Microsoft: 'Sony kan in 10 jaar zelf een Call of Duty maken'

Microsoft: 'Sony kan in 10 jaar zelf een Call of Duty maken'

Succes ermee, hè?

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft heeft onzettend veel vertrouwen in Sony. Hoewel ze concurrenten zijn, heeft Microsoft het bedrijf achter PlayStation even een goede klap op de schouder gegeven met de mededeling: jullie getalenteerde ontwikkelaars kunnen zelf wel een Call of Duty-alternatief maken in tien jaar. Jawel: Xbox vraagt praktisch aan PlayStation om een rip-off te maken van wat van hem is.

Overname Activision

Dat komt natuurlijk niet voort uit een soort kameraadschap. Microsoft wil Activision overnemen. Heel graag. Het gesteggel rondom die overname duurt inmiddels al ruim een jaar, maar dat is niet heel gek. De overname à 68,7 miljard dollar is één van de grootste overnames in de gamewereld ooit. Activision is een grootheid, Microsoft is een grootheid en samen zijn ze misschien iets te groot voor deze planeet. En vooral voor de concurrentie.

Daarom doet Xbox er alles aan om maar te zorgen dat die overname het wordt gegund. De grootste waakhond om te tackelen is de Europese Unie. Dat heeft recent zijn oordeel over de overname opgeschort. Het spreekt met allerlei mensen die belang hebben bij de overname, of die potentieel in de problemen komen door de overname. Microsoft is al maanden bezig om Sony te prijzen en zichzelf vooral vrij zielig neer te zetten. Sony zou al zoveel mooie games hebben, veel exclusives, en Call of Duty (een van Activisions grootste troeven) zou nog tien jaar elk jaar gewoon uitkomen op de consoles van concurrenten.

Call of Duty kopiëren

Die tien jaar is volgens Microsoft meer dan genoeg om te zorgen dat Sony zijn eigen grote shooterfranchise à la Call of Duty kan opzetten. Maar is dat ook wat Sony wil? Een rip-off maken, na-apen, kopiëren? Waarschijnlijk niet. Sony wil Call of Duty aanbieden op PlayStation. Dit jaar, volgend jaar én over twintig jaar nog steeds als de franchise dan nog bestaat. Microsoft heeft tegen de Britse mededingingsautoriteit (die zich ook nog over de zaak buigt) gezegd dat tien jaar echt genoeg is om een eigen Call of Duty-achtige titel te ontwikkelen.

De vraag die meteen in ons opkomt is: oke, als het zo makkelijk is, waarom doet Microsoft het dan zelf niet? Waarom Activision kopen? Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan en heeft het overnemen van een bedrijf een heel andere impact dan het overnemen (of kopiëren) van een gamefranchise. Echter voelt het wat raar om dit soort dingen op te leggen aan je grootste concurrent.

Nog vele jaren speelbaar

Het wordt zelfs nog erger, want Microsoft geeft ook aan dat Sony veel langer profijt zou hebben van de licentiedeal rondom Call of Duty, omdat ook na die tien jaar de game nog vele jaren speelbaar zal blijven (nadat hij in het laatste jaar van de licentie is gedownload). Ja, dat is uiteraard nogal wiedes, dat je de ondersteuning van het spel niet ineens stopt als mensen het spel nog tot de laatste dag van de licentie kunnen aanschaffen. Het lijkt erop dat Microsoft allerlei boeien uit probeert te gooien om zichzelf maar te redden, maar heel overtuigend komt het tot dusver niet over. Zou het genoeg zijn om de waakhonden der aarde te overtuigen van zijn gelijk? We horen het hopelijk snel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...