​Tips om snel en effectief je telefoon op te ruimen

​Tips om snel en effectief je telefoon op te ruimen

Vorig artikel Volgend artikel

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe jaarplaylist op Spotify, het maken van een fotoboek van het vorige jaar en al met al schoon schip maken op de smartphone. Een vers jaar, een verse start voor je telefoon, zodat hij weer helemaal als nieuw voelt. Dit is hoe je snel en effectief je telefoon opruimt.

Start met je foto’s en video’s

Voor veel mensen is het de grootste klus van alle opruimklussen binnen hun smartphone: het aantal video’s en foto’s opruimen. Denk daarbij aan de 50 foto’s die het kost om die ene goede selfie te maken, maar ook aan de map waarin alle media uit WhatsApp wordt opgeslagen, want die wil met gifjes, video s en meer vaak heel veel GB’s innemen. Check goed hoeveel foto’s je wil bewaren. Heb je 500 foto’s van een weekendje weg? Misschien kun je met jezelf afspreken dat je er 300 van bewaart. Leer kritisch kijken naar je eigen foto’s, want als je de mooiste bewaart en het zijn er niet zo veel, dan ben je ook vaker geneigd om ze terug te kijken dan als het een gigantisch aantal is (dat vaak door je internetverbinding ook nog slecht laadt als je ze in de cloud hebt staan).

Zet je documenten, foto’s en video in de cloud

We noemden het net al: de cloud. Je kunt op een Android-telefoon bijvoorbeeld Google Foto’s of voor iPhone-gebruikers Apple iCloud gebruiken om je foto’s en video’s constant automatisch naar te uploaden. Je kunt daarbij zelf aangeven welke mappen er moeten worden geüpload en of dat via wifi of data mag gaan. Niet alleen handig omdat het automatisch gaat, maar ook omdat je het na backup van je telefoon kunt verwijderen en je meer ruimte hebt voor nieuwe foto’s en video’s. Plus, als je telefoon een keer stuk valt of wordt gestolen, dan hoef je niet bedroefd te zijn dat je foto’s weg zijn: die pluk je zo weer uit de cloud.

Ruim vervolgens je apps op

Als je alle foto’s en video’s hebt getackled, dan voelt je telefoon waarschijnlijk al ‘lichter’. Er is echter nog iets waar je absoluut naar moet kijken, namelijk de apps die je op je telefoon hebt staan. En het klinkt gek, maar je kunt hier ook best een Marie Kondootje toepassen: word je echt blij van die app, of kan hij eigenlijk wel weg? Veel mensen zijn bang dat als ze een app weggooien, deze nooit meer kan worden gedownload, maar het tegendeel is waar. Je kunt zelfs terwijl je in de HEMA staat de app nog even snel downloaden en inloggen om je klantenkaart tevoorschijn te halen. Er is dus geen enkele reden (tenzij je elke week in de HEMA komt) om die app constant op je telefoon te hebben staan.

Verwijder wat veel ruimte inneemt

Als het om apps gaat is het handig om daarnaast te kijken welke apps het grootst zijn. Dit kun je vaak in de instellingen van je telefoon bekijken bij het gedeelte ‘opslag’. Je kunt daar apps op grootte filteren, waardoor je misschien ook op basis daarvan kunt kiezen om toch een paar apps te verwijderen. Als je toch met de apps bezig bent, zorg dan ook dat je de apps die je wel houdt van een update voorziet, als dat nodig is. Je kunt dat op Android checken in de Google Play Store en op iPhone in de Apple App Store.

Check je streamingdiensten

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar let ook op of je streamingdiensten niet heel veel muziek of podcasts hebben gedownload. Je kunt muziek en podcasts downloaden voor offline gebruik en dat is erg handig, maar neemt ook veel ruimte in op je telefoon. Check dus even alle streamingdiensten op deze functie en wat er zoal gedownload is. Is het nog steeds de moeite waard? Ben je nog vaak offline? Vaak is het een kwestie van één schuifje en een complete playlist verdwijnt weer van je telefoon.

Gebruik de opruimfunctie van je telefoon

Elke smartphone heeft het wel: een functie waarmee de telefoon je adviseert over wat je allemaal kunt opruimen. Sommige komen zelfs met notificaties om je hieraan te helpen herinneren. Apple heeft de functie offload apps, waarmee er apps worden verwijderd als je ze langer dan 30 dagen niet gebruikt. Erg handig dat je telefoon je ook kan helpen opruimen, maar het meeste werk zal je toch zelf moeten doen. Dat zit hem vooral in apps en video’s opruimen. En vervolgens zorgen dat je je telefoon niet te snel weer volstopt met apps en video’s. Handig dus om het opruimen van je telefoon iets vaker te herhalen, meteen een goed voornemen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...