Zo kun je geld besparen op je internetverbinding

Zo kun je geld besparen op je internetverbinding

Vorig artikel Volgend artikel

De Consumentenbond schreef het vandaag nog: consumenten zijn het zat dat alles maar duurder en duurder wordt. Gelukkig zijn er mogelijkheden, want je kunt vaak door slimme keuzes te maken veel geld besparen. Deze week duiken we in de wereld van besparen op je internetverbinding.

Kijk goed wat je nodig hebt

In veel opzichten gaat bij het besparen op de internetverbinding veelal hetzelfde op als bij het besparen op de telefoonrekening. Over deze tip, kijk goed wat je nodig heb, kan zelfs gezegd worden dat hij van toepassing is op alles waarop je wil besparen. Je hoeft geen gigantische Range Rover te hebben als je op zoek bent naar een boodschappenwagentje voor je eenpersoonshuishouden. Zo geldt dat ook bij het internet. Als je alleen woont, dan is de kans groot dat het goedkoopste internetabonnement volstaat. Maar ook als je een heel gezin hebt, kun je je afvragen in hoeverre het beste van het beste internet écht nodig is. Heb je een fanatieke gamer in huis die wil cloudgamen, dan is het een ander verhaal (of een YouTuber die veel grote videobestanden moet uploaden), maar in de meeste huis-tuin en -keukensituaties volstaat een goedkopere verbinding. In het verlengde daarvan is glasvezel dus ook misschien helemaal niet nodig, hoe nieuw en hip het ook is.

Kies voor dezelfde provider

Hoewel deze vlieger zeker niet altijd op gaat, is het vaak wel aan te raden om te kijken wat je huidige provider voor je kan betekenen. Als je ook een huistelefoon-, mobiele telefoon- en televisie-abonnement bij dezelfde provider afneemt, kun je vaak rekenen op korting. Hetzelfde geldt voor je huisgenoten. En zelfs als je het aanbod van je provider nog wat twijfelachtig vindt: bel ze eens op en geef aan dat je eraan denkt om naar provider Y te gaan, als X niets beters kan aanbieden. Je zal verbaasd staan over hoeveel er soms dan toch wel mogelijk blijkt te zijn.

Vergelijk providers, maar laat je niet verleiden

Sowieso is het ook slim om online vergelijkingssites op te zoeken en te kijken welke provider er qua wensen en prijs het beste bij je past. Op die manier heb je meteen goed in beeld wat de mogelijkheden zijn en kun je een goede beslissing nemen over welke provider je portemonnee iets minder ongelukkig maakt. En als je dan toch aan het shoppen bent: laat je niet verleiden. Zorg dat je dat idee van ‘oh de eerste drie maanden 50 procent korting’ even loslaat. Vaak ga je dit soort abonnementen voor een veel langere tijd aan, dus verdwijnt die korting al snel als sneeuw voor de zon. Leuk meegenomen dat het er is, maar het mag nooit je keuze bepalen.

Bespaar op je mobiele internetabonnement

Heb je een duur data-abonnement op je smartphone? Gebruik je die wel echt? In veel gevallen kun je vooral op je mobiele telefoon wel besparen op het internet. In de trein is wifi, thuis is wifi en op kantoor is wifi: mocht je onderweg nog heel verlegen zijn om wifi, dan kun je zelfs nog even een Starbucks of McDonalds binnenlopen. Moet je echt altijd online zijn met je mobiele telefoon, dan kan een data-abonnement zeker essentieel zijn, maar als je slim gebruikmaakt van wifi dan kan je abonnement aanzienlijk goedkoper, omdat je minder MB’s hoeft af te nemen. Mocht je trouwens een telefoon van werk hebben, dan zou je die ook als hotspot kunnen gebruiken voor je eigen telefoon, mocht je toch onderweg graag online willen zijn.

Meer geld besparen

In deze serie verschenen eerder al:

Geld besparen op je energierekening

Geld besparen op je gasrekening

Geld besparen op je boodschappen

Geld besparen op je verzekeringen

Geld besparen op je smartphone

Geld besparen op je laptop

Geld besparen op je auto

Geld besparen op je reiskosten


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...