Online05.03.2020

Zo herken je nepnieuws over het coronavirus


Het coronavirus is helaas nog steeds dagelijks in het nieuws. Toen de uitbraak net een feit was, wemelde het al van het nepnieuws over het virus. Inmiddels zijn we meer dan een maand verder, heeft het virus zich verspreid en neemt de fake berichtgeving alleen maar verder toe. Hoe kun je echt nieuws van nepnieuws onderscheiden? Wij vertellen je waar je op moet letten!

1. Kijk kritisch naar de bron

Dit klinkt als een open deur, maar op social media doen nogal eens spookverhalen de ronde. Die vervolgens massaal worden gedeeld waardoor mensen het als betrouwbaar gaan zien. Want waarom hebben anders duizenden mensen het bericht gedeeld? Nou, dat kan dus gewoon een grapje zijn van je buurman waarna iedereen in paniek raakte en het bericht begon te delen. Vooral op Facebook gebeurt dit massaal, maar ook op Twitter komt geregeld nepnieuws voorbij. We zeggen het nog maar eens: kijk kritisch naar de bron en controleer eerst of het nieuws klopt voordat je het zelf deelt.

Nu er ook in Nederland patiënten zijn met het coronavirus, duikt ook in ons land geregeld nepnieuws op.

2. Geloof niet alle video’s die je ziet

Er verschijnen steeds meer deepfake video’s en die worden ook gemaakt over het coronavirus. Zo lijkt het of een betrouwbare bron iets vertelt over het virus, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. En ja, dat ziet er heel echt uit en is zelfs lastig te herkennen. Pas als grote media het nieuws delen en hebben geverifieerd weet je (bijna) zeker dat het geen nepnieuws is.

3. Zou het een hoax kunnen zijn?

Bijna dagelijks delen we massaal, vooral weer via social media, compleet verzonnen verhalen (ook wel hoax genoemd). Vaak zijn die behoorlijk schokkende berichten, waarvan je misschien zelfs even achterover deinst. ‘Heel Nederland in quarantaine’ of ‘Alle scholen worden de komende weken gesloten’ kwamen al voorbij. Dit soort grote beslissingen worden altijd aangekondigd op officiële sites van instanties en op betrouwbare nieuwssites. Bij aankondigingen van dit formaat mag je je dus best even achter de oren krabben en je afvragen of het geen hoax is.

Deze week was Hogeschool Saxion het slachtoffer van een hoax, toen een niet van echt te onderscheiden tekst in de eigen huisstijl werd verspreid. Hierin stond dat de school een week op slot zou gaan vanwege een besmet personeelslid. Het bleek complete onzin te zijn.

Lees ook even onderstaande berichten op Twitter over het herkennen van nepnieuws.

4. Controle bij betrouwbare bronnen

Het RIVM publiceert actuele informatie over het coronavirus. Zodra er nieuwe besmettingen worden geconstateerd of maatregelen genomen dan lees je dit op deze pagina van het RIVM. Je ziet ook in een oogopslag hoeveel mensen in Nederland besmet zijn met het virus en waar zij wonen. Maak je je ongerust en heb je vragen? Dan kun je het RIVM ook bellen op een speciaal nummer: 0800-1351.

Ga je op reis en twijfel je of het verstandig is om te vertrekken? Kijk dan hier op de site van de Rijksoverheid. Veel Nederlanders stellen hun (korte) vakanties trouwens uit vanwege het virus, zo merkt de reisbranche. Dat is lang niet altijd nodig, maar wanneer je naar een risicogebied vertrekt is het wel verstandig om hier kritisch op te zijn.

Op de regionale websites van de GGD vind je uitgebreide informaties over besmettingen met het virus in de regio.

Kortom: controleer altijd bij verschillende betrouwbare bronnen of zij het nieuws hebben overgenomen. Als dit niet het geval is mag je je afvragen of je te maken hebt met nepnieuws.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Fake

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Je zou denken dat misschien jongeren dit doen, omdat die wat meer beïnvloedbaar zijn, maar niets is minder waar. Het zijn de rijpere dames die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van al dat nepnieuws.

Social Media31.05.2024

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Vorige week, zie het oorspronkelijke bericht hieronder, tweette Elon Musk al dat hij de overname van Twitter ‘on hold’ gezet had. De reden daarvoor was het onverwacht hoge aantal fake accounts waar het sociale netwer...

Social Media17.05.2022

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Musk denkt dat meer dan 20% van de accounts fake is
Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Fakenews! Het was één van de favoriete woorden van voormalig president Donald Trump. In zijn ambtsperiode werden we dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt, en juist niet. Social media namen meer maatregele...

Social Media30.03.2022

Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Slechts 22% kan het echt
Facebook verwijdert deepfake ‘overgave’ video van Zelensky

Dat de, doorgaans bekende, personen die in deepfake video’s ‘optreden’ vrijwel niet meer van echt te onderscheiden zijn is al langer bekend. Het meest recente spraakmakende voorbeeld daarvan is een video van de Oek...

Nieuws17.03.2022

Facebook verwijdert deepfake ‘overgave’ video van Zelensky

Verder lezen over Social Network

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

X heeft zonder iets te zeggen de waterpistool-emoji weggedaan en in plaats daarvan de gun weer teruggebracht.

Social Media24.07.2024

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?