DC Business07.10.2021

​Virtual twins: nieuwe troef voor klinische studies?


Tijdens de zoektocht naar geschikte COVID-19-vaccins werden klinische studies onder allesbehalve ideale omstandigheden uitgevoerd. Virtual twin-technologie bleek een waardevol hulpmiddel, met een grote potentie voor de toekomst.

COVID-19 heeft de medische wereld op zijn kop gezet. Laboratoria, ziekenhuizen en klinieken werden in korte tijd overbelast. Tegelijkertijd werkten onderzoekers maandenlang onvermoeibaar door in hun zoektocht naar potentiële kandidaat-vaccins, om deze in slechts enkele maanden op de markt te brengen.

Er bestaat nog steeds onzekerheid over de toekomst van klinische studies in een post-pandemische wereld. Toch bieden de veranderingen die de farmaceutische sector als reactie op de pandemie heeft doorgevoerd, mogelijkheden voor een nieuwe kijk op de toekomst.

Virtuele klinische studies

Maandenlange lockdowns werden in de strijd tegen COVID-19 niet geschuwd. Dat had weliswaar effect op de verspreiding van het virus, maar betekende ook dat de manier waarop klinische proeven werden uitgevoerd, van de ene op de andere dag volledig overboord moest.

Voor velen bracht de pandemie het inzicht dat standaardprocessen niet langer voldeden. De sector voor biowetenschappen vormde daarop geen uitzondering. De vertrouwde hulpmiddelen en technologieën voor het uitvoeren van klinische studies voldeden niet meer, waardoor een radicale verandering nodig was.

In een recent onderzoek bekeken we de invloed van COVID-19 op hun manier van werken. Het bleek een klein wonder dat de sector in zo’n korte tijd zoveel kandidaat-vaccins heeft ontwikkeld en getest. Bij maar liefst 62% van de bedrijven belemmerden verouderde processen tijdens de pandemie op afstand samen te werken. 65% had als gevolg van deze processen zelfs moeite om toegang te krijgen tot waardevol COVID-19-onderzoek.

Een radicale verandering in het proces van klinische studies was het resultaat. Volgens de recente enquête heeft 78% van de life sciences-bedrijven in Nederland het gebruik van digitale tools voor klinische studies versneld.

De invoering van virtuele klinische studies stelt labs bovendien in staat een alternatief controleproces te doorlopen, waarbij gebruik wordt gemaakt van historische klinische gegevens. In een traditionele setting moesten ze eerst stapels bevindingen verzamelen alvorens ze hun kandidaat-geneesmiddel ter goedkeuring konden indienen.

Met de keuze voor een digitale aanpak heeft de biowetenschappensector laten zien dat ze veel sneller kan werken, de marges voor fouten kan verkleinen en het testproces voor zowel onderzoekers als patiënten kan verbeteren. Deze nieuwe aanpak biedt een doeltreffende oplossing voor een van de grootste uitdagingen in de farmaceutische industrie: nieuwe en doeltreffende behandelingen zo snel mogelijk bij de patiënten brengen.

Virtual twins zijn de sleutel

Voor bedrijven die het verbeteren van de patiëntresultaten als hun belangrijkste prioriteit beschouwen, is de beschikking over de juiste hulpmiddelen cruciaal. Daarom heeft 65% van de bedrijven digitale technologieën zoals virtual twins geïmplementeerd om hen te helpen innoveren tijdens de pandemie.

Met behulp van nieuwe digitale tools kunnen laboratoria modellen maken die de potentiële effecten van kandidaat-geneesmiddelen op patiënten beter kunnen beoordelen. Dat maakt onderzoekers minder afhankelijk van controlegroepen. In plaats daarvan kunnen ze modellen gebruiken voor de identificatie van de risico’s en resultaten van kandidaat-geneesmiddelen. Virtual twin-technologie voor klinische studies is ontworpen met drie doelstellingen in gedachten:

– Vereenvoudiging van het R&D-proces: R&D-teams moesten in de nasleep van de pandemie andere prioriteiten stellen voor nieuw onderzoek. Dankzij virtual twin-technologie kunnen laboratoria en onderzoeksteams van alles virtuele modellen maken, van een molecule tot een medisch hulpmiddel. Zo kunnen ze de doeltreffendheid en nauwkeurigheid in de virtuele wereld testen. Door in een digitale omgeving te werken, helpen de platforms ook de risico’s op menselijke fouten bij de gegevensinvoer te verminderen en zijn eventuele afwijkingen veel sneller te corrigeren.

– Vermindering van de behoefte aan placebogroepen: Dankzij virtual twins kunnen onderzoekers enorme hoeveelheden gegevens verzamelen en deze omzetten in modellen van organen. In de toekomst moet zelfs een compleet model van een patiënt mogelijk zijn. Op die manier kunnen ze testen hoe een potentiële behandeling zou uitpakken voor een patiënt met een specifieke aandoening.

– Versnelde uitwisseling van informatie en controles: alle gegevens staan op een gecentraliseerd, sterk beveiligd digitaal platform. Dat maakt het veel gemakkelijker om ze met de relevante partijen te delen en tegelijkertijd de machtigingen te beheren en de privacy van de patiënten te waarborgen.

De afgelopen maanden zijn deze nieuwe instrumenten gebruikt voor het stimuleren van R&D voor COVID-19-vaccins en -behandelingen. Onderzoekers kunnen deze technologie bovendien inzetten in de strijd tegen nieuwe varianten. Het helpt hen in de zoektocht naar nieuwe manieren om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en om patiënten te genezen.

Het onderzoek naar COVID-19 is echter slechts één van de uitdagingen die de sector moet oplossen. Door de omvang van de pandemie heeft meer dan 66% van de biowetenschapsbedrijven het onderzoek naar andere behandelingen moeten stopzetten. Nu het COVID-vaccinprogramma wordt voortgezet en patiënten boosters krijgen voor de afweer tegen de Delta-variant, is het tijd dat de industrie verder kijkt. Virtual twins zijn ‘here to stay’ en gaan nog van grote waarde zijn.

Dit artikel is geschreven door Richard Coxon, head of life sciences bij Dassault Systèmes.

Life-Sciences-Infographic
Life-Sciences-Infographic

[Fotocredits – everythingpossible © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Coronavirus

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

De ontwikkeling en uitrol van de Coronamelder app had, los van de commotie over privacy en beveiliging, nogal wat voeten in aarde. Dat zal iedereen zich nog wel herinneren. Nu blijkt dat ook het uitfaseren van de app bep...

Nieuws18.03.2022

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

Verder lezen over Infographic

10 banen die 10 jaar geleden nog niet bestonden [Infographic]

Fiverr werd in 2010 opgericht in Tel Aviv, Israël. Het bedrijf biedt een platform voor freelancers om diensten aan klanten wereldwijd aan te bieden. Dit jaar bestaan ze dus 10 jaar. En dus hebben ze een lijstje gemaakt...

Vacatures26.02.2020

10 banen die 10 jaar geleden nog niet bestonden [Infographic]

Social Media Cheat Sheet voor 2020

2020 komt steeds dichterbij. Dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuw social media cheat sheet. Social media platforms blijven eigenlijk constant de bestandsformaten en afmetingen van afbeeldingen veranderen. Daa...

Social Media10.12.2019

Social Media Cheat Sheet voor 2020

[Infographic] Segmentatie versus Personalisatie

De termen segmentatie en personalisatie worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn ze niet hetzelfde. De termen staan voor twee verschillende en bijzonder effectieve manieren in je marketingaanpak. Maar wat is precies...

E-mail25.02.2019

[Infographic] Segmentatie versus Personalisatie

advertorial
Wat ligt er voor jou onder de kerstboom?

Nederlanders kopen tijdens deze periode voor de feestdagen weer massaal hun kerstcadeaus online. Het is een cijfer dat ieder jaar weer blijft toenemen. En de verwachting is dat dit de komende jaren door blijft zetten. Zo...

Online23.12.2018

Wat ligt er voor jou onder de kerstboom?

Nederland gaat voor keuzevrijheid
Het Social Media Cheat Sheet voor 2019

Met een nieuw jaar voor de deur, is het ook weer tijd voor een nieuw social media cheat sheet. De verschillende social media platformen blijven de afmetingen en bestandsformaten van afbeeldingen veranderen. Tijd dus voor...

Social Media11.12.2018

Het Social Media Cheat Sheet voor 2019

Generatie Z droomt van geld verdienen … maar werk gaat niet boven alles

Inmiddels is alles al wel zo’n beetje gezegd over de millennial. En dus is het nu tijd voor Generatie Z om in de schijnwerpers te stappen. (Generatie Z is de groep jongeren die na 1992 zijn geboren.) Wat zijn de dromen...

Online13.04.2018

Generatie Z droomt van geld verdienen … maar werk gaat niet boven alles

Infographic
AI is dé tool voor marketeers [infographic]

Consumenten van vandaag de dag zijn geëvolueerd en verwachten veel meer van de merken waarmee ze willen communiceren. En dus is de missie van de moderne marketeer van cruciaal belang en zal het nodig zijn om iedere erva...

Marketing05.03.2018

AI is dé tool voor marketeers [infographic]

Een infographic met 100 mythen en misvattingen

Check zeker even deze opsomming van algemene misvattingen. Want je kan gewoon zwemmen direct nadat je hebt gegeten, suiker zorgt niet voor hyperactiviteit, en het duurt geen zeven jaar om kauwgom te verteren. Verder hel...

Coffee corner01.03.2018

Een infographic met 100 mythen en misvattingen

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein