Goede voornemens voor mensen die constant op hun telefoon zitten

Goede voornemens voor mensen die constant op hun telefoon zitten

Vorig artikel Volgend artikel

Ben je gezellig uit eten met je partner, kijk je alleen maar tegen de achterkant van zijn of haar smartphone aan. Of misschien heb je zelf soms het gevoel dat je meer in de virtuele social mediawereld leeft dan in de echte. Goed voornemen: even wat minder tijd op je smartphone spenderen.

Te veel tijd op je smartphone

Mensen spenderen per dag uren op hun smartphone. In 2017 was het al vier uur per dag en dat is waarschijnlijk niet minder geworden. Kijk om je heen in de trein of zelfs in een restaurant: je ziet regelmatig dat nagenoeg iedereen met een gebogen nek naar beneden kijkt, op zijn smartphone. Misschien heb je ook wel eens gemerkt dat iemand waarmee je 1-op-1 in gesprek was middenin je zin zijn telefoon uit zijn broekzak haalde en er even op keek.

Het is soms bizar hoe erg we met onze smartphones vergroeid raken: daarin ben je zeker niet alleen. Wel kun je er zelf iets aan doen. Als je telefoon het eerste is waarmee je je dag begint en het laatste is waar je naar kijkt voor je gaat slapen, of als je merkt dat je jezelf constant met anderen vergelijkt, of zelf steeds maar kijkt hoeveel likes je al hebt, dan heb je waarschijnlijk de gewoonte om elk moment dat je alleen bent je te prikkelen met social media, enzovoorts. Wanneer heb je voor het laatst een ‘stil’ moment met jezelf gehad, zonder dat je jezelf liet afleiden door je smartphone?

Ruim je apps op

Eén van de manieren om minder tijd op je favoriete gadget te zitten, dat kost je in eerset instantie juist wat meer tijd op je telefoon: ruim je apps op. Daarbij moet je niet alleen kijken welke apps je wil bewaren en welke niet, maar ook welke notificaties je van apps krijgt en of je dat wel wil. Hierdoor maak je je telefoon al een rustigere plek.

Gebruik een tas

Het klinkt gek, maar als je je telefoon steeds in je broekzak hebt zitten of op tafel legt, dan is de kans groter dat je ernaar grijpt dan wanneer hij ergens onderin je tas zit. Hij is dan immers letterlijk en figuurlijk verder weg en daardoor word je minder snel getriggerd om hem weer te pakken.

Doe iets met je tijd

Oke, als je vroeger 4 uur op je telefoon zat en je doet dat nu een uur minder, zorg dan dat je iets leuks of nuttigs doet met dat uur dat je nu hebt ‘gewonnen’. Hierdoor merk je namelijk veel meer wat het voordeel is van minder telefoontijd en kan dat misschien zelfs inspireren om nog minder tijd op dat scherm te turen.

Bedenk plekken waar je telefoon verboden is

Voor veel mensen die de smartphone als wekker gebruiken is het ondenkbaar, maar er zijn ook veel mensen die de straling van de telefoon zo ver mogelijk bij hun hoofd vandaan willen houden. Kortom: neem je je smartphone wel of niet mee naar de slaapkamer? Het kan helpen om plekken te bedenken waar de smartphone verboden is. De slaapkamer is een goede, omdat je hierdoor niet meteen bij het wakker worden door Instagram-timelines gaat scrollen, maar juist even rustig de tijd neemt voor jezelf. Andere populaire plekken waar telefoons vaak zijn verboden, zijn bijvoorbeeld de keuken en de eettafel.

Gebruik apps om je te focussen

Er bestaan veel apps die je helpen om tijdelijk bepaalde meldingen uit te schakelen, maar er zijn ook mensen die gewoon voor de vliegtuigmodus gaan: je telefoon hoeft niet altijd op de volle 100 procent aan te zijn. Er zijn allerlei apps die je kunnen helpen om bijvoorbeeld alleen bepaalde functies of apps toe te laten, zodat je wel kunt worden gebeld bij nood, maar je niet kunt kijken of je favoriete Instagrammer al iets nieuws heeft gepost. Misschien voelt het dubbel om juist een extra app op je telefoon te zetten om minder op je telefoon te zitten, maar het helpt echt.

Enerzijds heeft minder tijd op je telefoon spenderen alles te maken met je eigen mindset, maar anderzijds moet je ook weer niet te streng zijn voor jezelf. Social media-apps worden ervoor gemaakt om je hooked te houden en het is dus geen wonder dat één notificatie van een nieuwe video van persoon X je ineens in een soort rabbithole met allemaal vermakelijke soortgelijke video’s gooit.

Blijf je echter bedenken wat je er nu echt mee opschiet om het allemaal te kijken (en wat zeg ik, allemaal? Je kunt het juist onmogelijk allemaal kijken) en of je die tijd niet beter kunt besteden. Misschien niet en heb je af en toe even twintig minuten dom vermaak nodig, dat kan zeker een conclusie zijn. Als je er maar, vooral als je met anderen bent, bewust van bent.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...