Nieuws09.03.2020

Gaan we massaal thuiswerken vanwege het coronavirus?


+ tips om gefocust aan het werk te blijven

Door het coronavirus worden niet alleen evenementen afgelast, sommige bedrijven roepen medewerkers al op om voorlopig thuis te werken. Zo roept Apple CEO Tim Cook wereldwijd medewerkers op om thuis te werken zodat zij niet ziek kunnen worden. Nieuwssite Bloomberg kreeg een interne memo in handen waarin staat: “Voel je vrij om op afstand te werken als je werk dat toelaat”.

Steeds meer grote techbedrijven in de Verenigde Staten vragen hun medewerkers om de komende tijd thuis te werken. De kans bestaat dat we dit in Nederland ook mee gaan maken, zeker nu het aantal besmettingen nog dagelijks toeneemt.

Maandenlang thuiswerken

In China werkt een deel van de bevolking al maandenlang vanuit huis. Om nieuwe besmettingen te voorkomen, krijgen veel medewerkers de mededeling om van afstand te werken. De impact van het coronavirus op de Chinese economie is enorm. Niet voor iedereen is werken vanuit huis een optie. Fabrieken in China zijn vaak nog gesloten of het is voor medewerkers onmogelijk om er te komen. In het land zijn veel wegblokkades opgezet waardoor mensen vastzitten in hun dorpen. Overigens kan het vele thuiswerken in China ook leiden tot enorme kostenbesparingen omdat bedrijven ontdekken dat meer mensen in de toekomst van afstand kunnen werken.

Microsoft zag in China het gebruik van de betaalde dienst Teams toenemen met 200 procent en ook Slack en Zoom profiteren op deze manier van het coronavirus.

Veilig thuiswerken

Om op een veilige manier bij documenten te komen is een VPN-verbinding een vereiste. Je wil immers voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Je zal wel een stabiele internetverbinding moeten hebben thuis en je werkgever zorgt voor een beveiligde VPN-verbinding. Hiermee kun je zonder problemen bij bedrijfsinformatie komen. Het is aan te raden om een digitale omgeving te creëren waar jij en je collega’s kunnen samenwerken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld Slack en Microsoft Teams geschikt.

Problemen met de internetverbinding thuis

Een goede internetverbinding is een randvoorwaarde om fijn thuis te kunnen werken. 54 procent van de Nederlandse consumenten heeft problemen met het thuisnetwerk, zo blijk uit onderzoek van OnPoll in opdracht van reichelt elektronik. Een vijfde van de respondenten heeft in sommige delen van het huis zelfs helemaal geen of een heel zwak, signaal. We gebruiken internet het meest tussen 18.00u en 22.00u.

Tips voor thuiswerken

Misschien werk je al regelmatig vanuit huis, dan heb je waarschijnlijk al een fijne plek en vast ritme gevonden. Wij geven je graag nog een aantal tips voor als het echt zover komt en je langere tijd vanuit huis moet werken.

  • Begin op tijd: probeer je ritme aan te houden zoals je dit ook gewend was toen je nog op locatie werkte. Zet je wekker op tijd en daarna achter je laptop. Zo behoud je je normale ritme en dat helpt echt om productief aan de slag te gaan.
  • Creëer een fijne werkplek: ga niet op de bank of vanuit bed werken. Zorg voor een fijne werkplek aan een bureau of tafel en zo min mogelijk afleiding. Kleed je aan, dan heb je misschien wat minder de neiging om in je huiskloffie op de bank te hangen.
  • Blijf verbonden met je collega’s: plan regelmatig een gesprek in met je collega’s via bijvoorbeeld Zoom, FaceTime of Skype.
  • Werk in blokken: heb je meer of minder afleiding als je vanuit huis werkt? Het is sowieso prettig om in blokken te werken en taken een voor een af te werken. De pomodorotechniek kan daarvoor heel handig zijn, waarbij je in blokken van 25 minuten taken afwerkt.
  • Neem af en toe een pauze: je kunt prima af en toe een pauze nemen en deze van tevoren inplannen. Het kan helpen om daarna weer gefocust aan de slag te gaan. Plan in wanneer je gaat lunchen of gaat sporten bijvoorbeeld.
  • Maak duidelijke afspraken met je werkgever: spreek met je werkgever af wat er van je wordt verwacht nu je niet meer op kantoor werkt. Dat voorkomt irritatie en zorgt voor meer begrip.
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.