​5 redenen waarom je je oude smartphone gewoon weg moet doen

​5 redenen waarom je je oude smartphone gewoon weg moet doen

Maar ho: niet in de prullenbak

Vorig artikel Volgend artikel

Schokkende data vanuit het CBS deze ochtend: meer dan de helft van de smartphones van Nederlanders komen uiteindelijk terecht in een rommellaatje. We recyclen het niet, we houden allemaal stug vast aan die oude toestellen. Is het nostalgie? Is het hebberigheid? Is het een achter-de-handje? Hoe het ook zij: je kunt er veel betere dingen mee doen. Dit is waarom.

Omdat je hem toch niet meer zelf gaat gebruiken

Dit is een inkoppertje. Die telefoon belandt natuurlijk niet voor niets in die la of op zolder: je gaat er niets mee mee doen. Je bent helemaal blij met je nieuwe toestel en waarom zou je dan teruggaan naar het oude? Je kunt denken dat je hem nog als back-up hebt, voor als je huidige toestel wordt gestolen of stuk gaat, maar zeg nou zelf: stel dat je toestel morgen op de grond klettert en in duizend stukjes breekt, ga je dan echt terug naar dat oude toestel? Waarschijnlijk hoogstens een paar dagen, tot je voor een paar honderd euro een nieuw toestel koopt. Bovendien ligt er in die la vast niet maar één voor-de-zekerheid-telefoon. Weg ermee: je gaat hem zelf toch niet meer gebruiken.

Omdat hij niet meer veilig is

Is je telefoon echt oud, dan betekent dat dat hij ook geen updates meer ontvangt. Een gevaarlijke situatie, want de zwakheden die in de software zitten, worden niet meer gepatcht. Met andere woorden: hackers kunnen toeslaan en door je oude toestel (indien je hem weer aanzet) toegang krijgen tot allerlei informatie over jou, maar bijvoorbeeld ook contacten die weer kunnen worden gephisht. Een oud toestel is vaak niet meer veilig: geen wonder dat de EU erop staat dat telefoons straks een bepaald aantal jaren moeten worden ondersteunt. Oude toestellen zijn niet veilig zonder updates en dat betekent dat je ze dus ook maar beter niet meer kunt gebruiken.

Omdat je er een goed doel mee kunt helpen

Er zijn veel recyclebedrijven die geld bieden voor ingeleverde toestellen. Je hoeft er geen honderden euro’s voor te verwachten, waardoor het des te leuker is om er een gift van te maken. Diverse goede doelen zijn hartstikke blij met oude telefoons, die ze vaak in bulk aan recyclebedrijven geven voor een tegenprestatie. Een voorbeeld van zo’n goed doel is Stichting AAP: die zijn al heel lang bezig met het inzamelen van oude toestellen om zo de zorg voor de afgedankte dieren te kunnen bekostigen.

Omdat je er geld mee kunt verdienen

Je kunt die telefoon laten verpieteren in een laatje, maar je kunt er ook geld mee verdienen. Zet hem op Marktplaats. Zeker in de huidige economie zien we bijvoorbeeld dat tweedehands auto’s aanzienlijk populairder worden en het zal ons niets verbazen als dat ook voor tweedehands telefoons geldt. Zet je oude telefoon op de veilingsite en je kunt er -afhankelijk van het toestel- misschien nog een goed avondje borrelen mee verdienen. Of een beetje budget voor je energierekening: dat nieuwe toestel moet wel opgeladen worden natuurlijk.

Omdat de onderdelen kunnen worden hergebruikt

Sommige grondstoffen uit smartphones worden verkregen uit de grond en dat betekent dat ze op kunnen raken. Daarnaast zijn ze soms erg duur. Het is dus slim om je telefoon te laten recyclen, omdat dat niet alleen een duurzame oplossing is die beter is voor de planeet dan weggooien, maar ook omdat het een tweede leven kan krijgen in een nieuw toestel. Misschien wel jouw nieuwe toestel over een paar jaar.

Oude smartphone

Nieuwsgierig wat je nog meer met zo’n oud toestel kunt doen? Lees dan ook ‘Dit kun je met een oud toestel doen’. Vooral ouderen blijken er moeite mee te hebben, dus vraag eens aan opa’s, oma’s en andere ouderen in je leven of zij toevallig nog een oude mobiel hebben liggen waarmee je een van de bovenstaande dingen kunt doen. Succes!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...