Mobile31.01.2023

Zo kun je geld besparen op je smartphone


Misschien ben je gewend om elk jaar een nieuwe telefoon te kopen, maar merk je dat je dat eigenlijk de afgelopen jaren al niet meer doet. Er zijn geen heel grote verschillen meer tussen de nieuwe telefoon en de vorige. Dat scheelt geld en is duurzamer dan wel elk jaar vallen voor die paar nieuwe upgrades. Er zijn echter meer manieren om geld te besparen op je smartphone.

Laat het paradepaardje links liggen

Misschien heb je toch een nieuwe telefoon nodig. Waar begin je dan? Koop je dan klakkeloos wat op dat moment nieuw en hot is? Dat is allang niet meer nodig. We schreven het eerder al: mensen kiezen vaker voor een midrange-toestel in plaats van het paradepaardje van het moment. Kiezen voor een telefoon die niet de beste specificaties heeft, is helemaal niet erg. Je zal misschien zelfs weinig verschil merken met je vorige telefoon. Maar, wel in portemonnee. Dit is al een eerste tip om geld te besparen op je smartphone.

Of het grote merk

Vooral bij Apple-fans zie je het vaak: ze hebben nu eenmaal een iPhone en kiezen dan keer op keer weer voor die iPhone. Hoewel je ook daarin kunt kiezen voor de middenklasse door een SE-toestel te kopen, kun je ook overwegen om eens voor een kleiner merk te gaan. Even niet de Samsungs en Apples van deze wereld, maar juist een wat kleiner merk zoals Oppo, Motorola of OnePlus. Het voordeel van een ander merk kiezen is dat de ervaring van het nieuwe toestel ook veel nieuwer voelt, dan wanneer je gewoon weer alles hetzelfde overzet van je vorige telefoon en je eigenlijk bijna hetzelfde toestel -maar dan een tikkeltje nieuwer- in handen hebt.

Verkoop je oude telefoon

Heb je nog een oude telefoon die het eigenlijk prima doet? Dan kun je je ten eerste afvragen waarom je dan toch een nieuw toestel wil. Daarnaast kun je kijken of je deze telefoon nog voor een mooie prijs kunt verkopen. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats wat anderen ervoor vragen, of zet hem op een Facebookgroep waar in jouw beurt spullen worden verkocht. Het kan zelfs een idee zijn om telefoon te ruilen met een vriend(in): je hebt dan allebei het gevoel van een nieuw toestel, maar dan heb je er geen cent aan hoeven uitgeven. Ideaal voor mensen die niet echt een nieuw toestel nodig hebben, maar wel uitgekeken zijn op hun oude smartphone. Trouwens, als je toch op Marktplaats kijkt, misschien kom je dan ook wel een telefoon tegen die jij juist wil kopen (of ruilen).

Check bij vrienden en familie

Niet iedereen durft het, omdat sommigen het niet helemaal fijn vinden om iets te vragen, maar hoeveel mensen hebben er niet oude mobieltjes in een la liggen? We bedoelen dan niet de Pocketline Swing uit de jaren ’90 of de bijna geheel kapotte iPhone 5 die op sterven na dood ligt te zijn, maar er zijn meer mensen die vaak zonder na te denken een nieuwe telefoon aanschaffen. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen: vaak bellen providers heel actief op om te vertellen dat het abonnement kan worden verlengd en dat associëren mensen vaak met hét moment om een nieuwe telefoon te kopen, zelfs als ze dat nog helemaal niet nodig hebben. Je kunt ze de adviezen uit dit artikel meegeven, maar natuurlijk niet voordat je ze hebt gevraagd of jij misschien dat oude toestel voor een klein prijsje kan overnemen of tijdelijk kunt lenen.

Kijk of je abonnement goedkoper kan

Besparen op je smartphone doe je niet alleen door op te letten bij de aankoop van je smartphone, maar ook door te kijken hoe het zit met je abonnement. Vergelijk bijvoorbeeld aanbieders, en kijk ook naar welke providers korting geven als je bijvoorbeeld ook internet of televisie bij ze afneemt. En vraag huisgenoten of ze ook een abonnement bij dat merk hebben. Grote kans dat je erachter komt dat je heel veel kunt besparen, terwijl je nog steeds van dezelfde diensten gebruik kunt maken.

Check je data

Ook belangrijk is om te kijken of je abonnement wel bij je past. Fijn dat je altijd 10 GB tot je beschikking hebt, maar als je eigenlijk alleen op je telefoon zit als je thuis bent of op je werk (of bij anderen bent waar wifi is), dan heb je waarschijnlijk ook genoeg aan een kleiner (en goedkoper) data-abonnement. Kijk goed naar wat bij je past, in plaats van alleen naar wat aantrekkelijk of makkelijk lijkt. Zorg daarbij ook dat je instelt dat apps niet zomaar alle foto’s en video’s downloaden, maar dat altijd alleen mag als je op de wifi bent: dat scheelt je een heleboel data en waarschijnlijk heb je toch pas als je thuis of op kantoor bent tijd om die content te bekijken.

Bel via WhatsApp

Soms ontkom je er niet aan om iemand ‘gewoon’ te bellen (vaak bij instanties en bedrijven), maar maak er een gewoonte van om je vrienden en familie, maar ook collega’s, gewoon even via WhatsApp te bellen. Dan bel je over het internet (het liefst natuurlijk wifi) en dat kost je geen belminuten. Op die manier kun je een abonnement nemen met heel weinig belminuten. Je merkt het niet aan het bellen, want dat kun je nog steeds volop doen, maar wel aan de abonnementskosten die omlaag kunnen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI