Technology24.02.2016

Tips en oefeningen voor een goede werkhouding op kantoor


Als je de hele dag achter de computer zit op kantoor, is het erg belangrijk dat onder meer de hoogte van je stoel en bureau goed zijn afgesteld. Er kunnen anders klachten opspelen zoals nek- en rugpijn.

Checklist voor een ergonomische werkplek

Is jouw werkplek wel ergonomisch ingesteld? Check het in een paar minuten met deze handige checklist!

1. Het beeldscherm
Zet het beeldscherm zo neer dat je er recht op kunt kijken. Dus met een gestrekte nek. Werk je met een laptop? Zet deze op een laptopstandaard. Werk je met twee beeldschermen, van bijvoorbeeld Benq? Heel handig, want dan werk je sowieso productiever en efficiënter, maar het is wel van belang dat deze op de juiste hoogte staan ingesteld. Zorg dat ze op gelijke hoogte staan en bepaal welk scherm je waar zet of dat je je tweede scherm misschien wel gekanteld wil hebben staan.

2. De bureaustoel
Zorg dat je met je voeten plat op de grond staat met je knieën in een hoek van 90 graden. Kunnen je voeten niet bij de grond? Zorg dan voor een voetensteun, van bijvoorbeeld Inofec. De armleuningen van de bureaustoel moeten gelijk staan op de hoogte van het bureaublad. Zo kunnen je armen leunen op de leuningen en op het bureaublad. Zorg dat je met je onderrug achterin de bureaustoel gaat zitten.

3. Het bureau
In de ideale situatie vormen de boven- en onderarmen een hoek van 90 graden en liggen ze recht vooruit. Het werkblad moet breed genoeg zijn om tussen de computer en uw ogen minstens 50 tot 70 centimeter afstand te kunnen laten.

oefeningen-achter-bureau-kantoor
oefeningen-achter-bureau-kantoor

Oefeningen die je achter je bureau kunt doen

Op kantoor zit je vaak de hele dag achter de computer. De enige momenten van de dag dat je beweegt, is als je van en naar de auto loopt, naar het toilet gaat of als je koffie gaat halen. Je kunt natuurlijk al lopend lunchen of lopend vergaderen, maar je zult toch nog heel veel tijd doorbrengen achter je bureau. Dan kun je net zo goed een paar oefeningen doen terwijl je op je bureaustoel zit.

1. Kuitoefening
Zit rechtop en zet beide voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat je benen in 90 graden gebogen hebt. Druk je ballen van je voet op de grond en lift je hakken. Span je kuitspieren aan en houd deze positie voor een paar seconden vast. Herhaal dit 5 tot 10 keer en doe dit één à twee keer per dag.

2. Buikspieroefening
Als je achter je bureau zit, kun je af en toe je buik aanspannen. Niemand die het ziet! Wil je een stap verder gaan? Zet weer beide voeten op de grond en zorg dat je je benen 90 graden hebt gebogen. Houd met je handen het zitvlak vast. Span je buikspieren aan en lift je voeten van de vloer. Je knieën breng je richting je borst. Krom je rug een klein beetje en breng je voeten langzaam terug naar de grond. Varieer door op de rand van je stoel te zitten en achterover te leunen. Herhaal deze oefening zo’n 10 keer.

3. Beenoefening
Ga rechtop zitten en buig je knieën 90 graden. Lift en strek één been recht naar voren en houd deze positie vast voor vijf tot tien seconden. Verander van been en herhaal deze oefening 10 tot 15 keer per kant. Gespierde benen? Je zou deze oefening met beide benen tegelijk kunnen uitvoeren.

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.

Verder lezen over Computer

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Maid of the Dead, Perfect Date, Going Rogue: er zijn genoeg games op Steam die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Te sexy. Maar veel mensen willen ze toch spelen en vanaf nu kunnen ze zorgen dat nieuwsgierige...

Gaming05.03.2024

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Of je reputatie..
Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Een solid state drive, oftewel ssd, is steeds populairder. Dat komt omdat deze gadget in tegenstelling tot andere schijven geen bewegende delen heeft. Hierdoor zijn de gegevens die je erop vastlegt beter beschermd. Zo ve...

Gadgets05.03.2024

Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger gebruikten we niet Spotify, maar Winamp om muziek te luisteren op onze computer. Daar zat niet standaard muziek in, dat moest je dan eerst downloaden. En dan die skin...

Online05.02.2024

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?