Zo kun je geld besparen op je laptop

Zo kun je geld besparen op je laptop

Vorig artikel Volgend artikel

Heeft je laptop kuren? Of kan je laptop absoluut niet normaal Photoshop draaien en heb je dat wel nodig voor je werk? Wat de reden ook is, een laptop kopen is een heel gedoe. Naast dat er zoveel opties en types laptops zijn om uit te kiezen, kan het ook een budgettaire uitdaging zijn. Gelukkig zijn er manieren om te besparen.

Overweeg een Chromebook

Als je een nieuwe laptop nodig hebt omdat je bepaalde apps moet kunnen draaien die niet op je huidige laptop werken, dan zal je iets meer moeten neerleggen voor je laptop, maar er zijn ook veel mensen die eigenlijk vooral tekstverwerken, surfen en wat emailen. Voor die mensen geldt dat je waarschijnlijk ook prima uit bent met een Chromebook van een paar honderd euro. Je werkt daarop eigenlijk altijd online en in de cloud, waardoor al je documenten voortdurend worden opgeslagen. Spendeer je bovendien ietsjes meer, dan heb je ook nog wat extra opslagruimte en waarschijnlijk een langere batterijduur. Chromebooks zijn niet voor niets zo extreem populair: ze zijn goedkoop en voor veel mensen geldt dat ze er prima mee uit de voeten kunnen.

Koop wat bij jouw wensen past

Heel tof dat je met een soort bakbeest van een gaminglaptop aankomt, maar als je er eigenlijk alleen Plants vs Zombies op wil spelen, dan is dat een beetje teveel van het goede. En dan kost het ook teveel van het goede. Kijk goed naar je wensen: wat heb je echt nodig? Natuurlijk is het verstandig om wel iets boven de gewenste specificaties te kijken, want een laptop wordt nu eenmaal door de tijd heen wat minder snel, maar een ultralaptop kopen voor minieme taken, dat is echt zonde van het geld.

Kijk eens naar refurbished

Zoals net gesteld verouderen laptops helaas soms sneller dan je zou willen. Door te kiezen voor een laptop die refurbished is, betaal je minder, maar heb je vaak wel dat de meest versleten onderdelen van het apparaat wel zijn vervangen. Kijk wel goed bij welke refurbished dealer je gaat shoppen, want er zitten grote kwaliteitsverschillen in. Maar toch, het is wel een manier om flink geld te besparen. Tweedehands is ook een optie, maar dan mis je een kwaliteitscheck en eindig je mogelijk alsnog met een laptop die eigenlijk al te versleten is. Al kun je ook zeker op Marktplaats goede deals scoren, dus kijk hier altijd wel eerst (maar pas wel op voor oplichters).

Wacht op een aanbieding en gebruik prijsvergelijkers

De btw-weg-ermee-weken van Mediamarkt zijn net voorbij. Jammer, want dat is voor veel mensen een goede manier om een aanbieding te scoren. Zoek sowieso als je een laptop heb gevonden altijd even naar een prijsvergelijker: het kan zomaar zijn dat hij bij de ene webwinkel veel duurder is dan bij de andere. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen in dit segment. Als je bovendien even kunt wachten, dan kun je echt beter kijken tot er weer flinke aanbiedingen zijn, zoals een Black Friday, Singles Day of andere sale.

Check je verzekeringen

Je kunt een laptopverzekering afsluiten, maar is dat echt nodig? Check goed in hoeverre je laptop wordt gedekt in bijvoorbeeld je inboedelverzekering of je reisverzekering. Bovendien is het zeker bij een wat goedkopere laptop vaak niet de moeite waard om te kiezen voor een verzekering. De dekkingen zijn soms maar ingewikkeld ‘hard’ te maken en je hebt kans dat je alsnog moet betalen voor het laten fiksen van je tikmachine. Winkeliers kunnen vaak heel goed inspireren om wel een verzekering te nemen, maar je kunt -als je dit al wil- beter eerst checken of dat wel echt nodig is en zo ja, wat er dan precies wanneer wordt gedekt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...