Mobile17.10.2022

5,3 miljard telefoons: dit kun je met een oud toestel doen


10 tips voor je oude telefoon

5,3 miljard telefoons worden er in 2022 weggegooid. Een duizelingwekkend aantal, waarvan slechts twintig procent uiteindelijk wordt gerecycled, zeggen experts van het Waste Electrical and Electronic Equipment Forum. Deze schatting is gebaseerd op wereldwijde handelsdata. Wat gebeurt er dan met die andere 80 procent? Meestal belanden die jarenlang bij mensen in een la. Zonde, want op een gegeven moment wordt de telefoon niet meer met updates ondersteund. Deze 10 dingen kun je doen met je oude telefoon.

1. Marktplaats

Gun je oude telefoon een tweede leven via bijvoorbeeld Marktplaats of een lokale CEX-winkel. Je krijgt er dan bovendien wat geld voor, wat je weer kunt besteden aan een biertje in de kroeg of een goede screenprotector voor je huidige telefoon. Zelfs een telefoon die kapot is, kan makkelijk een tweede leven krijgen via Marktplaats, want sommige mensen zijn enorm handig in het fiksen van bijvoorbeeld een gebroken scherm, of kennen wel iemand die dat kan regelen. Plus: speel je het slim, dan komt iemand het apparaat gewoon bij je ophalen en hoef je niet naar de milieustraat te rijden.

2. Repareren

Is je oude telefoon in een la beland omdat hij kapot is? Toegegeven, dit is zeker niet de makkelijkste manier en kost niet alleen moeite en tijd, vaak ook geld. Toch kun je een telefoon makkelijk zelf ‘refurbished’ maken. Je kunt hem bijvoorbeeld bij een lokaal belhuis achterlaten om te laten fixen, zeker als het om een gebroken scherm gaat. Maar, wist je dat je zelf ook bepaalde reparaties kan proberen te doen? Een website als iFixit biedt een groot scala aan reparatietips en -kits, naast natuurlijk de onuitputtelijke bron aan inspiratie die YouTube biedt, vaak inclusief duidelijke instructies van hoe je je oude toestel stap voor stap weer oplapt.

3. Goed doel

Je kunt er ook voor kiezen om een goed doel blij te maken met je smartphone. Wat namelijk veel mensen niet weten, dat is dat er allerlei kostbare bronnen in een smartphone zitten. Het kost wel wat moeite om die te recyclen, maar vaak hebben goede doelen afspraken met zulke recyclaars en kunnen zij geld verdienen voor bijvoorbeeld de dieren (Stichting AAP) of het blij maken van zieke kinderen (Stichting Opkikker). Plus, je krijgt er zelf ook een goed gevoel van, toch?

4. Videoconferentietool

Je kent het wel, je wil eigenlijk gewoon lekker WhatsAppen, maar je gebruikt je telefoon ook om mee te videobellen en dan is het toch lastig een presentatie te volgen wanneer je de slides niet in beeld ziet. Installeer op je oude toestel Zoom, Teams en Google Meet en je kunt bij bijna alle videomeetings gewoon aanschuiven met je andere telefoon, terwijl je op je eigen telefoon vrolijk door-WhatsAppt. We zullen het niet doorvertellen.

5. Digitaal fotolijstje

Wil je graag een digitaal fotolijstje om fijne herinneringen voorbij te laten komen, geweldige kiekjes of simpelweg alleen foto’s van een bepaald persoon, bijvoorbeeld voor naast een urn? Je kunt je oude telefoon veranderen in een digitaal fotolijstje door Google Foto’s te gebruiken. Je kunt slideshow kiezen en de telefoon zal vervolgens uit je Google Foto’s putten om je foto’s weer te geven.

6. Gebruik hem als een afstandsbediening

Niet alle, maar sommige telefoons hebben een infraroodsensor. Het leuke daarvan is dat je er waarschijnlijk een afstandsbediening-app op kunt installeren en je je smartphone vervolgens als afstandsbediening kunt gebruiken. Erg handig als je je afstandsbediening kwijt bent (heb je al onder de bank gekeken?), of als je bijvoorbeeld in een hotelkamer of bungalowhuisje de afstandsbediening niet weet te vinden.

7. Laat hem de wetenschap helpen

Het klinkt een beetje alsof je je eigen stoffelijk overschot aan de wetenschap overlaat, maar dat kan dus ook met je smartphone. Er zijn apps waarmee mensen allemaal hun telefoon ‘lenen’ aan wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt gewoon op afstand, dus je zou je oude toestel zelfs nog kunnen gebruiken als afstandsbediening, als je dat wenst. Kijk eens naar apps als bijvoorbeeld Zooniverse of DreamLab: die kunnen de rekenkracht van je telefoon goed gebruiken om tot nieuwe wetenschappelijke bevindingen te komen. Ook de moeite waard voor je huidige telefoon.

8. Maak er een smartspeaker van

Heb je nog een oude telefoon liggen, maar ben je eigenlijk op zoek naar een smart speaker. Stop! Tenzij je keihard muziek wil blasten, kan een oude telefoon prima dienst doen als slimme speaker. Leg hem bijvoorbeeld in de keuken en zorg dat je hem zo instelt dat Google Assistent of Siri luistert en reageert wanneer je ze roept. Op die manier kan iedereen in je huishouden die even wat lekkers wil koken gebruik maken van de slimheid van de stemassistenten. En door de speakers van de smartphone, hoewel die nooit zo goed zijn als een boxje, kan er bovendien een leuk muziekje voor tijdens het koken worden afgespeeld.

9. Maak er een e-reader van

Ja ja, een smartphone gebruikt geen elektronische inkt en is met zijn flinke backlight misschien wat minder goed voor je ogen, maar zeg nou zelf: je leest toch constant op je telefoonscherm? Zet het scherm dus lekker laag qua belichting en maak een e-reader van je oude toestel. Ideaal om niet gestoord te worden door appjes en wel gewoon in alle rust te kunnen lezen. Je kunt hem gewoon op je nachtkastje leggen en steeds voor het slapen gaan een paar pagina’s lezen.

10. Geef hem aan je kind

Dit geldt ook voor andere elektronica die niet helemaal meer doet wat het moet doen: maak je kind er blij mee. Veel kleintjes denken bijvoorbeeld dat ze de sterren van de hemel gamen wanneer je zelf speelt, maar je kind een niet aangesloten controller in zijn hand heeft. Datzelfde geldt voor een smartphone. Zet er ook nog een spel op zoals Angry Birds of Toca Boca en je kind heeft praktisch een hedendaagse Game Boy. Wel alleen doen als het scherm van je toestel nog heel is uiteraard. En: zorg dat de smartphone verder zo goed mogelijk is dichtgetimmerd om je creditcard te sparen.

Zie je, zo’n oude smartphone is helemaal zo gek nog niet. Je kunt er veel andere mensen blij mee maken, zowel direct als indirect. Of je daar nou ook nog geld mee wil verdienen of niet: in ieder ligt je telefoon niet meer niks te doen (en helemaal niks waard te zijn) in een laatje.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI