Mobile28.12.2021

2021: het jaar dat de flagship smartphone zijn glans kwijtraakte


Mid-range is het nieuwe high-end. Nu nog een smartphone kopen van meer dan 450 euro is onzin

Jarenlang was het voor veel smartphone gebruikers de normaalste zaak van de wereld. Op het moment dat de nieuwste Apple iPhone, Samsung Galaxy S of Huawei P in de winkels verschenen, dan ging je die halen. Sommige gebruikers deden dat ook echt elk jaar, maar de meesten sloegen, vanwege de looptijd van hun mobiele abonnement ‘met toestel’, vaak een jaartje over. Hoe dan ook, je moest en zou natuurlijk de beste en meest high-end uitvoering van je favoriete smartphone hebben.

En dat gold eigenlijk ook al in het pre-smartphone tijdperk. Toen alleen met merken als Nokia, Sony-Ericsson en Motorola. Ik kan mij in ieder geval nog heel goed de komst, en successen, van de Nokia N95, de eerste Motorola RAZR en de Sony-Ericsson P800 herinneren. Om zomaar eens een paar voorbeelden te noemen.

Zonder vlaggenschip ging maar weinig

Behalve dat mobiele telefoons, sinds een jaar of vijftien smartphones, nieuwe gadgets en hebbedingetjes waren, moest je voor een goede, complete, ervaring altijd het vlaggenschip model kiezen. De Nokia N95 had destijds nu eenmaal de beste camera en je kon er bovendien mee navigeren dankzij de ingebouwde GPS.

Met de opkomst van de smartphone, ingeluid door de iPhone in 2007, veranderden wel de merken, maar moest je, voor de beste specs en ervaring, nog steeds kiezen voor de meest uitgebreide – en dus ook duurste – uitvoeringen. Er waren wel goedkopere toestellen, ook van de bekende merken, maar die lieten toch ook veel te wensen over. Het verschil tussen een Samsung Galaxy S4, die bij de introductie 700 euro kostte, en de goedkope Galaxy Young, van 169 euro, was enorm. Het waren beiden Android smartphones, maar daar hield het vergelijk ook wel op. Die 700 euro betaalde overigens bijna niemand, aangezien Samsung haar adviesprijzen direct drukte. Eerste door een ‘introductie-korting’ van minimaal 100 euro, die dan na een of twee maanden overging in een vaste nieuwe, lagere adviesprijs.

Mid-range is het nieuwe high-end

Dat was acht jaar geleden. Sindsdien is veel veranderd. De vlaggenschip smartphones van nu hebben prijskaartjes die de 1000 euro ver overstijgen. Natuurlijk, de Galaxy S21 is er nog altijd ‘vanaf’ 849 euro (introductieprijs), maar voor de meest uitgebreide versie betaal je al bijna 1500 euro. En dan zijn er ook nog de ‘foldable’ modellen. Feitelijk zijn dat dé flagships van de jaren 20, met prijskaartjes die de 2000 euro aantikken en passeren. Het moge duidelijk zijn dat fabrikanten als Samsung er alles aan doen om die dure toestellen aan de man en vrouw te brengen. Maar, zoals gezegd, er is veel veranderd.

Samsung zegt het zelf... de A52s, die inmiddels nog maar 398 euro kost, is `awesome!`
Samsung zegt het zelf... de A52s, die inmiddels nog maar 398 euro kost, is `awesome!`

Ten eerste liggen tegenwoordig veel meer alternatieven, met veel vriendelijkere prijskaartjes, in de (online) telefoonwinkels. De specs en prestaties van die toestellen doen bovendien nauwelijks nog onder voor die van hun veel duurdere concurrenten. Of, in het geval van Samsung, de ‘duurdere boers en zussen’. En daarmee is de discussie over de zin van het kopen van een flagship smartphone wat mij betreft gesloten. Voor amper een derde, tot een kwart, van de kosten van een vlaggenschip koop je tegenwoordig een toestel dan voor 95 procent gelijkwaardig presteert. Met andere woorden:

Een smartphone kopen van meer dan 450 euro is onzin

Deze revolutie werd zoals gezegd enkele jaren geleden ingeluid met de komst van toestellen als de OnePlus One en de Nokia 7 Plus. Dat waren smartphones met een vriendelijk prijskaartje die qua specs en prestaties al nauwelijks onder deden voor hun duurdere concurrenten. Die ontwikkeling werd nog eens versneld doordat eerste Apple, en daarna ook Samsung, het wel een goed idee vonden om de prijzen van hun vlaggenschip smartphones naar 1000+ euro te tillen.

Daarmee opende deze twee merken de deur voor een nieuwe ‘top-mid-range’ categorie. Smartphones met top-specs en een prijskaartje dat onder de 500 euro lag. Voorheen was het prijsverschil tussen een Galaxy S of iPhone en een voordeligere mid-range smartphone niet interessant genoeg. Je kon hooguit een paar honderd euro besparen. Ineens werd die besparing wél interessant. Voor de helft, en nog minder, kon je een prima smartphone kopen. Dat verschil liep, met de nog verder stijgende prijzen van de Galaxy S en iPhone modellen – en de komst van de foldables – uiteindelijk nóg verder op. Een besparing van 1000 euro werd heel normaal. En dan gaan toch steeds meer mensen twijfelen of ze nog wel de nieuwste Galaxy S of iPhone willen hebben.

Samsung is inmiddels tot het inzicht gekomen dat het verstandig is om die mid-range markt ook te gaan bedienen. Daarvoor heeft de Koreaanse fabrikant de Galaxy A5x-series uitgekozen. In 2020 was de Galaxy A51 al een van de best verkopende mid-range smartphones. Gevolgd, in 2021, door de Galaxy A52 en A52s (5G model). De specs en prestaties van met name de Galaxy A52 modellen leveren mijns inziens het ultieme bewijs voor de stelling dat je een dief van je eigen beurs bent als je nú nog een smartphone zou kopen van 1000 euro, of nog meer. Sterker nog, meer dan 450 euro hoef je écht niet meer te besteden.

Tegelijkertijd betekent het ook dat Samsung toestellen als de Galaxy S21 Ultra hiermee min of meer zelf uit de markt geprijsd heeft. Ik bedoel, waarom zou je tot 1000 euro meer betalen voor een toestel dat bijna hetzelfde kan? Dat geldt, in mindere mate, ook voor de Galaxy Fold modellen. Die hebben dan nog wel het voordeel dat het een relatief nieuw ontwerp en nieuwe technologie betreft. Leuk voor de tech-geeks, early adopters en gadget-freaks.

Zelf beslissen!

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf bepalen wat hij of zijn wil uitgeven aan een nieuwe smartphone. IPhone gebruikers die zweren bij de Apple smartphone, moeten zich ook zeker niet gedwongen voelen om nu ineens over te stappen naar een voordelig Android alternatief. En Galaxy S-series gebruikers die bij hun vlaggenschip zweren, moeten dat ook vooral blijven doen, als ze daar hun geld aan willen blijven besteden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Verder lezen over Samsung

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24 Ultra is de ultieme telefoon van Samsung. Dat is tenminste wel wat het als vlaggenschip zou moeten zijn. Is Samsung erin geslaagd om inderdaad met een toestel te komen dat zowel iets nieuws brengt als...

Mobile29.02.2024

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

De Samsung Galaxy S24 Ultra, de Galaxy S24+ en de Galaxy S24 zijn sinds 25 januari verkrijgbaar in de winkels. De grote populariteit van deze nieuwe toestellen blijkt uit de eerste cijfers, met een opvallende groei van 5...

Mobile02.02.2024

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

Samsung heeft in San Jose zijn nieuwe smartphones Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra aangekondigd. De toestellen zijn vooral doordrongen van AI-opties, al zijn er ook andere mogelijkheden die het een interessant nieuw vlaggen...

Mobile17.01.2024

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

Volgende week op 17 januari kondigt Samsung naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe S24-reeks aan. Het hypet al een tijdje vooral de AI die naar Galaxy komt, waaronder met een tv-reclame. Het maakt het heel mysterieus, ma...

Mobile12.01.2024

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

In Las Vegas is de CES in alle hevigheid losgebarsten. Samsung is daar natuurlijk ook aanwezig en op de eerste dag heeft de Koreaanse fabrikant meteen uitgepakt. Nee, nog geen ‘Unpacked’ party voor nieuwe smartphones...

Mobile10.01.2024

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

CES 2024 is in volle gang en waar we gisteren al bespraken dat het het tijdperk gaat worden van doorzichtige televisies (althans, waarschijnlijk eerst vooral voor beurzen en presentaties), zien we ook dat Samsung plannen...

Mobile09.01.2024

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI