Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten


Maar ook Vermeer & VanMoof

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord ‘gratis.’ Dat is wel wat minder dan een jaar eerder, toen we het ook economisch wat zwaarder hadden, en er 62,7 miljoen keer op gezocht werd. Andere opvallende zoektermen die dit jaar opvallen zijn ondermeer ‘Hogwarts Legacy,’ ‘VanMoof’ en ‘Vermeer.’

Jaaroverzicht 2023

Vorig jaar waren we vooral op zoek naar verantwoorde alternatieven voor verwarming en energie, zoals haardhout en zonnepanelen. Dit jaar werd er vooral gezocht naar elektronica, zoals smartphones, actioncams en hoofdtelefoons. Ook zorgde de succesvolle Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum voor meer zoekopdrachten naar ‘Vermeer’. En ook ‘hagelschade’ en ‘zonnescherm’ haalden de lijst: klimaatverandering beïnvloedt inmiddels ook het zoekgedrag van de Nederlandse koopjesjager.

De populaire e-bike VanMoof (dat dit jaar failliet ging) is op plek 8 in de snelst stijgende zoekwoorden terug te vinden. Direct na berichtgeving over het mogelijke faillissement, werd de online handelssite overspoeld met advertenties van eigenaren die van hun elektrische fiets probeerde af te komen. Met ruim 1.500 advertenties was er op jaarbasis zelfs sprake van een ruime verdubbeling. Naast het aanbod schoot ook de vraag omhoog. Er werd in één week tijd ruim 1 miljoen keer gezocht op ‘VanMoof’ met de grootste piekmomenten op 13 juli (242.000 zoekopdrachten) en 14 juli (237.000 zoekopdrachten). Die aantallen overstegen op dat moment de populairste zoekopdracht ‘gratis’, dat toen 195.000 en 192.000 keer werd ingetypt.

Campers en caravans?

En dan is er nog als laatste nieuwkomer ‘Lego,’ maar verder bleef de top 10 van de meest gezochte zoekwoorden nagenoeg gelijk. Wel is er een verschuiving te zien in de wereld van kamperen. Voor het eerst sinds jaren begint de vraag naar campers en caravans op Marktplaats af te nemen. Dat concludeert de handelssite op basis van het zoekgedrag van haar bezoekers. Dit jaar werd er zo’n 21 miljoen keer naar ‘camper’ en ‘caravan’ gezocht. Een daling van bijna 9% ten opzichte van vorig jaar. En maar liefst een daling van 25% ten opzichte van 2021. Ondanks de daling staan de mobiele vakantiewoningen dit jaar op plek 2 en 5 van meest gezochte woorden van 2023.

Top 10 meest gezochte woorden van 2023

 1. Gratis
 2. Camper
 3. Fiets
 4. Auto
 5. Caravan
 6. (Hoek)Bank
 7. (Kleding)Kast
 8. Scooter
 9. Eettafel
 10. Lego

Top 10 snelst stijgende zoekwoorden 2023 t.o.v. 2022

 1. Hogwarts Legacy
 2. Vermeer
 3. iPhone 14 Pro
 4. Hagelschade
 5. GoPro Hero 11
 6. iPhone 13 mini
 7. Zonnescherm
 8. VanMoof (S5)
 9. Beta Brommer (RR 50 Motard)
 10. Sony-hoofdtelefoon (WH-1000XM5)
barbie
barbie

Actualiteit

Marktplaats is een serieuze graadmeter van wat er in het land speelt. Zo wakkerde de populaire Barbie-film deze zomer de interesse bij Barbie-liefhebbers en -verzamelaars aan. Een maand na de film-release werd er zo’n 225.000 keer het woord ‘Barbie’ ingetypt in de zoekbalk op het handelsplatform. De Barbie-hype was zo groot dat zowel zakelijke verkopers als particulieren hun producten bombardeerden tot een Barbie-item. Advertenties met onder andere een knalroze levensgroot kunstpaard, een roze bank, een roze gespoten auto tot aan een roze elektrische scooter werden te koop aangeboden.

Gotta catch ‘em All

De samenwerking tussen het Van Gogh Museum en Pokémon leidde niet alleen tot chaos in de museumwinkel. Op Marktplaats was ‘de gekte’ ook duidelijk zichtbaar. De handelssite stroomde vol met peperdure Van Gogh x Pokémon-kaarten, waarop Pikachu was afgebeeld als de Nederlandse kunstschilder. Er werden honderden advertenties met Van Gogh x Pokémon-kaarten en andere producten uit de uitverkochte collectie aangeboden. Binnen één week werd er ruim 50.000 keer gezocht naar de speciale Pokémonkaart.

Verkopen doe je op zondagen

In totaal zijn er dit jaar op Marktplaats ruim 99 miljoen advertenties geplaatst. Maar wat is nou het beste moment om je spullen te verkopen? Uit het jaaroverzicht blijkt dat zondag de dag is waarop je de meeste kopers hebt. Het is tevens de dag waarop het meest naar producten wordt gezocht.

[Fotocredits – Mymemo © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over LEGO

5 redenen om de LEGO LOTR Barad-dür te willen

LEGO heeft eerder deze week zijn nieuwe set getoond: Barad-dûr. Het is een iconisch bouwwerk uit The Lord of the Rings.

Gadgets18.05.2024

5 redenen om de LEGO LOTR Barad-dür te willen

LEGO komt met epische Lord of the Rings: Barad-Dûr set

LEGO onthulde eerder deze week, in samenwerking met Warner Bros. Discovery Global Consumer Products, een nieuwe LEGO Icons set: Lord of the Rings: Barad-Dûr.

Gadgets15.05.2024

LEGO komt met epische Lord of the Rings: Barad-Dûr set

Moederdag: 5 cadeautips voor de tofste moeders

Als je je moeder een cadeau wil geven, dan is Moederdag natuurlijk een uitgelezen moment. Zeker met deze tips zal je haar een onvergetelijke dag bezorgen.

Events08.05.2024

Moederdag: 5 cadeautips voor de tofste moeders

Hommels helpen je LEGO’en, maar doen dat niet gratis

Hommels zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook nog eens heel nuttig. En niet alleen voor natuurlijke processen, zo blijkt nu.

Nieuws07.05.2024

Hommels helpen je LEGO’en, maar doen dat niet gratis

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

May the Fourth be with you. Het is vandaag 4 mei en die staat wereldwijd in het teken van Star Wars. Deze merken besteden er aandacht aan.

Nieuws04.05.2024

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

De eerste LEGO-bloemenwinkel in Nederland is open

LEGO heeft een bloemenwinkel geopend. Het is een tijdelijke winkel en je kunt je er onderdompelen in een kleurenpracht.

Gadgets01.05.2024

De eerste LEGO-bloemenwinkel in Nederland is open

In samenwerking met bol.com
Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO komt met een nieuwe TIE Interceptor

Gadgets15.04.2024

LEGO komt met een nieuwe TIE Interceptor

May the 4th be with you!

Verder lezen over Marktplaats

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Marktplaats wordt voorzien van een Direct Kopen-knop. Hoewel het niet meer van eBay is, is dit wel een typische eBay-functie.

Online29.04.2024

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Ruim vier op de tien ouders verwachten in aanloop naar Sinterklaas tweedehands speelgoed te kopen voor hun kind(eren) (42%). Dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Zo blijkt uit onderzoek van Marktplaats. Daar werd de...

Online02.12.2023

Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Na zo’n zeven jaar te hebben rondgereden in een bijna bejaarde benzine slurpende Volkswagen Golf 4 V5 – ja die met een 2,3 liter vijfcilinder krachtbron – werd het toch echt tijd om eens naar een nieuwe(re) om te k...

Automotive17.11.2023

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Spoiler alert: het gratis platform leverde meer op
Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Met LEGO-bouwstenen komen de meest onverwachte ideeën tot leven, maar kunnen ze ook jouw droomjob tot leven wekken? Het antwoord zou zomaar ‘ja’ kunnen zijn. Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten,...

Vacatures14.11.2023

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen

Als je graag geld wil besparen, dan kun je een heleboel dingen laten. Je kunt niet op vakantie gaan, uit eten even links laten liggen, maar er zijn dingen die je echt als allerlaatste strohalm ziet. Natuurlijk vinden de...

Gadgets14.03.2023

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Vroeger klaagden mensen steen en been over de vele pop-ups op websites. Daar kwamen adblockers voor, al zullen mensen die die niet gebruiken waarschijnlijk wel gewend zijn aan de pop-ups (en is de hoeveelheid in al die j...

Online28.02.2023

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

In twee jaar tijd is het aantal fraudegevallen door malafide betaalverzoeken op Marktplaats met meer dan driekwart (76,5%) afgenomen. Werd met deze vorm van oplichting begin 2021 nog gemiddeld, volgens schattingen van de...

Cybercrime03.02.2023

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

In deze economisch zware tijden zijn steeds meer mensen op zoek naar gratis spullen. Marktplaats ziet in 2022 de trend dat mensen regelmatig ‘gratis’ in de zoekbalk tikken. Heel regelmatig: 62,7 miljoen keer om preci...

Online15.12.2022

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

Van marktplaats naar weggeefwinkel?

Verder lezen over Zoekmachine

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Het aantal zoekopdrachten naar kunstmatige intelligentie (AI) heeft vorig jaar in Nederland een recordhoogte bereikt. Uit nieuwe cijfers van zoekmachine Google is een toename van 300% te zien sinds 2022 en 670% sinds 20...

Search19.01.2024

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar 2024 staat voor de deur en dat betekent dat een grote groep Nederlanders weer vol goede moed gaat beginnen met hun goede voornemens. Vaak staan doelen op het gebied van fysieke gezondheid bovenaan de lijs...

Advertising28.12.2023

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Dit kan je eraan doen!
Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Vanaf maart 2024 geldt in Europa de Digital Markets Act (DMA) voor techbedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Google (Alphabet). Deze wetgeving moet consumenten meer keuzevrijheid garanderen. Zo moeten de grote techbedr...

Online11.12.2023

Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Google bereidt 'DMA'-aanpassingen Chrome browser voor
​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google wilde Search App standaard in iOS integreren

Google staat in de VS aardig onder druk van de autoriteiten. Net zoals vele jaren geleden met Microsoft gebeurde – in de zaak van Internet Explorer – wordt Google beschuldigd van machtsmisbruik en het tegenwerken van...

Search31.10.2023

Google wilde Search App standaard in iOS integreren

CEO van Google moest getuigen in de antitrust zaak
Nieuwe Google Doodle ter ere van Jaap Eden

Google viert vandaag de 150ste geboortedag van de Nederlandse atleet Jaap Eden met een speciale ‘Doodle’ op de homepagina van de zoekmachine. In het begin van de 20e eeuw was hij een internationale sensatie vanwege z...

Search19.10.2023

Nieuwe Google Doodle ter ere van Jaap Eden