Nieuws08.07.2019

​Zittend werk? Dit is wat te veel zitten met je doet (+ tips om meer te bewegen)


We weten allemaal dat te veel zitten niet gezond is. Het draagt niet alleen bij aan overgewicht, maar ook aan andere ziektes en ongemakken. Toch hebben we vaak niet in de gaten hoeveel we zitten op een dag. Het goede nieuws is: je hebt maar een uur bewegen per dag nodig om het effect van 8 uur zitten teniet te doen.

Als je met de computer werkt, zit je vaak al zes tot acht uur per dag. Komt daar een avondje Netflix bij, dan heb nog eens twee uur zitten per dag te pakken. Gamen is vaak goed voor een uur per dag. Om maar niet te spreken van de tijd die we in de auto of trein zitten. Al met al loopt het aantal uur dat we zitten al gauw op naar acht tot twaalf uur op een dag. Wat heeft dat voor invloed op onze gezondheid?

Deze klachten kun je krijgen van te veel zitten

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat veel zitten kan leiden tot de volgende klachten en gezondheidsproblemen:

  • Concentratieproblemen
  • Hersenmist
  • Spanningshoofdpijn
  • Rugpijn
  • Gezwollen benen
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Hart- en vaatziekten
  • Sommige soorten kanker
  • Depressie
  • Dementie

Door de houding die we aannemen als we zitten, kunnen we allerlei klachten krijgen aan ons bewegingsapparaat en onze spieren. Doordat er minder bloed naar ons hoofd gaat, kunnen we ons bovendien moeilijker concentreren.

Toch is vooral het effect van zitten op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten opvallend. Mensen die meer dan vier uur per dag zitten, hebben een verhoogd risico van 125 procent op het krijgen van deze aandoeningen vergeleken met mensen die minder dan twee uur per dag zittend achter een scherm doorbrengen.

De invloed van zitten op de ontwikkeling van diabetes type 2 is op zijn minst alarmerend te noemen. Als we acht tot twaalf uur zitten per dag, stijgt het risico op deze aandoening met maar liefst 90 procent. Per uur televisie kijken komt daar nog eens 3,4 procent bij.

Wat kun je doen om dit effect tegen te gaan?

Uit een onderzoek onder meer dan 1 miljoen mensen blijkt dat ten minste een uur fysieke activiteit per dag, zoals stevig wandelen of fietsen, het verhoogde gezondheidsrisico kan wegnemen dat 8 uur zitten per dag heeft. Dat is goed nieuws voor iedereen die een zittend beroep heeft.

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Slechts een kwart van de mensen die meededen aan de studie, haalden het benodigde aantal uren per week. Alleen zij profiteerden dus van het gezondmakende effect van bewegen.

Volgens de Amerikaanse Heart Association is er meer nodig dan alleen bewegen. Ook het aantal uren dat we zitten per dag, zou omlaag moeten. Britse onderzoekers stellen dat iedereen met zittend werk ernaar moeten streven om twee uur per dag te staan of te lopen.

Wat betekent dit voor jou?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je minder zit en meer beweegt. Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje:

  • Ga fietsen naar je werk of leg een deel van de reisafstand met de fiets of lopend af, bijvoorbeeld door een halte eerder uit te stappen. Dan beweeg je op een dag vaak al een half uur of langer.
  • Sta ieder uur op en doe een paar oefeningen. Bijvoorbeeld een paar lunges, op je tenen staan of zwaaien met je armen.
  • Ga lunchwandelen of neem sportles tijdens de lunch.
  • Loop rond als je aan de telefoon bent.
  • Zorg voor een goede werkhouding met deze tips en oefeningen.
  • Gebruik de tijd die je staat te wachten bij de sport- of muziekles van je kind om te wandelen of te sporten.
  • Doe oefeningen terwijl je tv kijkt of schaf fitness- en bewegingsgames voor de Wii aan.

Door te kijken hoe je op verschillende momenten op een dag meer kan bewegen, lukt het je om aan die beweging te komen die je nodig hebt voor een goede gezondheid.

Verder lezen over eHealth

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

Lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

Startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

Je bent jong, je bent sportief, je bent gezond: hoe groot is de kans dat je arbeidsongeschikt raakt? Niet heel groot, maar de kans is er wel en dan ben je op jezelf aangewezen. Als je tenminste ZZP’er bent. Overweeg je...

DC Business08.05.2023

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën