Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster


Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbordjes bij de Do-Dodonpa achtbaan in Japan een flinke lijst, want deze rollercoaster is berucht om het feit dat hij daadwerkelijk botten heeft gebroken. Maar: nu is Do-Dodonpa gesloten.

Do-Dodonpa

Do-Dodanpa (een referentie aan trommels) was ooit de snelste rollercoaster ter wereld en is te vinden in Fuji-Q Highland. Het pretpark had al jaren gesteggel over de achtbaan, omdat er maar geen goede manier was om te zorgen dat riders geen blessures opliepen tijdens een ritje. Er werd keer op keer weer met de fabrikant gesproken, maar het lukte maar niet. Dus hoewel de achtbaan het decennialang heeft gedaan voor het park, is het nu klaar.

Do-Dodonpa opende in 2021 en kon 170 kilometer per uur bereiken in 1,8 seconden. Allemaal prima, maar toen besloot het park in 2017 een upgrade op de achtbaan te plaatsen die het nog sneller maakte: een looping van 49 meter, waarna je 178 kilometer per uur ging. En niet zomaar: maar nog geen twee seconden nadat je gelanceerd werd. Dat konden de makers voor elkaar krijgen met onder andere luchtdruk. Je werd aan het begin weggeschoten en nog geen minuut later had je dan 1,2 kilometer afgelegd en was het weer klaar. One hell of a ride dus.

Gebroken botten

Echter was het echt een hel van een rit voor sommigen. In 2007 brak er een stuk plastic af en dat kwam tegen iemands been aan en in slechts een half jaar tijd waren er 9 mensen die meldden dat ze botten hadden gebroken door de achtbaan: allemaal in de nek en borst. Waarschijnlijk waren de G-krachten à 3,75 G ze teveel geworden. Dat is ook veel: meer nog dan astronauten voelen en een tikkeltje onder dat wat straaljagerpiloten voelen.

Hoewel het van zo’n pretpark na een flinke hoeveelheid klachten over letsel, waaronder dus ook zelfs gebroken botten, een goed idee lijkt om de achtbaan dan maar met pensioen te laten gaan, zijn sommige achtbaanfans aanzienlijk minder happy. Ze klagen dat de mensen met letsel waarschijnlijk gewoon zelf iets geks hadden gedaan en dat het niet aan de rollercoaster ligt. We zullen het nooit weten, want Do-Dodonpa is niet meer, nadat hij overigens in 2021 zelfs even gesloten was op last van de overheid.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video