Mobile28.12.2021

2021: het jaar dat de flagship smartphone zijn glans kwijtraakte


Mid-range is het nieuwe high-end. Nu nog een smartphone kopen van meer dan 450 euro is onzin

Jarenlang was het voor veel smartphone gebruikers de normaalste zaak van de wereld. Op het moment dat de nieuwste Apple iPhone, Samsung Galaxy S of Huawei P in de winkels verschenen, dan ging je die halen. Sommige gebruikers deden dat ook echt elk jaar, maar de meesten sloegen, vanwege de looptijd van hun mobiele abonnement ‘met toestel’, vaak een jaartje over. Hoe dan ook, je moest en zou natuurlijk de beste en meest high-end uitvoering van je favoriete smartphone hebben.

En dat gold eigenlijk ook al in het pre-smartphone tijdperk. Toen alleen met merken als Nokia, Sony-Ericsson en Motorola. Ik kan mij in ieder geval nog heel goed de komst, en successen, van de Nokia N95, de eerste Motorola RAZR en de Sony-Ericsson P800 herinneren. Om zomaar eens een paar voorbeelden te noemen.

Zonder vlaggenschip ging maar weinig

Behalve dat mobiele telefoons, sinds een jaar of vijftien smartphones, nieuwe gadgets en hebbedingetjes waren, moest je voor een goede, complete, ervaring altijd het vlaggenschip model kiezen. De Nokia N95 had destijds nu eenmaal de beste camera en je kon er bovendien mee navigeren dankzij de ingebouwde GPS.

Met de opkomst van de smartphone, ingeluid door de iPhone in 2007, veranderden wel de merken, maar moest je, voor de beste specs en ervaring, nog steeds kiezen voor de meest uitgebreide – en dus ook duurste – uitvoeringen. Er waren wel goedkopere toestellen, ook van de bekende merken, maar die lieten toch ook veel te wensen over. Het verschil tussen een Samsung Galaxy S4, die bij de introductie 700 euro kostte, en de goedkope Galaxy Young, van 169 euro, was enorm. Het waren beiden Android smartphones, maar daar hield het vergelijk ook wel op. Die 700 euro betaalde overigens bijna niemand, aangezien Samsung haar adviesprijzen direct drukte. Eerste door een ‘introductie-korting’ van minimaal 100 euro, die dan na een of twee maanden overging in een vaste nieuwe, lagere adviesprijs.

Mid-range is het nieuwe high-end

Dat was acht jaar geleden. Sindsdien is veel veranderd. De vlaggenschip smartphones van nu hebben prijskaartjes die de 1000 euro ver overstijgen. Natuurlijk, de Galaxy S21 is er nog altijd ‘vanaf’ 849 euro (introductieprijs), maar voor de meest uitgebreide versie betaal je al bijna 1500 euro. En dan zijn er ook nog de ‘foldable’ modellen. Feitelijk zijn dat dé flagships van de jaren 20, met prijskaartjes die de 2000 euro aantikken en passeren. Het moge duidelijk zijn dat fabrikanten als Samsung er alles aan doen om die dure toestellen aan de man en vrouw te brengen. Maar, zoals gezegd, er is veel veranderd.

Samsung zegt het zelf... de A52s, die inmiddels nog maar 398 euro kost, is `awesome!`
Samsung zegt het zelf... de A52s, die inmiddels nog maar 398 euro kost, is `awesome!`

Ten eerste liggen tegenwoordig veel meer alternatieven, met veel vriendelijkere prijskaartjes, in de (online) telefoonwinkels. De specs en prestaties van die toestellen doen bovendien nauwelijks nog onder voor die van hun veel duurdere concurrenten. Of, in het geval van Samsung, de ‘duurdere boers en zussen’. En daarmee is de discussie over de zin van het kopen van een flagship smartphone wat mij betreft gesloten. Voor amper een derde, tot een kwart, van de kosten van een vlaggenschip koop je tegenwoordig een toestel dan voor 95 procent gelijkwaardig presteert. Met andere woorden:

Een smartphone kopen van meer dan 450 euro is onzin

Deze revolutie werd zoals gezegd enkele jaren geleden ingeluid met de komst van toestellen als de OnePlus One en de Nokia 7 Plus. Dat waren smartphones met een vriendelijk prijskaartje die qua specs en prestaties al nauwelijks onder deden voor hun duurdere concurrenten. Die ontwikkeling werd nog eens versneld doordat eerste Apple, en daarna ook Samsung, het wel een goed idee vonden om de prijzen van hun vlaggenschip smartphones naar 1000+ euro te tillen.

Daarmee opende deze twee merken de deur voor een nieuwe ‘top-mid-range’ categorie. Smartphones met top-specs en een prijskaartje dat onder de 500 euro lag. Voorheen was het prijsverschil tussen een Galaxy S of iPhone en een voordeligere mid-range smartphone niet interessant genoeg. Je kon hooguit een paar honderd euro besparen. Ineens werd die besparing wél interessant. Voor de helft, en nog minder, kon je een prima smartphone kopen. Dat verschil liep, met de nog verder stijgende prijzen van de Galaxy S en iPhone modellen – en de komst van de foldables – uiteindelijk nóg verder op. Een besparing van 1000 euro werd heel normaal. En dan gaan toch steeds meer mensen twijfelen of ze nog wel de nieuwste Galaxy S of iPhone willen hebben.

Samsung is inmiddels tot het inzicht gekomen dat het verstandig is om die mid-range markt ook te gaan bedienen. Daarvoor heeft de Koreaanse fabrikant de Galaxy A5x-series uitgekozen. In 2020 was de Galaxy A51 al een van de best verkopende mid-range smartphones. Gevolgd, in 2021, door de Galaxy A52 en A52s (5G model). De specs en prestaties van met name de Galaxy A52 modellen leveren mijns inziens het ultieme bewijs voor de stelling dat je een dief van je eigen beurs bent als je nú nog een smartphone zou kopen van 1000 euro, of nog meer. Sterker nog, meer dan 450 euro hoef je écht niet meer te besteden.

Tegelijkertijd betekent het ook dat Samsung toestellen als de Galaxy S21 Ultra hiermee min of meer zelf uit de markt geprijsd heeft. Ik bedoel, waarom zou je tot 1000 euro meer betalen voor een toestel dat bijna hetzelfde kan? Dat geldt, in mindere mate, ook voor de Galaxy Fold modellen. Die hebben dan nog wel het voordeel dat het een relatief nieuw ontwerp en nieuwe technologie betreft. Leuk voor de tech-geeks, early adopters en gadget-freaks.

Zelf beslissen!

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf bepalen wat hij of zijn wil uitgeven aan een nieuwe smartphone. IPhone gebruikers die zweren bij de Apple smartphone, moeten zich ook zeker niet gedwongen voelen om nu ineens over te stappen naar een voordelig Android alternatief. En Galaxy S-series gebruikers die bij hun vlaggenschip zweren, moeten dat ook vooral blijven doen, als ze daar hun geld aan willen blijven besteden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

Apple Kaarten kun je nu in de browser gebruiken

Het is in ieder geval voor mensen met een Android-telefoon interessant om zo eens aan Apple Kaarten te kunnen snuffelen.

Mobile25.07.2024

Apple Kaarten kun je nu in de browser gebruiken

De opvouwbare iPhone komt sneller dan je denkt

De vouwbare iPhone die Apple in de maak heeft en dus een heel andere vormfactor heeft dan we gewend zijn, die verwachten we binnen nu en twee jaar.

Mobile24.07.2024

De opvouwbare iPhone komt sneller dan je denkt

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil