Online04.10.2019

​Thuiswerken: zo creëer je een gezonde en productieve werkomgeving (4 tips)


Thuiswerken kan aantrekkelijk lijken. Je hebt geen last van files of vertragingen. Je kunt je eigen goede koffie drinken en het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Toch kan het best een uitdaging zijn om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren als je thuis werkt. Dit zijn vier tips die je hierbij helpen:

1. Maak jezelf verantwoordelijk

Als je op kantoor werkt, is er altijd iemand in de buurt aan wie je verantwoording moet afleggen. Werk je thuis, dan komt de verantwoordelijkheid voor je werk helemaal bij jou te liggen. Zeker als je je baan hebt opgezegd en voor jezelf bent begonnen.

Om jezelf verantwoordelijk te maken, schrijf je het beste je taken en werkzaamheden op. Maak er eventueel een afvinkbare to-do list van. Het kan een prettige focus geven om een lijstje af te werken. Wat ook goed werkt, is een vaste volgorde in je werkdag.

Begin je dag bijvoorbeeld met het beantwoorden van je mail. Daarna ga je aan de slag met een grotere klus. Check na de lunch je mail weer even om vervolgens een paar uur onafgebroken te werken aan dezelfde klus van die ochtend of aan een ander project.

2. Zorg voor een vaste routine

Als je vanuit huis werkt, kan het verleidelijk zijn om de hele dag in je pyjama of andere gemakkelijke kleding rond te lopen. Dit kan je in een relaxte stemming brengen en dat is op zich prima. Het kan er ook voor zorgen dat je een beetje het gevoel hebt dat het weekend is, waardoor andere dingen je aandacht vragen en je snel bent afgeleid van je werk.

Om gefocust en productief te blijven, kun je het beste dezelfde routine aanhouden als op een werkdag. Je ontbijt of je eerste kop koffie kun je prima in gemakkelijke kleding nuttigen. Daarna kleed je je netjes aan en verzorg je jezelf zoals je op een normale kantoordag zou doen.

3. Start en eindig rond dezelfde tijd

Probeer iedere dag rond dezelfde tijd met je werk te beginnen. Zo breng je een gezonde scheiding aan tussen werktijd en privétijd. Tijdens werktijd is je focus is dan helemaal op je zakelijke takenpakket gericht en dat komt je productiviteit ten goede.

Net zo belangrijk als de start van je werkdag is het afsluiten ervan. Dit doe je het beste ook rond dezelfde tijd om te voorkomen dat het zomaar een paar uur later is en je nog altijd achter je computer zit.

Laat je niet verleiden tot het afmaken van iets. Laat dat rustig liggen tot morgen, dan zit je er de volgende dag meteen lekker in en maak je een productieve start. Vergeet niet dat je het meest productief bent tijdens een werkdag van acht uur. Tot ’s avonds laat werken is gewoonweg niet efficiënt. Bovendien heb je tijd nodig om op te laden.

4. Blijf in beweging

Als je thuis werkt, kan het verleidelijk zijn om met je ontbijtje of een kop koffie achter de computer te duiken en er aan het einde van de werkdag pas weer achter vandaan te komen. Bewegen is echter ontzettend belangrijk voor je gezondheid, dus besteed daar aandacht aan.

Je krijgt meer beweging als je regelmatig van werkplek wisselt. Begin bijvoorbeeld aan je bureau, maar ga gerust in de tuin of in een park zitten als je een laptop hebt en het lekker weer is. Probeer ook eens staand te werken of zittend op een bal. Zo blijf je bewegen en dat is goed voor je brein en lijf.

Zet ook vooral een alarm als het tijd is om te lunchen. Ga dan meteen een blokje om, dan kom je verfrist weer terug op je werkplek en ben je meteen weer even in beweging geweest.

Deze blogpost is geschreven door Annemiek, Puur Figuur.