James Webb telescoop is bijna klaar voor actie

James Webb telescoop is bijna klaar voor actie

Vorig artikel Volgend artikel

De James Webb telescoop, min of meer de opvolger van de ‘oude’ Hubble, is klaar met zijn installatie- en kalibratieproces. Op Eerste Kerstdag 2021 werd de telescoop gelanceerd voor zijn anderhalve kilometer durende reis naar de eindbestemming. Daarna volgde een periode van enkele maanden waarin de ruimtetelescoop zichzelf ‘uitpakte’ en alle spiegels en het instrumentarium afgesteld werden. In de loop van dat proces werden al enkele indrukwekkende, steeds beter en scherper wordende, foto’s naar de Aarde gestuurd. En nu, zo meldt NASA, is hij bijna klaar voor actie.

Ingebruikname wetenschappelijke instrumenten

Om dat heuglijke feit te ‘vieren’ heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een aantal testfoto’s van de James Webb telescoop gepubliceerd. In een video is te zien hoe de foto’s de afgelopen maanden steeds beter werden. Toch duurt het nog twee maanden voordat de ruimtetelescoop écht aan de slag kan. Deze tijd is nodig om de nu allemaal goed werkende afzonderlijke wetenschappelijke instrumenten in bedrijf te nemen, zo laat NASA weten.

James Webb presteert nu al beter dan verwacht

Los van het succes dat in de maak is, presteert de telescoop nu al beter dan de meest optimistische verwachtingen vooraf. Dat is althans hoe het technische team van de NASA er over denkt.

“De spiegels van Webb sturen nu volledig gefocust licht dat vanuit de ruimte is verzameld naar elk instrument, en elk instrument legt met succes beelden vast met het licht dat aan hen wordt geleverd. De beeldkwaliteit die aan alle instrumenten wordt geleverd, is "diffractiebeperkt", wat betekent dat de fijnheid van de details die te zien zijn zo goed als fysiek mogelijk is gezien de grootte van de telescoop”, aldus de techneuten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...