​Waarom er volgend jaar mogelijk geen Call of Duty verschijnt

​Waarom er volgend jaar mogelijk geen Call of Duty verschijnt

Vorig artikel Volgend artikel

In de gamewereld zijn een aantal zaken zeker: aan de Mario-franchise komt nooit een einde, er komt altijd na een paar jaar lite-versie van een console en elk jaar kun je steevast rekenen op een nieuwe FIFA, een nieuwe Just Dance en een nieuwe Call of Duty. Stop de persen, want aan één van die vastigheden komt een einde. Call of Duty schijnt een jaar over te slaan.

Call of Duty

Het is vooral opvallend dat het niet eens gaat om bijvoorbeeld een paar maanden uitstel van de Call of Duty die we dit jaar verwachten: het gaat om de Call of Duty die in 2023 verschijnt. Toch is dat ergens wel logisch, want in tegenstelling tot veel andere games, wordt Call of Duty niet door de maar één studio gemaakt. Het mooie aan deze franchise is dat de studio’s die de spellen maken steeds roteren: Treyarch, Sledgehammer en Infinity Ward zijn de ontwikkelstudio’s die zorgen dat er elk jaar weer een blockbustertitel verschijnt.

Het zou anders ook niet kunnen: in één jaar een volledige game van de populaire shooterreeks in elkaar boksen, dat zou de kwaliteit ervan niet ten goede komen. Het is dus logisch dat er nu al kan worden gezegd dat de reeks een jaartje overslaat, ook al is dat pas over ruim anderhalf jaar. Call of Duty komt traditioneel gezien altijd in november uit. Een ideaal moment om spellen uit te brengen, want zo vlak voor de feestdagen en met de winter op komst is het een ideaal cadeau. Ook is Call of Duty met zijn thema’s niet bepaald zonnig en zomers: het draait vaak om oorlogen in de toekomst of bevind je je in (potentiële) oorlogen uit het verleden.

Treyarch

Het nieuws is nog niet officieel, maar met een bron als Jason Scheier mogen we ervan uitgaan dat er zeker een kern van waarheid inzit. Het zou om een spel gaan gemaakt door Treyarch. Het zou voor het eerst in twintig jaar (!) zijn dat fans van de franchise geen grote nieuwe Call of Duty-game kunnen spelen aan het einde van het jaar. Iets dat ongetwijfeld wordt opgevangen door dlc voor andere Call of Duty-games. Bijvoorbeeld de Modern Warfare-opvolger die dit jaar wordt verwacht door Infinity Ward.

Ook Activision onderschrijft dat het niet helemaal een Call of Duty-loos jaar wordt, al is het nogal cryptisch over wat we dan kunnen verwachten. Zo belooft Activision dat er allerlei gratis speelbare Call of Duty-ervaringen verschijnen. Ook geeft het aan dat er ‘premium’ Call of Duty-ervaringen aankomen, maar of het daarmee nu werkelijk bedoelt dat er een grote titel aankomt, lijkt niet zo te zijn. Wel geeft Activision aan dat “artikelen die stellen dat het anders is, hebben het bij het verkeerde eind. We kijken ernaar uit om meer details te delen wanneer de tijd daar is”.

Vanguard

Volgens Schreier komt Activision echt niet met een grote Call of Duty-game in 2023. De reden hiervoor zou zijn dat de game Call of Duty: Vanguard uit 2021 niet bepaald zo scoorde als werd verwacht. Dit zou onder andere komen door de grote technische problemen die in de game voorkwamen, maar ook het feit dat Activision Blizzard vorig jaar constant in het nieuws was rondom seksuele intimidatie heeft waarschijnlijk geen positieve bijdrage geleverd aan de verkoopcijfers. Aan de andere kant is Call of Duty: Vanguard alsnog de bestverkochte game van 2021 geworden, ook al verkocht hij 36 procent minder goed dan voorganger Black Ops Cold War.

Call of Duty is één van de grootste gamefranchises ter wereld: schattingen zijn dat de reeks als geheel 8,5 miljard euro waard is. Een game die zoveel geld in het laatje brengt, daarvan wil je er eigenlijk niet eentje overslaan. Zeker niet als je net wordt overgenomen door Microsoft. Tegelijkertijd is het goed dat Activision ervoor kiest om de tijd te nemen en de ontwikkelaars niet te veel crunchtime te bezorgen, waarin ze veel te lange dagen moeten maken en zwaar overwerkt raken. Als het tenminste klopt wat nu aan informatie op tafel ligt en Activison met ‘premium’ niet alsnog een nieuwe game bedoelt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...