Helft van alle Twitter-activiteit komt van slechts 0.05% van alle gebruikers

Vorig artikel Volgend artikel
Helft van alle Twitter-activiteit komt van slechts 0.05% van alle gebruikers

Dat Twitter de afgelopen jaren enorm gegroeid is in aantallen én impact, staat buiten kijf. Toch is er een ding niet veranderd: nog immer is slechts een fractie van de gebruikers verantwoordelijk voor een groot deel van alle tweets. Volgens recent onderzoek van Yahoo! Research zijn slechts 20.000 voor 50% van de berichten die er op het platform worden uitgewisseld.

Uit het onderzoek "Who Says What To Whom On Twitter" blijkt dat slechts 0,05% van de totale gebruikersgroep dus verantwoordelijk is voor de helft van alle berichten op Twitter, waar de teller intussen is opgelopen tot 1 miljard tweets per week. 

De onderzoekers analyseerde zo'n 260 miljoen tweets om tot deze conclusie te komen. Aan de hand van het onderzoek stellen zij dat 50% van alle berichten door zogenaamde "elite"-gebruikers wordt gegenereerd: media, beroemdheden, organisaties en bloggers. 

Wat het onderzoek verder lijkt te onderstrepen, is het feit dat Twitter steeds meer een platform lijkt te worden waarop informatie tamelijk eenzijdig wordt gedeeld en steeds minder een conversatie-platform blijkt te zijn.

De bevestiging halen de onderzoekers hiervoor uit de diverse informatiestromen: de "elite" verzamelen een uitermate groot gevolg, maar volgens nauwelijks nog hun de mensen terug die hun update consumeren. Daarnaast converseren de vier subcategorieën voornamelijk onder elkaar, beroemdheden wisselen beleefdheden uit, bloggers kletsen met bloggers.

Gebruikers die de dienst in een vroeg stadium zijn gaan gebruiken zullen de verandering zoals de onderzoekers omschrijven waarschijnlijk herkennen. Een dienst als Twitter laat zich, ondanks de beperkingen die in het systeem zijn verankerd, dus vooral vormen door zijn gebruikers.

Het volledige rapport (PDF) is hier te downloaden

Meer content

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies