Gadgets14.03.2023

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen


Als je graag geld wil besparen, dan kun je een heleboel dingen laten. Je kunt niet op vakantie gaan, uit eten even links laten liggen, maar er zijn dingen die je echt als allerlaatste strohalm ziet. Natuurlijk vinden de mensen om je heen het echt niet erg als je aangeeft dat je wat krap bij kas zit en daardoor geen cadeautje voor hun verjaardag of de verjaardag van hun kind koopt. Echter is dit voor veel mensen die geld willen besparen wel een van de laatste strohalmen. Wil je dus toch wel een cadeautje kopen, dan zal je creatief moeten zijn. Soms letterlijk én figuurlijk.

Maak zelf iets

Je zag hem al aankomen: je kunt zelf iets maken. Wil je bijvoorbeeld een cadeautje meenemen voor vrienden die net een kitten hebben, zoek dan online naar leuke kattenspeeltjes om zelf te maken. Of als je jubileum viert met je geliefde, pak dan een fotolijstje van jezelf en schrijf er met stift lieve dingen op: een foto van jullie twee erin en je bent klaar. Of maak een couponboekje met coupons voor een massage, voor een keer het vuilnis buiten zetten en voor een Indiaas diner. Of geef mensen die net een baby hebben gekregen een coupon voor een avondje oppassen (als jullie band erg goed is): vaak kun je wel zeggen dat je best wil oppassen, maar vinden mensen het moeilijk om te vragen, nu hebben ze een bon om in te wisselen. Mensen vinden dit soort creatieve uitspattingen vaak specialer dan wanneer je gewoon iets op Bol.com aanklikt en overhandigt. Mocht je bovendien echt heel goed zijn met je handen, dan kun je waarschijnlijk ook echt mooie dingen maken waar je vrienden blij van worden.

Ga voor tweedehands

Er zit een klein taboe op tweedehands artikelen in Nederland. Niet zozeer wanneer het om jezelf gaat, maar wel wanneer het om cadeaus gaat. Nu is een volledig verknuffelde knuffel geven inderdaad niet heel fantastisch, maar je kunt op Marktplaats bijvoorbeeld ook vrij goedkope computerspellen vinden, of voor de allerkleinsten een grappige plastic speelgoedkassa. Zoek er een uit die er nog goed uitziet, maak hem grondig schoon en het kind is hartstikke blij met zijn of haar nieuwe aanwinst. In het geval van cadeaus voor volwassenen is dat soms wat moeilijker, maar dat komt omdat dat sowieso wel moeilijk is. Misschien kun je op Marktplaats een mooi karaf op de kop tikken van Marktplaats: dat is typisch zoiets waar je er geen twee van hoeft te hebben, dus waarvan er mooie exemplaren (soms zelfs nieuw in doos) op de handelssite staan. Check uiteraard wel even of je vriend(in) zelf niet al een karaf heeft.

Check de kortingsmogelijkheden

Misschien heb jij een ING-bankrekening, ben je Vattenfall-klant of heb je via je werk toegang tot de Personeelsvoordeelwinkel: er zijn heel veel manieren om korting te krijgen op leuke cadeaus. In sommige gevallen moet je daar wel wat punten voor hebben gespaard, maar dat is niet altijd het geval. Kijk ook bij je werkgever: misschien biedt die wel toegang tot een soort koopjessite, wat in veel grote bedrijven wel het geval is. Daar kun je waarschijnlijk voor een prikkie een leuk cadeau scoren, dat gloednieuw is.

Shop cadeaus in de sale

Misschien weet je een paar maanden van tevoren nog niet zeker wat de jarige wil hebben voor zijn verjaardag, maar er zijn natuurlijk genoeg cadeaus die sowieso wel veilig zijn. Of misschien heb je mensen om je heen die gaan trouwen of in verwachting zijn: dat weet je waarschijnlijk wel al een tijdje van tevoren. Probeer op het laatste moment in de sale nog iets de kop te tikken. Dan betaal je soms wel 70 procent minder voor artikelen die gloednieuw zijn. Die kun je maanden later natuurlijk nog prima weggeven. Pas wel op dat je niet te veel koopt: sommige mensen vergeten dat ze al iets hebben gekocht en kopen dan nog meer. Zorg dus dat je de cadeautjes apart bewaart en helder maakt wat je precies voor wie hebt bedacht.

Doe aan prijsvragen mee

De kans dat je wint is heel klein, maar als je wel wat tijd hebt, maar geen geld, dan kan het de moeite waard zijn om aan prijsvragen mee te doen. Niet alleen kun je daar zelf leuke dingen mee winnen waar je normaal misschien geen geld voor opzij zou durven of kunnen zetten, je kunt er ook soms cadeautjes voor anderen mee winnen, zoals een mooi boek of speelgoed. Heb je uiteindelijk iets gewonnen waar je zelf echt niks mee kunt, ook niet als cadeautje, dan verkoop je het gewoon op Marktplaats en koop je van je opbrengsten wel een cadeautje. Misschien zelfs ook wel via Marktplaats.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Gadget

Gids voor de beste toetsenborden voor pc en tablet die nu op de markt zijn

In de digitale wereld van vandaag kan een kwalitatief toetsenbord het verschil maken tussen een frustrerende en een vloeiende en productieve typervaring. Het toetsenbord blijft namelijk nog steeds een zeer functioneel hulpmiddel, ongeacht het gebruiksgebied.

Gadgets20.05.2024

Gids voor de beste toetsenborden voor pc en tablet die nu op de markt zijn

5 redenen om de LEGO LOTR Barad-dür te willen

LEGO heeft eerder deze week zijn nieuwe set getoond: Barad-dûr. Het is een iconisch bouwwerk uit The Lord of the Rings.

Gadgets18.05.2024

5 redenen om de LEGO LOTR Barad-dür te willen

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Sonos komt binnenkort waarschijnlijk met een nieuwe Roam-speaker. De kleine Blutooth-speaker van Sonos, Roam 2, heeft een belangrijke knop.

Gadgets08.05.2024

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Tijdmachine: de PDA was de nerdy smartphonevoorloper

Het was een beetje een minitablet, of gewoon de voorloper van de smartphone: de PDA. De Personal Digital Assistant.

Gadgets29.04.2024

Tijdmachine: de PDA was de nerdy smartphonevoorloper

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Een e-mail sturen op papier, heet dat niet een brief? Niet helemaal, want daar zit nog een stapje tussen: de fax! In deze editie van de tijdmachine duiken we in de wereld van faxen.

Gadgets22.04.2024

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Verder lezen over Marktplaats

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Marktplaats wordt voorzien van een Direct Kopen-knop. Hoewel het niet meer van eBay is, is dit wel een typische eBay-functie.

Online29.04.2024

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord 'gratis.' Dat is wel wat minder dan...

Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Maar ook Vermeer & VanMoof
Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Ruim vier op de tien ouders verwachten in aanloop naar Sinterklaas tweedehands speelgoed te kopen voor hun kind(eren) (42%). Dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Zo blijkt uit onderzoek van Marktplaats. Daar werd de...

Online02.12.2023

Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Na zo’n zeven jaar te hebben rondgereden in een bijna bejaarde benzine slurpende Volkswagen Golf 4 V5 – ja die met een 2,3 liter vijfcilinder krachtbron – werd het toch echt tijd om eens naar een nieuwe(re) om te k...

Automotive17.11.2023

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Spoiler alert: het gratis platform leverde meer op
Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Met LEGO-bouwstenen komen de meest onverwachte ideeën tot leven, maar kunnen ze ook jouw droomjob tot leven wekken? Het antwoord zou zomaar ‘ja’ kunnen zijn. Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten,...

Vacatures14.11.2023

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Vroeger klaagden mensen steen en been over de vele pop-ups op websites. Daar kwamen adblockers voor, al zullen mensen die die niet gebruiken waarschijnlijk wel gewend zijn aan de pop-ups (en is de hoeveelheid in al die j...

Online28.02.2023

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

In twee jaar tijd is het aantal fraudegevallen door malafide betaalverzoeken op Marktplaats met meer dan driekwart (76,5%) afgenomen. Werd met deze vorm van oplichting begin 2021 nog gemiddeld, volgens schattingen van de...

Cybercrime03.02.2023

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

In deze economisch zware tijden zijn steeds meer mensen op zoek naar gratis spullen. Marktplaats ziet in 2022 de trend dat mensen regelmatig ‘gratis’ in de zoekbalk tikken. Heel regelmatig: 62,7 miljoen keer om preci...

Online15.12.2022

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

Van marktplaats naar weggeefwinkel?