Gaming23.02.2022

​Waarom er volgend jaar mogelijk geen Call of Duty verschijnt


In de gamewereld zijn een aantal zaken zeker: aan de Mario-franchise komt nooit een einde, er komt altijd na een paar jaar lite-versie van een console en elk jaar kun je steevast rekenen op een nieuwe FIFA, een nieuwe Just Dance en een nieuwe Call of Duty. Stop de persen, want aan één van die vastigheden komt een einde. Call of Duty schijnt een jaar over te slaan.

Call of Duty

Het is vooral opvallend dat het niet eens gaat om bijvoorbeeld een paar maanden uitstel van de Call of Duty die we dit jaar verwachten: het gaat om de Call of Duty die in 2023 verschijnt. Toch is dat ergens wel logisch, want in tegenstelling tot veel andere games, wordt Call of Duty niet door de maar één studio gemaakt. Het mooie aan deze franchise is dat de studio’s die de spellen maken steeds roteren: Treyarch, Sledgehammer en Infinity Ward zijn de ontwikkelstudio’s die zorgen dat er elk jaar weer een blockbustertitel verschijnt.

Het zou anders ook niet kunnen: in één jaar een volledige game van de populaire shooterreeks in elkaar boksen, dat zou de kwaliteit ervan niet ten goede komen. Het is dus logisch dat er nu al kan worden gezegd dat de reeks een jaartje overslaat, ook al is dat pas over ruim anderhalf jaar. Call of Duty komt traditioneel gezien altijd in november uit. Een ideaal moment om spellen uit te brengen, want zo vlak voor de feestdagen en met de winter op komst is het een ideaal cadeau. Ook is Call of Duty met zijn thema’s niet bepaald zonnig en zomers: het draait vaak om oorlogen in de toekomst of bevind je je in (potentiële) oorlogen uit het verleden.

Treyarch

Het nieuws is nog niet officieel, maar met een bron als Jason Scheier mogen we ervan uitgaan dat er zeker een kern van waarheid inzit. Het zou om een spel gaan gemaakt door Treyarch. Het zou voor het eerst in twintig jaar (!) zijn dat fans van de franchise geen grote nieuwe Call of Duty-game kunnen spelen aan het einde van het jaar. Iets dat ongetwijfeld wordt opgevangen door dlc voor andere Call of Duty-games. Bijvoorbeeld de Modern Warfare-opvolger die dit jaar wordt verwacht door Infinity Ward.

Ook Activision onderschrijft dat het niet helemaal een Call of Duty-loos jaar wordt, al is het nogal cryptisch over wat we dan kunnen verwachten. Zo belooft Activision dat er allerlei gratis speelbare Call of Duty-ervaringen verschijnen. Ook geeft het aan dat er ‘premium’ Call of Duty-ervaringen aankomen, maar of het daarmee nu werkelijk bedoelt dat er een grote titel aankomt, lijkt niet zo te zijn. Wel geeft Activision aan dat “artikelen die stellen dat het anders is, hebben het bij het verkeerde eind. We kijken ernaar uit om meer details te delen wanneer de tijd daar is”.

Vanguard

Volgens Schreier komt Activision echt niet met een grote Call of Duty-game in 2023. De reden hiervoor zou zijn dat de game Call of Duty: Vanguard uit 2021 niet bepaald zo scoorde als werd verwacht. Dit zou onder andere komen door de grote technische problemen die in de game voorkwamen, maar ook het feit dat Activision Blizzard vorig jaar constant in het nieuws was rondom seksuele intimidatie heeft waarschijnlijk geen positieve bijdrage geleverd aan de verkoopcijfers. Aan de andere kant is Call of Duty: Vanguard alsnog de bestverkochte game van 2021 geworden, ook al verkocht hij 36 procent minder goed dan voorganger Black Ops Cold War.

Call of Duty is één van de grootste gamefranchises ter wereld: schattingen zijn dat de reeks als geheel 8,5 miljard euro waard is. Een game die zoveel geld in het laatje brengt, daarvan wil je er eigenlijk niet eentje overslaan. Zeker niet als je net wordt overgenomen door Microsoft. Tegelijkertijd is het goed dat Activision ervoor kiest om de tijd te nemen en de ontwikkelaars niet te veel crunchtime te bezorgen, waarin ze veel te lange dagen moeten maken en zwaar overwerkt raken. Als het tenminste klopt wat nu aan informatie op tafel ligt en Activison met ‘premium’ niet alsnog een nieuwe game bedoelt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Activision

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

De nieuwe Call of Duty is een feit. Deze november kun je los in Call of Duty Black Ops 6.

Gaming23.05.2024

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

Vandaag tijdens de opening van BlizzCon 2023 heeft Blizzard Entertainment The Worldsoul Saga aangekondigd. De volgende stap in het World of Warcraft universum. The Worldsoul Saga is alweer de 10e uitbreiding, maar dit i...

Gaming03.11.2023

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

En nog veel meer nieuws vanaf Blizzcon
​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Alle waakhonden hebben hun plasje gedaan, het is er doorheen: Microsoft heeft toestemming om Activision Blizzard over te nemen. Nadat een aantal weken geleden al witte rook verscheen vanuit de Verenigde Staten, was het a...

Gaming13.10.2023

​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

We weten eindelijk wanneer Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt, namelijk op 10 november. Activision maakte dit bekend, al komt er ook nog een echte reveal via Call of Duty: Warzone, dat net aan zijn vijfde seizoen...

Gaming08.08.2023

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Er is veel te doen rond Call of Duty deze dagen: Nicki Minaj en 21 Savage komen naar het spel, de aankomende Call of Duty-game wordt binnenkort aangekondigd en dan is er ook nog een probleem met hackers. Kwaadwillenden z...

Gaming28.07.2023

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft wil heel graag Activision Blizzard kopen voor een recordbedrag van 44 miljard dollar. Een giga-overname, waarvan veel waakhonden (en concurrenten) denken dat het niet gezond is voor de marktwerking binnen de ga...

Gaming12.07.2023

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Microsoft is overtuigd dat Sony dit jaar met een PlayStation 5 Slim op de proppen komt. Dat zou op zich geen heel gekke stap zijn: PlayStation 5 is inmiddels 2,5 jaar uit, maar het is natuurlijk wat vreemd dat dat nieuws...

Gaming05.07.2023

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Call of Duty Warzone wordt binnenkort voorzien van een nieuwe map die geheel in het teken staat van Amsterdam. De nieuwe trailer van Call of Duty: Warzone toonde allerlei Nederlandse straten in de vorm van Vondel. De nie...

Gaming09.06.2023

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Verder lezen over Game

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

De metal/rockband Metallica heeft een heel bijzondere, nieuwe gig geregeld. De mannen maken hun opwachting in Fortnite en geven daar een concert.

Gaming13.06.2024

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

Assassin's Creed wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe game die zich in Japan afspeelt en waarin je kiest tussen twee hoofdpersonages.

Gaming11.06.2024

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Ikea heeft grootse plannen voor Roblox. Het wil zelfs 10 mensen aannemen om in zijn winkel te werken.

Marketing10.06.2024

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

“We denken dit verhaal niet binnen de twee seizoenen te kunnen vertellen”. Dat kunnen we ons als gamers wel voorstellen over The Last of Us.

Entertainment06.06.2024

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Amazon werkt nu aan een serie van Yakuza: Like a Dragon. Het is een populaire, uit de pas lopende game gemaakt over de Japanse maffia, die vooral wordt geroemd om hoe verhalend het is. 

Gaming04.06.2024

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Netflix komt met een animeserie van Tomb Raider. De stem van Lara Croft wordt niet door Jolie of Vikander ingesproken, die wel eens het gezicht zijn geweest van mevrouw Croft.

Gaming03.06.2024

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Lara gaat anime

Verder lezen over Games

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

Het is niet het meest gezellige onderwerp, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk. Wat als je doodgaat? Wat gebeurt er dan met je Steam-games?

Gaming27.05.2024

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

Grand Theft Auto 6 komt eraan. Volgens geruchten zou dat pas in 2026 zijn, maar dat blijkt niet het geval: Take-Two bevestigt nu zelf een releasedatum van najaar 2025.

Gaming16.05.2024

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.

Gaming08.05.2024

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Epic Games wil dat de goede vibes in Fortnite bewaard blijven en maakt het daarom mogelijk om vier wat minder leuke emotes niet meer te tonen.

Gaming23.04.2024

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite