak te maken, want Microsoft mag het bedrijf achter grote titels als World of Warcraft en Call of Duty kopen. Tenminste, tenzij er een hoger beroep volgt.

De rechter zegt: "Microsofts overname van Activision wordt de grootste overname in de geschiedenis van technologie genoemd en dat betekent dat streng toezicht essentieel is. Dat lukt ook. Microsoft heeft op papier, publiekelijk en in de rechtszaal toegezegd Call of Duty tien jaar lang op PlayStation uit te brengen en naar Nintendo Switch te brengen. En er zijn meerdere afspraken gemaakt waarmee de content van Activision voor het eerst naar cloudgamingdiensten komt."


Competition Markets Authority

Dat is een heel ander verhaal dan wat de FTC schetste. Dat meende dat de overname uiteindelijk negatief zou zijn voor gamers, terwijl de rechter meent dat de spellen juist beter beschikbaar worden dan ooit tevoren. Maar ja, kijkt de FTC verder dan 10 jaar en de rechter iets te kortzichtig? Hoe dan ook, de uitspraak is gedaan en als er geen hoger beroep volgt, dan lijkt het erop dat de overname plaats kan vinden.

Er is waarschijnlijk nog een horde voor Microsoft om te nemen en dat is de Britse waakhond: de Competition Markets Authority, vergelijkbaar met onze eigen Autoriteit Consument en Markt. Die willen echter weer met Microsoft om tafel, wat klinkt alsof dat wel goedkomt, al zal Microsoft mogelijk met nog wat meer aanpassingen moeten komen. Verder heeft het bedrijf weinig meer in de weg staan om zijn droom om Activision over te nemen waarheid te maken.

Microsoft en Activision zijn erg blij met de uitspraak, zeker nadat Europa eerder ook al instemde. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat de overname zorgt voor een gezonde dosis concurrentie waar gamers over de hele wereld juist van profiteren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...