Nieuws04.10.2023

We willen graag en meer flexibel werken


Niet (deels) thuis mogen werken reden om een andere baan te zoeken

De afgelopen dagen werd veel geroepen over het aantal files dat nu het niveau van vóór corona overstegen heeft. En dat terwijl veel mensen dachten dat het flexibel (thuis)werken ook ná de pandemie een blijvertje zou worden. Dat lijkt dus niet zo. In ieder geval voor een groot deel van de uit nood geboren thuiswerkers. Toch is de optie om flexibel te kunnen werken wel voor steeds meer werknemers een voorwaarde die bepalend is voor de keuze om een baan te nemen of, als flexibel werken niet mogelijk is, van baan te wisselen. Dat blijkt uit het onderzoek State of Hybrid Work 2023: Nederland van Owl Labs.

Meer dan de helft werknemers moeten op kantoor werken

Nu valt het met het aantal mensen dat flexibel, of hybride (een combinatie van thuis en op kantoor) werkt nog best mee, in positieve zin. Het onderzoek laat namelijk zien dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers flexibel werkt. Werknemers vinden overigens dat het aan de werkgevers ligt dat niet nog meer mensen flexibel of hybride werken. Zo zegt 51 procent van de werknemers dat hun werkgever flexibel werken niet toestaat.

Van de hybride werkers geeft bijna de helft (43%) aan dat ze twee dagen in de week op kantoor werken. Een kwart (25%) is drie dagen per week op kantoor aanwezig. Belangrijke redenen en voordelen om deels thuis te kunnen werken zijn de mogelijkheid om een betere balans tussen werk en privé te creëren, zich beter te kunnen focussen op het werk (minder afleiding) en de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen werken.

Niet thuiswerken reden voor andere job

In deze tijden van personeelstekorten is dat misschien niet de meest handige regel. Het onderzoek toont namelijk ook aan dat het ontbreken van de optie om hybride te kunnen werken voor 40 procent van de werknemers een reden is om op zoek te gaan naar een andere job.

Slim lijkt het ook niet om personeel te ‘dwingen’ altijd op kantoor aanwezig te zijn. Bijna twee derde van de managers (62%) zegt in hetzelfde onderzoek namelijk dat hun teams productiever zijn wanneer ze hybride of op afstand werken.

“Hybride kunnen werken blijkt voor veel werknemers een belangrijk argument in de keuze voor een werkgever. Als bijna de helft van de werknemers zegt van baan te willen wisselen als ze niet hybride kunnen werken, dan is dat een wezenlijk signaal voor werkgevers”, zegt Frank Weisshaupt, CEO van Owl Labs.

Thuiswerken hoef je natuurlijk niet pers\u00e9 in een `kantoorhokje` te doen.
Thuiswerken hoef je natuurlijk niet persé in een `kantoorhokje` te doen.

Inklok koffie

Inklokken is bij sommige bedrijven nog altijd een manier om te controleren of het personeel wel de uren werkt die in het contract staan. In grote bedrijven konden medewerkers er wel eens mee weg komen door hun klokkaart – toen die nog analoog bijgehouden werd – aan een collega mee te geven als ze een dagje wilde spijbelen.

Een nieuw fenomeen is tegenwoordig het zogenoemde coffeebadging. Medewerkers die hybride werken, komen naar kantoor, alleen om even een praatje te maken bij de koffiemachine en zo hun gezicht te laten zien. Ruim vier op de tien (41%) medewerkers zegt geregeld zo’n kopje ‘inklok-koffie’ te drinken op kantoor, 10 procent zegt dat ook wel eens te willen proberen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Onderzoek

Dit zijn de trends in de bandenindustrie in 2024

Trends in de bandenindustrie: analyse van markttrends, waaronder veranderingen in consumentenvoorkeuren, nieuwe technologieën (zelfherstellende banden, milieu-innovaties) en de invloed van wereldwijde gebeurtenissen.

DC Business29.04.2024

Dit zijn de trends in de bandenindustrie in 2024

Met o.a. nieuwe technologie & de invloed van wereldwijde gebeurtenissen
Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal