Gadgets18.07.2023

VanMoof nu echt failliet: wat het voor e-bike-eigenaren betekent


De kogel is door de kerk: VanMoof is failliet. Het fietsenmerk kijkt naar een doorstart, vooral via een ander bedrijf dat de activiteiten van VanMoof wil overnemen, maar vooralsnog is het een onzekere tijd voor mensen die een VanMoof-fiets bezitten. Dit is wat er nu gaat gebeuren.

Bikey

Misschien heeft grote, Belgische concurrent Cowboy wel interesse in VanMoof, dat is namelijk meteen een app gaan maken om te zorgen dat je je VanMoof-fiets kunt blijven gebruiken. De app heet Bikey en werd vorige week al gelanceerd. Hierin kun je je digitale sleutel opslaan, waardoor je je VanMoof kunt blijven gebruiken. Ook zijn er enkele instellingen voor je fiets te vinden. Het geldt op dit moment alleen voor de S3 en X3, de meest verkochte modellen. Ondersteuning voor de S5 en A5, daar wordt nog aan gewerkt. Ook is de app nu alleen op iPhones beschikbaar, maar er komt een Android-bèta.

Maar, is dat nodig? Stopt de VanMoof-app nu spontaan met werken? Waarschijnlijk niet, maar er komt wel een moment waarop de app gevaarlijk wordt omdat hij geen updates meer krijgt. Al zal waarschijnlijk eerder nog de server van VanMoof offline gaan, al kun je ook altijd je pincode gebruiken (dat doe je door op de bel of Boost-knop te drukken om de code in te voeren). Kortom: je moet ofwel die pincode hebben, ofwel een digitale sleutel die opgeslagen staat op een server die niet van VanMoof is.

VanMoof bedankt de fans

Daarnaast is ook de garantie van de fietsen in het geding: zodra een bedrijf failliet gaat, dan is je garantie in principe ook niet meer van toepassing. Er zijn ook al uitdagingen op het gebied van onderdelen: KwikFit heeft ze al niet meer en ze zijn nogal gespecialiseerd, waardoor je ze niet bij je lokale Jan de Fietsenman kunt krijgen. Mocht je fiets dus stukgaan, dan kun je zowel niet van de garantie uitgaan, als dat je hem dus ook niet op een andere manier kunt laten fiksen.

De CEO van VanMoof laat weten dat het een nieuwe investering probeerde te regelen, maar dat dit niet lukte. Andere fietsfabrikanten wilden het bedrijf ook niet overnemen, waardoor hem alleen rest te zeggen dat hij iedereen “uit de grond van zijn hart” bedankt voor het aansluiten bij “deze fantastische 14 jaar aan fietsinnovatie”. Tja, dat is voor de mensen die recent een VanMoof hebben besteld waarschijnlijk niet voldoende. Die kunnen waarschijnlijk naar hun fiets én hun geld fluiten, net als mensen die recent hun VanMoof hebben geretourneerd. Helaas is het eerst aan de grote schuldeisers om geld te ontvangen, daarna zijn pas individuele gedupeerden aan de beurt. En ja, dan is er waarschijnlijk geen cent meer over.

Faillissement

Kortom, het ziet er voor zowel de mensen achter VanMoof als de mensen met een fiets van het merk niet al te rooskleurig uit. Een doorstart lijkt nu er miljoenen nodig is -en er al veel mislukte pogingen zijn geweest tot overname- erg ver weg. Daarnaast is de fiets toch wat minder makkelijk bruikbaar als de servers achter de app straks offline gaan. Gelukkig zijn er alternatieven, maar zodra je fiets fysiek stukgaat, heb je alsnog een probleem: onderdelen zijn schaars en niet elke fietsenmaker kan een VanMoof fiksen. Fingers crossed dus: vooral voor de eigenaren van VanMoof-fietsen, en de mensen die nog op de soms duizenden euro’s wachten voor hun geretourneerde fiets.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over e-bike

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

De laatste tijd zijn ongelukken met fatbikes veelvuldig in het nieuws, omdat ze worden opgevoerd, zo ook de V20Pro.

Gadgets16.07.2024

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

ekend van drones, maar nu ook actief in de wereld van elektrische fietsen. Elektrische mountainbikes om precies te zijn: onder de merknaam Amflow.

Gadgets03.07.2024

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

E-bikers voelen zich op hun elektrische stalen ros veel veiliger. Terwijl ze ook vaker een rood licht pakken..

Gadgets10.06.2024

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Verder lezen over VANMOOF

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Situatie bij VanMoof ernstiger dan werd geschetst: winkels dicht

Het Amsterdamse fietsenmerk VanMoof zit toch in zwaar weer. Waar het ebikemerk in eerste instantie aangaf tijdelijk de verkoop stil te leggen door een achterstand in de productie, heeft het nu uitstel van betaling aangev...

Gadgets13.07.2023

Situatie bij VanMoof ernstiger dan werd geschetst: winkels dicht

VanMoof stopt er tijdelijk mee: even geen fietsverkoop

Wil je een VanMoof kopen, dan moet je daar misschien even mee wachten voor de zekerheid. Hoewel het ebikemerk zelf beweert dat het even de verkoop van zijn fietsen op zijn website stopzet vanwege het niet kunnen bijblijv...

Gadgets11.07.2023

VanMoof stopt er tijdelijk mee: even geen fietsverkoop

​Zo zorg je dat je e-bike niet wordt gestolen

VanMoof heeft vandaag na twee jaar stilte een nieuwe e-bike aangekondigd: de nieuwe 5-serie. Je zou er bijna net zoveel op kunnen vervoeren als in een kleine stadsauto. Hij is verder niet heel spannend, maar wel praktisc...

Gadgets05.04.2022

​Zo zorg je dat je e-bike niet wordt gestolen

​VanMoof is rijkste ebike-merk ter wereld

Heb je het over design ebikes, dan heb je het over VanMoof. Het Amsterdamse merk neemt inmiddels de hele wereld over met zijn strak ontworpen ebikes en dat blijkt ook uit de cijfers. VanMoof heeft in een investeringsrond...

Technology01.09.2021

​VanMoof is rijkste ebike-merk ter wereld

VanMoof komt volgend jaar met leasefietsen

Vanaf 1 januari 2020 wordt het veel gemakkelijker en aantrekkelijker om via je werkgever een leasefiets te gaan rijden. Voor een paar euro per maand aan bijtelling kun je op een gloednieuwe fiets rijden dankzij het nieuw...

Technology11.10.2019

VanMoof komt volgend jaar met leasefietsen

Een 'fiets van de zaak' wordt vanaf 1 januari heel aantrekkelijk
VanMoof start met crowdfundingcampagne

Fietsmerk VanMoof is vandaag van start gegaan met een grote crowdfundingcampagne om fans de kans te geven onderdeel te worden van de internationale groei van het bedrijf. Investering Deze campagne volgt kort nadat er d...

Online10.10.2017

VanMoof start met crowdfundingcampagne