Automotive21.02.2023

​Zo kun je geld besparen op je reiskosten


Er zijn veel dingen in het leven waarop je makkelijk geld kunt besparen: even geen a-merken shoppen bij de supermarkt, even niet meer die bergen kleding bestellen, een tweedehands auto kopen in plaats van een nieuwe. We hebben al veel voorbij zien komen in onze reeks over geld besparen. Maar niet alle onderwerpen lijken even makkelijk om op te besparen. Reiskosten bijvoorbeeld. Je kunt vaak niet zeggen: oke, dan ga ik wel niet. Reiskosten heb je nu eenmaal. Maar, dat hoeft echt niet te betekenen dat je daar niet op kunt besparen.

Geld besparen op je reiskosten

Nadat we vorige week enkele tips hebben gegeven van hoe te besparen op je auto, is het nu goed om te kijken hoe het zit met geld besparen op reiskosten. Check als je een auto hebt of wil dus eerst dat artikel, voordat je verder leest. Natuurlijk is het altijd een betere optie om de auto niet te pakken als je boodschappen gaat doen of naar je werk rijdt, maar dat kan niet in alle gevallen, omdat je bijvoorbeeld ver van je werk woont of meer dan twee kratten bier wil kopen naast de gewone boodschappen. Wil je geld besparen op je reiskosten (even los van de bespaartips op autorijden), dan ben je hier aan het goede adres..

Werk meer thuis

Niet alle werkgevers zijn er even blij mee en zeker dit jaar merken steeds meer werknemers dat die halve week thuiswerken alweer wordt beperkt. Vervelend, want hierdoor moet je toch weer vaker je vervoermiddel pakken en dat betekent – als het al geen brandstof zou kosten door een reiskostenvergoeding – sowieso slijtage, naast dat het je natuurlijk ook meer tijd kost om op locatie te arriveren. Wees niet bang om met je werkgever het gesprek aan te gaan: kun je niet meer thuiswerken? Vraag dan bijvoorbeeld of er ruimte is om de reiskostenvergoeding beter voor je te maken. Op die manier bespaar je heel snel.

Check NS-abonnementen

Ben je niet zo’n autorijder, dan neem je waarschijnlijk de trein als je ergens naartoe wil gaan. Ook daarop kun je enorm besparen. Hoewel er helaas eigenlijk geen acties met treinkaartjes voor een dag meer zijn (helaas, want dat scheelde veel op lange trajecten), kun je wel kijken of de NS geen abonnement hebt dat bij je past. Voor vijf euro per maand kun je al een abonnement voor daluren afsluiten, wat betekent dat je zolang je de spits mijdt 40 procent korting ontvangt op je reiskosten. En daarbij heb je ook nog samenreiskorting, zodat een vriend/familielid/collega voor net zo’n fijn tarief met je mee kan reizen. Plan dus ook je tripjes zo in dat ze niet tussen 6:30 – 09:00 uur en 16:00 – 18:30 uur vallen op een werkdag. Weekenddagen hebben deze spitstijden gelukkig niet.

Ga carpoolen

Vind je werkgever dat idee van meer thuiswerken maar niets, of zie je er zelf geen brood in? Geen probleem: er zijn ook andere manieren om te besparen op je reiskosten. Even carpoolen bijvoorbeeld. Misschien woont er een collega in de buurt die je kan ophalen: twee mensen in één auto is toch een stuk beter dan één. Bovendien heb je meteen iemand om nog even mee over de werkdag te praten als je daar na een lange dag behoefte aan hebt. Kijk ook naar carpool-apps zoals BlaBlaCar en Toogethr, waardoor je bijvoorbeeld ook kunt carpoolen met mensen die geen collega’s zijn, maar wel dezelfde kant op gaan.

Neem sowieso vaker het OV

Hoewel er vaak wordt geklaagd dat treinkaartjes maar duur zijn, is het in Nederland -zeker met zo’n bovengenoemd abonnement- absoluut haalbaar om goedkoper de trein te pakken. Het voordeel is dat je bijvoorbeeld door dat dal-abonnement de spits mijdt en dus ook de drukte, waardoor je gewoon nog ergens kunt zitten en je laptop er even bij kunt pakken om nog wat te werken of alvast die serie te kijken, zodat je thuis weer andere dingen kunt doen. Het voordeel van het OV in Nederland is dat heel veel plekken er prima bereikbaar mee zijn en je vaak ook niet al te lang hoeft te wachten wanneer je bijvoorbeeld de bus pakt. Ideaal.

Plan je trips

Het is heel makkelijk om even snel de auto te pakken, maar in veel gevallen is het totaal niet nodig. Vaak doen mensen het uit gemak, uit gewenning of simpelweg omdat ze te laat vertrekken. Dat laatste kun je heel eenvoudig oplossen: plan je reis. Natuurlijk kan er altijd wat tussendoor komen, maar als je vast met jezelf afspreekt hoe laat je op de fiets stapt of welke trein je wil halen, dan zorg je dat je de dure auto zo veel mogelijk laat staan. Fietsen is gezonder en in de trein kun je nog eens wat anders doen, dus dat maakt het plannen van je trip zeker de moeite waard

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apps

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

Het is vandaag de eerste maandag van de maand en dat betekent dat we om 12:00 uur weer kunnen genieten van een wieee-oeeehhh-geluid dat door de straten schalt. Voor sommige toeristen is dat even schrikken, dat testmoment...

Nieuws04.03.2024

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Verder lezen over Auto

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

In de automotive industrie is de behoefte aan efficiënte en effectieve reinigingsmethoden belangrijker dan ooit. Met de voortdurende evolutie van voertuigtechnologieën en de toename van complexe componenten, biedt ultr...

Lifestyle09.04.2024

De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

Innovatieve producten voor een grondige schoonmaak
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen