Nieuws17.01.2023

Zo kun je geld besparen op je boodschappen


Het leven wordt duurder en dat merk je waarschijnlijk het snelst aan je boodschappen. Dat is één van die dingen die je sowieso elke week wel doet en waarbij je meteen moet betalen. En een steeds hogere prijs, zo blijkt. Dat is niet tof, maar met een paar handige tips en tricks kun je toch flink geld besparen op je boodschappen.

Plannen, plannen, plannen

Plan je maaltijden en plan je bezoek aan de supermarkt door een boodschappenlijstje te maken. Door van te voren te bedenken wat je gaat eten, kun je ten eerste rekening houden met wat je nog in je voorraadkast hebt liggen. Ten tweede heb je goed afgekaderd wat je wanneer eet, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te kopen. En dat boodschappenlijstje is ook belangrijk, want die zorgt ervoor dat je met een duidelijk plan op pad gaat en daardoor word je minder snel in de verleiding gebracht om impulsaankopen te doen.

Ga niet voor ooghoogte

Op ooghoogte in de supermarkt liggen vaak de producten waar supermarkten het meest aan verdienen. Logisch dat die het meest in het zicht liggen. Goedkopere producten liggen vaak onderin het schap, dus ga af en toe even door de hurken om geld te besparen. Kijk ook uit voor huismerken: sommige mensen denken dat die per definitie goedkoper zijn dan alle andere producten in die categorie, maar dat is zeker niet altijd waar. Er zijn vaak budgetmerken te vinden die goedkoper zijn.

Gebruik vergelijkingsapps

Wanneer je op de fiets stapt naar de supermarkt, kun je natuurlijk naar de dichtstbijzijnde gaan, maar je kunt geld besparen door eerst boodschappenbesparingsapps te gebruiken. Sjoprz is een voorbeeld van een app die elke week de folders scant en opsnort bij welke supermarkt je het goedkoopste uit bent. Zo kun je je shoppingtrip plannen en zorgen dat je geld bespaard. Blijf wel de fiets gebruiken, want dat is het meest duurzaam én zorgt dat je niet te veel meeneemt dat je later weer weggooit. Plus: benzine is ook niet goedkoop anno 2023.

Ga naar de markt

Hoewel de markt altijd al vroeg begint, kun je het beste een beetje tegen het einde van de dag naar de markt gaan. De prijzen zijn dan waarschijnlijk ietsjes lager of je kunt betere deals maken met de marktkoopmensen. Bovendien eet je op die manier heerlijk verse groenten en fruit die vaak van dichterbij komen dan wanneer je ze uit een schap in de supermarkt haalt. Plus, op de markt liggen geen voorgesneden groenten en dat is niet alleen beter qua verpakking en duurzaamheid, maar ook een stuk goedkoper.

Koop minder vaak vlees

Hoewel je met een kiloknaller waarschijnlijk een goede deal hebt, kan het zeker geen kwaad om vaker vlees te laten staan. Je hoeft geen vegetarische vleesvervanger te kopen, je kunt ook kiezen voor een keer een ei of wat ongezouten pinda’s (bijvoorbeeld door rijstgerechten): prima als je daar af en toe je vlees mee vervangt.

Strijd tegen verspilling

De supermarkt is blij ervanaf te zijn, de producten worden niet weggegooid en jij kunt lekker eten voor een lage prijs. Initiatieven zoals Too Good To Go en anti-verspillingsacties van de supermarkten zelf (vaak te vinden in de app) maken het mogelijk om -vaak aan het einde van de dag- een tasje op te halen vol met producten die bijna over datum gaan. Prima te eten, nog in een goede staat en inspirerend: je kiest namelijk niet zelf welke producten je meekrijgt, dus je wordt uitgedaagd eens buiten je comfortzone te eten. Vaak doen bakkers en hotels hier ook aan mij, dus check dit soort apps goed: hiermee bespaar je waarschijnlijk het meeste, al krijg je dus niet precies de boodschappen die je op je lijstje hebt staan.

Leg een voorraad aan

Helaas is en blijft het een feit dat deze maatschappij is ingericht op gezinnen. Dat betekent dat aanbiedingen vaak in bulk zijn. Je moet er meteen twee of drie kopen om er echt voordeel uit te halen. Heb je wat ruimte in je huis, koop dan af en toe boodschappen in alsof je een hamster bent. Even een voorraad aanleggen is vaak veel voordeliger dan elke keer maar 1 product kopen. Bovendien is het handig om bijvoorbeeld wat pizza’s en diepvriesgroenten standaard in je vriezer te hebben om te voorkomen dat je eten gaat bestellen als je snackbehoefte voelt.

Vertrouw je zintuigen

Geld besparen op boodschappen heeft niet alleen te maken met wat je doet in de supermarkt, het heeft ook te maken met de manier waarop je met je koelkast omgaat. Het verspillen van eten is niet alleen heel slecht voor de planeet, het is ook slecht voor je portemonnee. Bij veel producten staat er wel een houdbaarheidsdatum, maar kun je eigenlijk beter zelf beoordelen of iets nog eetbaar is. Zeker als het slechts een paar dagen over datum is, kun je veel lekkers nog prima eten. Gebruik je ogen, gebruik je neus en gebruik je smaak: lijkt het goed te zijn, dan is het in veel gevallen ook wel goed. Doe dit overigens niet te fanatiek met vlees en vis: deze producten hebben vaak een wat hardere deadline dan anderen, anders kun je erg ziek worden.

Veel succes met shoppen: maak er met je zelf een wedstrijdje van om zoveel mogelijk te besparen of om per se onder een bepaald budget te zitten. Het vergt creativiteit, maar er is ook veel plezier uit te halen.

Geld besparen

In deze serie verschenen eerder al

Geld besparen op je energierekening

Geld besparen op je gasrekening

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden