Technology09.06.2022

Tegenslag voor James Webb telescoop


Groter dan verwachtte micro meteoriet ingeslagen

Het ging tot nu toe allemaal crescendo met de lancering, reis, installatie en configuratie van de James Webb Space Telescope. NASA maakte onlangs nog bekend dat de telescoop medio juli gereed is om ‘op volle sterkte’ te presteren. Die datum wordt, voor zover bekend, nog steeds gehaald, maar James Webb heeft wel haar eerste echte tegenslag, of moeten we zeggen slag, te verwerken gekregen. Hij is eind mei namelijk geraakt door een groter dan verwachtte micrometeoriet. Daardoor is zichtbare schade ontstaan aan een van de achttien primaire spiegels van de telescoop.

Micro meteoriet niet onverwacht, maar wel groot

NASA heeft er altijd rekening mee gehouden dat de James Webb Space Telescope tijdens zijn levensduur te maken ging krijgen met ruimtestof, of micro meteorieten. Dat is onvermijdelijk. Zeker bij een telescoop met een dergelijke omvang. De spiegels en constructie hebben immers wel iets weg van een grote paraplu. In het ontwerp van de James Webb is dan ook rekening gehouden met mogelijke schade. De vergulde spiegels zijn zo gebouwd dat ze contact met ruimtestof kunnen weerstaan. De afgelopen maanden is de telescoop al door verschillende micro meteorieten en ruimtestof geraakt.

De micro meteoriet die de telescoop eind mei raakte was echter groter dan verwacht, waardoor toch meer schade ontstond. Volgens NASA heeft deze inslag geen gevolgen voor de werking van de James Webb, maar de configuratie van de spiegels moet door de schade aan een van hen, wel gecorrigeerd worden.

Uitwijkende manoeuvres

Om de James Webb telecoop te beschermen, kunnen vluchtteams uitwijkende manoeuvres uitvoeren die ervoor zorgen dat de spiegels zo gedraaid worden dat bekende meteorenregens ontweken worden. Deze meest recente inslag was echter niet het gevolg van een meteorenregen. Hij wordt beschouwd als een onvermijdelijke toevallige gebeurtenis. Als gevolg van deze impact is een gespecialiseerd team van ingenieurs gevormd om te kijken naar manieren om de effecten van verdere micrometeoroïde-inslagen van deze omvang te verminderen.

“We hebben altijd al geweten dat Webb te maken krijgt met de uitdagende omgeving van ‘deep space’. Zoals hard ultraviolet licht en geladen deeltjes van de zon, kosmische straling van exotische bronnen in de melkweg en incidentele inslagen door micrometeoroïden in ons zonnestelsel,” stelt Paul Geithner, technisch plaatsvervangend projectmanager bij NASA’s Goddard Space Flight Center.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen