Zo kun je geld besparen op je auto

Zo kun je geld besparen op je auto

Vorig artikel Volgend artikel

Het zijn dure tijden. Hoewel de brandstofprijzen inmiddels niet meer zo dramatisch zijn als een half jaar geleden, is het alsnog geen goedkope hobby om een auto te bezitten. Maar ja, je zal hem maar net nodig hebben voor je werk of om je moeder die in een rolstoel zit te vervoeren. Heb je een auto nodig en wil je graag op de aanschaf of het rijden besparen? Dit is hoe je dat kunt doen.

Geen nieuwe, maar tweedehands

De snelste manier om geld te besparen als je een auto wil kopen, dat is om niet te kiezen voor een nieuwe bolide, maar een tweedehands. Er is niet voor niets zo’n florerende business in tweedehands auto’s: auto’s kunnen prima meerdere rondes mee. Ook een elektrische auto. Sterker nog, daar kun je subsidie voor krijgen. In 2023 is er 32,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een elektrische personenauto die een tweede leven krijgt. En, dat geldt ook voor lease-auto’s. Je kunt voor één auto 2.000 euro aanvragen.

Kies een kleine auto

Een kleine auto weegt vaak minder dan zijn grote zussen en is daarom goedkoper qua wegenbelasting. Natuurlijk is de lichtste auto het beste, maar vaak zijn lichte auto’s sportauto’s en naast dat die vaak niet zo makkelijk over de Nederlandse verkeersdrempels komen, zijn ze ook nog eens duur. Een gewone, kleine auto is dus een beter plan als het gaat om de wegenbelasting. Bovendien rijden ze in veel gevallen zuiniger, al hangt het er wel vanaf of je veel korte ritjes maakt of langere ritten.

De merkgarage links laten liggen

Als je een auto koopt van een bepaald merk, dan is het een vrij logische keuze om dan ook voor de officiële garage te gaan van dat merk. Echter is dat vaak niet de voordeligste optie. In sommige gevallen moet je naar de merkgarage, maar als het niet echt hoeft, dan kun je ook kiezen voor een gewone garage.

Doe ook 's winters de airco aan

Het klinkt onlogisch, al is een airco in de winter ook heel goed in het oplossen van beslagen ruiten, maar: doe je airco ook aan in de herfst en in de winter. Op die manier heb je namelijk minder kans dat er lekkage ontstaat. Je blijft het koelmiddel circuleren en smeert de compressor. Goed voor je auto, en die anti-beslagen ruimte is ook goed voor je zicht. Op meerdere gebieden dus een heel veilige optie.

Niet all-risk verzekeren

Het brengt uiteraard de nodige risico’s met zich mee, maar moet je echt geld besparen, dan kun je ervoor kiezen om je auto niet all-risk te verzekeren, maar alleen WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Zeker als het niet een supernieuwe bolide is, dan kun je waarschijnlijk iets meer risico nemen. Let wel: je krijgt niets als je auto bijvoorbeeld wordt gestolen of je tegen een paaltje aanrijdt. Het kan dus wel een dure keuze zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is wel een manier om snel veel geld te besparen, want all-risk is een dure verzekering.

Zelf je auto wassen

Je kunt natuurlijk elke week of maand naar een dure wasstraat gaan, maar waarom zou je zelf niet even een spons over je auto halen? Vaak zijn bepaalde hardnekkige plekjes toe aan een sopje en dat kan eigenlijk prima zelf. Of gun je kinderen vijf euro en laat hen het doen (wel even waarschuwen geen schuursponsjes te gebruiken). Het scheelt aanzienlijk met een wasstraat die zo’n 10 tot 30 euro kost.

Check je bandenspanning

Het kost weliswaar een beetje geld om je bandenspanning op peil te houden. Het scheelt ook geld, en het is veiliger: zorgen dat je banden de juiste druk hebben, zorgt dat ze minder snel slijten en dat je heerlijk over de weg glijdt.

Check je tankstation

Google Maps heeft tegenwoordig de optie om te zien hoe het ervoor staat met de kosten voor tanken. Je kunt zo per tankstation zien hoeveel geld je kwijt bent voor een liter brandstof. Handig, want je kunt zo mooi prijzen vergelijken. Hoewel brandstof in principe overal duur is, is het op de ene plek wel degelijk goedkoper dan op de andere. Je kunt dus zeker door een ander tankstation te kiezen besparen op je tankbeurt. Wil je ook besparen op pakeren, dan is het aan te raden om een parkeer-app te gebruiken. Die zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt voor het neerzettten van je vierwieler.

Meer geld besparen

In deze serie verschenen eerder al:

Geld besparen op je energierekening

Geld besparen op je gasrekening

Geld besparen op je boodschappen

Geld besparen op je verzekeringen

Geld besparen op je smartphone

Geld besparen op je laptop

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...