Nieuws12.03.2020

​Thuiswerken door coronavirus? Zo blijft je personeel geïnformeerd!


Het coronavirus heeft inmiddels steeds grotere delen van de wereld in zijn greep. Met bijna vierhonderd coronapatiënten in ons land, worden ook de maatregelen in Nederland telkens strenger. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft voor mensen met milde klachten in Noord-Brabant al het advies om school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, te vermijden. Dat wordt ook wel social distancing genoemd: een infectiebestrijdingsmaatregel die de verspreiding van zeer besmettelijke ziekten moet stoppen of vertragen. Voor sommige Nederlandse werkgevers en werknemers biedt thuiswerken een uitkomst. Maar hoe zorg je ervoor dat thuiswerken niet ten koste gaat van samenwerking met collega’s en interne communicatie? Lees hoe jij je werknemers thuis met elkaar in contact, én op de hoogte van belangrijk bedrijfsnieuws houdt.

William Hanage, vooraanstaand epidemioloog aan Harvard TH Chan School of Public Health in Boston vertelt aan de Britse krant The Guardian dat ‘iedereen die vanuit thuis kan werken, dat zou moeten doen. Thuiswerken zal je niet compleet beschermen, maar heeft wel één belangrijk voordeel: door thuis te werken, stel je een eventuele infectie met volledige zekerheid uit.’ Volgens Hanage is het vertragen van de ontwikkeling van lokale uitbraken en het verlagen van het aantal infecties belangrijk om ervoor te zorgen dat de gezondheidszorgsystemen hun capaciteit niet overschrijden. Roy Anderson, toonaangevend epidemioloog aan Imperial College London en voormalig wetenschappelijk hoofdadviseur van het Engelse ministerie van Defensie, houdt zich aan dit advies: hij kondigde beschermende maatregelen aan voor zijn personeel. Hun dagelijkse onderzoeksprojectbesprekingen zullen voortaan plaatsvinden via Skype, WhatsApp en Microsoft Teams. Zo hoopt hij zijn personeel gezond en veilig te houden.

Kleine kanttekening

Sommige wetenschappers plaatsen wel een lichte kanttekening bij het advies om thuis te werken. Mark Woolhouse, professor in de epidemiologie van besmettelijke ziekten aan de Universiteit van Edinburgh, geeft aan dat de timing van het thuiswerken cruciaal is om daadwerkelijk een verschil te maken. Als bedrijven te vroeg beginnen met massaal thuiswerken, hebben ze niet veel invloed. Beginnen ze te laat, dan kunnen ze ook geen bijdrage meer leveren. En, het belangrijkste punt: op een gegeven moment zullen bedrijven er weer mee moeten stoppen. Dat punt moet niet te vroeg in de toekomst liggen, anders heeft thuiswerken geen zin. Maar als je thuiswerken goed organiseert, kun je het zo lang als nodig volhouden.

Thuiswerken: potentiële virusremmer

Door thuis te werken voorkom je dat je zelf besmet raakt. In worst case, als jij besmet bent, kun je door thuis te werken ook voorkomen dat je anderen besmet. Zo zou thuiswerken dus, mits goed getimed, op den duur kunnen leiden tot een verlaging van het aantal infecties. Maar thuiswerken is voor veel organisaties makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat het niet ten koste gaat van de communicatie en de samenwerking tussen en naar collega’s, en daarmee ook de productiviteit?

<i>Thuiswerken</i>
Thuiswerken

1. Communiceren: één op één of in een team

Communicatie op de werkvloer is essentieel. Hoe vaak loop je wel niet even naar een collega om kort iets te bespreken, of zit je naast elkaar aan iets te werken? Wij doen dat in ieder geval ontelbaar vaak op een dag. Als je allemaal thuis werkt, wordt dat toch een stuk lastiger.

Gelukkig zijn er allerlei tools voorhanden die dat probleem oplossen. Denk bijvoorbeeld aan Slack en Microsoft Teams, waarin je in een handomdraai een collega rechtstreeks aanspreekt, of een groepsgesprek start. Heb je echt even de input nodig van een specifieke collega? Met een simpele ‘@’ zorg je ervoor dat die persoon via een pushnotificatie op de hoogte wordt gesteld dat zijn of haar input echt nodig is! Zo lijkt het bijna alsof je collega’s tóch bij je zijn.

2. Videomeetings

Vergaderingen, niet iedereen is er even dol op, maar soms zijn ze nou eenmaal nodig. Als je echt iets face-to-face wilt bespreken of iets moet laten zien aan een groep collega’s, ontkom je niet aan een vergadering. Om online te vergaderen, bestaan er programma’s zoals Skype en GoToMeeting. Je kunt dan niet alleen beeldbellen (rechtstreeks met een collega, of met een hele groep), maar ook schermen delen. Ideaal voor vergaderingen en presentaties op afstand! Nog een bijkomend voordeel van online vergaderen: een vergaderkamer is nu nooit meer dubbel geboekt.

3. Hulp of afstand

Oké, je kunt nu op afstand met je collega’s sparren of een hele vergadering organiseren. Maar dan zul je zien dat je laptop een probleem heeft, nét nu jij thuiswerkt. Of dat je de hulp nodig hebt van een collega die allemaal trucjes in Excel kent. Wat dan? Je kunt nu niet even aan de kant stappen en je collega bij jouw pc laten… of toch wel? Programma’s als Teamviewer en AnyDesk zijn juist specifiek met dat doel ontworpen. Je deelt dan niet alleen je scherm, zoals bij Skype, maar geeft de ander ook tijdelijk controle over je pc. Met Chrome Remote Desktop kun je zelfs via je browser ondersteuning krijgen of aanbieden. Zo zijn jouw IT-problemen misschien nog wel sneller opgelost, dan wanneer je zelf eerst naar de IT-afdeling moet lopen!

4. Interne bedrijfscommunicatie

Misschien wel het grootste nadeel van thuiswerken: alle communicatie moet digitaal. Dus ook dat snelle maar informatieve praatje dat je normaal even met een collega bij de koffieautomaat zou maken. En ook de kleine, onbedoelde maar effectieve teammeeting die sporadisch spontaan tijdens de lunch plaatsvindt. Hoe fijn thuiswerken ook is, en hoe behulpzaam de tools daarvoor ook zijn – waarschijnlijk staat thuiswerken gelijk aan een gigantische hoeveelheid e-mails en berichten. Dat roept weer nieuwe uitdagingen op. Want hoe bereik je je werknemers nog met belangrijk bedrijfsinformatie tussen al dat digitale communicatiegeweld?

Er zijn manieren om je werknemers toch effectief op de hoogte te houden van belangrijk alledaags kantoornieuws (want hey, the show must go on) of van updates rondom maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Zorg dat er algemene kanalen of platforms in je organisatie aanwezig zijn waarop je bedrijfsnieuws altijd kunt laten zien en waarop je medewerkers zonder veel moeite de juiste, meest recente informatie kunnen vinden. Denk daarbij aan een digital workplace of een intranet als Microsoft SharePoint. Om je personeelsleden nog makkelijker op de hoogte te houden, koppel je je intranet aan een corporate screensaver waarvan je elke laptop binnen je organisatie voorziet. Die geven dan het bedrijfsnieuws weer als werknemers hun pc even niet gebruiken of als zij naar het bureaublad van hun laptop gaan.

Ook een corporate news app is uitermate geschikt om iedereen up to date te houden. Deze software wordt normaal gesproken vooral ingezet om deskless medewerkers te bereiken, maar kan bij onvoorzien thuiswerken ook prima worden gebruikt om alle werknemers thuis dagelijks op de hoogte te houden. Je personeelsleden hoeven dan alleen regelmatig hun smartphone te checken om op de hoogte te zijn van het belangrijkste laatste bedrijfsnieuws. En bij écht belangrijk nieuws (als je personeel bijvoorbeeld weer naar kantoor mag komen!) stuur je een pushnotificatie met leesbevestiging; zo weet je zeker dat je personeelsleden de informatie gelezen hebben.

Thuiswerken hoeft dus voor jouw organisatie geen probleem te zijn. Het enige wat je nodig hebt is de juiste apps, tools én instelling!

Deze blogpost is geschreven door Lars Cornelis.

Verder lezen over Coronavirus

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

De ontwikkeling en uitrol van de Coronamelder app had, los van de commotie over privacy en beveiliging, nogal wat voeten in aarde. Dat zal iedereen zich nog wel herinneren. Nu blijkt dat ook het uitfaseren van de app bep...

Nieuws18.03.2022

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

Verder lezen over Microsoft

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Verder lezen over Skype

Agentschap Telecom legt nu ook WhatsApp en Skype onder de loep

Het Agentschap Telecom (AT) kennen we natuurlijk vooral van haar acties en toezicht rondom mobiele telecomdiensten, zendamateurs en andere draadloze diensten en apparatuur. Vanaf dit jaar heeft het Agentschap besloten da...

Mobile17.02.2022

Agentschap Telecom legt nu ook WhatsApp en Skype onder de loep

Ondanks Teams is Skype nog zeker niet dood

Teams bestond al een tijdje voordat de pandemie startte, maar Microsoft heeft er zeker door alle thuiswerkers flink gas opgegeven. Zoveel, dat we dachten dat het helemaal over was met Skype. Het heeft Skype for Business...

Online28.09.2021

Ondanks Teams is Skype nog zeker niet dood

Tien films en series waarin social media een rol spelen

Heb je Clickbait al gezien op Netflix? Deze nieuwe serie staat inmiddels een paar dagen op Netflix en ook al meteen een paar dagen in de top 10 meest populaire films en series in Nederland. Deze door social media en inte...

Social Media28.08.2021

Tien films en series waarin social media een rol spelen

Er is meer na Clickbait
​Skype voor iOS heeft eindelijk de achtergrondblur

In de categorie: was dit er niet al dan? heeft Microsoft aangekondigd dat Skype op iOS is voorzien van de mogelijkheid om de achtergrond weg te blurren. Hierdoor kunnen collega’s zich beter op jou concentreren, in plaa...

Online19.07.2020

​Skype voor iOS heeft eindelijk de achtergrondblur

​Beter laat dan nooit, Microsoft past beleid meeluisteren Cortana aan

Als je een bedrijf belt, dan krijg je van tevoren vaak een bandje te horen waarop wordt gezegd dat het gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarvoor precies, geldt...

Technology18.08.2019

​Beter laat dan nooit, Microsoft past beleid meeluisteren Cortana aan

Je oude Skype-versie gaat 1 november toch ophouden met werken

Microsoft kondigde een tijdje geleden aan dat de oudere versies van videochat-app Skype 'niet meer ondersteund zouden worden' oftewel zouden ophouden met werken. Die beslissing werd na forse kritiek over de nieuwe versie...

Online01.10.2018

Je oude Skype-versie gaat 1 november toch ophouden met werken

Skype 8 krijgt upgrade om grootste kritiekpunten aan te pakken
Skype​ integreert PayPal in de mobiele app

Gebruikers van Skype kunnen vanaf nu in 22 landen via PayPal geld versturen via de mobiele app van Skype. Deze toepassing zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor Skype-gebruikers met de laatste versie van de app vo...

Mobile03.08.2017

Skype​ integreert PayPal in de mobiele app

Skype is compleet vernieuwd

Microsoft komt met een nieuwe versie van Skype, die een soort van concurrent van WhatsApp en Snapchat moet gaan worden. Bekende features blijven, maar er is toch ook behoorlijk wat veranderd. Opvallend genoeg wordt de ve...

Social Media02.06.2017

Skype is compleet vernieuwd

'concurrentie' voor WhatsApp en Snapchat

Verder lezen over Software

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt