Online06.12.2023

​ChatGPT een jaar later: wat vinden Nederlanders er echt van?


Het is een jaar geleden dat ChatGPT lanceerde: de AI-chatbot die ervoor zorgde dat kunstmatige intelligentie een enorme boost heeft gekregen. In 2023 hebben we het ene na het andere bedrijf gezien die er ‘iets’ mee deed. Microsoft implementeerde het in zijn zoekmachine Bing, Google kwam met zijn eigen AI-chatbot Bard en vorige week introduceerde Amazon zijn zakelijke chatbot Q. In Nederland wordt er veel gesproken over AI, maar wat doen we er nu werkelijk mee?

ChatGPT: miljoenen Nederlanders gebruiken het

Miljoenen Nederlanders hebben ChatGPT dit jaar wel eens gebruikt en dat is soms gewoon voor de lol, maar ook wel voor werk. Gfk liet in april weten dat 1,4 miljoen Nederlanders weleens een opdracht hebben gegeven aan ChatGPT en dat is waarschijnlijk alleen maar toegenomen, nu meer mensen ervan weten. Vooral jongeren schijnen het te gebruiken, al zijn sommigen wel bang dat wanneer ze hun huiswerk doen met een beetje AI-hulp, dit toch wel wordt ontdekt. Deloitte liet vorige week weten dat 1 op de 3 Nederlanders wel eens een AI-tool gebruikt.

Ook op werk zetten we de AI in, zij het vaak wat minder stiekem. Veel grote bedrijven zijn ermee bezig: iedereen wil er zoveel mogelijk voordelen uithalen. Binnen marketingafdelingen van bedrijven zie je dat ChatGPT wel eens wordt ingezet voor bijvoorbeeld brainstorms: wat is een leuke naam voor die nieuwe app? Wat is een leuk, misschien wel ludiek idee om die app te lanceren? Het zijn allemaal dingen waar ChatGPT wel raad mee weet. Maar weten wij verder zelf wel echt raad met de AI-chatbot? Volgens een onderzoek van Motivaction in opdracht van KPMG is het antwoord nee. We vertrouwen de AI-chatbot niet en maken ons eerder zorgen over AI dan dat we het omarmen.

ChatGPT
ChatGPT

Vertrouwen in algoritmes daalt

KPMG doet dit onderzoek voor de vijfde keer op rij en al vijf jaar lang vertrouwen we algoritmes steeds minder. Juist mensen die ermee bekend zijn hebben minder vertrouwen. Dit jaar zelfs fors minder: we vertrouwen algoritmes 22 procent minder. 7 procent ziet dat anders: dat vertrouwt het juist meer. Die forse daling ligt waarschijnlijk niet aan het algoritme van Netflix dat je een nieuwe serie aanraadt, of YouTube die je een andere video aanbeveelt: dat moet zeker te maken hebben met ChatGPT.

Uit het onderzoek komt naar voren dat we vooral de algoritmes van de overheid wantrouwen. De helft van de ondervraagden denkt dat overheidsinstellingen niet transparant of eerlijk zijn over het gebruik van algoritmes. Dit is zelfs nog ietsjes hoger als het om banken en verzekeraars gaat. Twee op de vijf mensen ziet zelfs liever helemaal niet dat overheids- en financiële instellingen algoritmes inzetten. Ook blijkt er veel behoefte te zijn aan transparantie: 72 procent wil dat bedrijven informatie over hun algoritmes verplicht publiceren in een algoritmeregister. Dit zou het vertrouwen in deze technologie kunnen verbeteren.

Algoritmen
Algoritmen

AI-chatbot

En dan wat meer inzoomend op ChatGPT, want je kunt het anno 2023 niet over algoritmes hebben zonder die tool mee te nemen. Het verscheen op 30 november 2022 als webgebaseerd hulpmiddel, maar er is dit jaar ook een app gekomen. Maar we vertrouwen het voor geen cent. 1 op de 5 mensen vertrouwt dat de antwoorden van ChatGPT kloppen. Echter is er ook een opvallende andere uitkomst: ondanks dat wantrouwen blijken 2 op de 5 mensen de uitkomsten ook daadwerkelijk te controleren.

Al met al zijn we dit jaar met zijn allen een stuk pessimistischer geworden over algoritmes. Dat zal ongetwijfeld mede komen door ChatGPT, wat toch wel de grootste innovatie is op het gebied van algoritmes in 2023. Het heeft veel mensen bewuster gemaakt van algoritmes, maar dat betekent niet per se dat het ook positief is. 40 procent denkt dat algoritmes geen bijdrage leveren aan een eerlijke wereld, terwijl dat in 2019 nog andersom was. Veel mensen vinden dat algoritmes op een negatieve manier bijdragen aan de Nederlandse samenleving, in plaats van een positieve. Dat is niet alleen maar ChatGPT: vergeet ook de toeslagenaffaire niet en hoe de Dienst Uitvoering Onderwijs door zijn AI vooral studenten met een migratieachtergrond extra controleerde.

Behoefte aan informatie

Je merkt meer dan ooit dat mensen behoefte hebben aan informatie en misschien zelfs wel aan kaders, als het om het gebruik van AI gaat. Tegelijkertijd zetten veel bedrijven hun eerste AI-stapjes vooral op de klantenservice, waar de geautomatiseerde chatbot om mensen met vragen te helpen steeds vaker van een vleugje AI wordt voorzien. Het maakt het gesprek net even wat vloeiender en biedt bovendien meer intelligentie waardoor er eerder een gewenst antwoord wordt bereikt. Het kan dus ook zijn dat je als Nederlander, hoezeer je ook tegen ChatGPT bent, wel degelijk al met AI-chatbots te maken hebt gehad, gewoon door een vraag te stellen aan bijvoorbeeld de klantenservice van een grote verzekeraar.

Eén ding is zeker: het wordt sinds ChatGPT nog moeilijker om niet met algoritmen in aanraking te komen. Maar zoals je ook aan sommige antwoorden ziet die ChatGPT ons geeft door dit artikel heen, is het overduidelijk goed om sceptisch te blijven. Meer mensen zullen dan ook echt de antwoorden van de bot moeten controleren, want ‘ik werkt’ zal een docent of een collega waarschijnlijk toch doen fronsen wanneer je werk met dit antwoord erin bij ze neerlegt. Maar er is ook een rol voor de overheid: die mag zich wel wat meer uitspreken over AI en dan vooral de regels en afspraken omtrent AI. Meer dan een Nationale AI-quiz alleen dus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over ChatGPT

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

OpenAI heeft steeds meer tools waarmee je AI in je voordeel kunt gebruiken: er is Dall-E, ChatGPT en dan ook nog Sora. Die werken normaal allemaal naast elkaar, maar Dall-E en ChatGPT zoeken elkaar wat meer op. Dall-E is...

Online04.04.2024

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

ChatGPT is nu te gebruiken zonder account. Waar OpenAI het eerst verplicht stelde dat je inlogde voordat je de AI-chatbot van een vragenvuur voorzag, is dat nu niet meer nodig. Je kunt als je nu naar chat.openai.com gaat...

Online02.04.2024

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

OpenAI heeft met Sora heel interessante AI gelanceerd, hoewel het nog niet voor iedereen beschikbaar is. OpenAI heeft het wel aan verschillende visuele artiesten en filmmakers gegeven om hun ding te doen. En hun ding ded...

Online26.03.2024

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Online06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

ChatGPT Read Aloud: je favoriete chatbot leert praten en antwoorden in 32 talen

Het is zover, ChatGPT begint te praten en dat opent een hele nieuwe generatie van mogelijkheden. OpenAI's nieuwe Read Aloud-functie voor ChatGPT biedt je als gebruiker de mogelijkheid om antwoorden hardop te laten voorle...

Online06.03.2024

ChatGPT Read Aloud: je favoriete chatbot leert praten en antwoorden in 32 talen

OpenAI’s nieuwe tool Sora maakt AI-video’s

Online16.02.2024

OpenAI’s nieuwe tool Sora maakt AI-video’s

​ChatGPT leert je straks steeds beter kennen: wil je dat?

ChatGPT was eerder een beetje een hersenloze AI. Of eigenlijk juist een stel hersens zonder enige vorm van opslag. Dat gaat veranderen. Straks leert de AI-chatbot je steeds beter kennen. De bedoeling is om daarmee een pe...

Online14.02.2024

​ChatGPT leert je straks steeds beter kennen: wil je dat?

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Heb je al gehoord van Adobe VideoGigaGAN? Het is niet voor iedereen beschikbaar, maar de eerste resultaten zijn fenomenaal.

Online25.04.2024

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

De wereld van missverkiezingen gaat veranderen. Er komt namelijk nu een verkiezing voor AI-missen. Beoordeeld door AI-modellen (en twee mensen).

Online19.04.2024

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Verder lezen over Nederland

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

Welkom in de dynamische wereld van online gokken, waar iedere klik je kan brengen naar een nieuw avontuur. Precies in het midden van deze digitale ontdekkingsreis vinden we het casino zonder Cruks, een oase voor spelers...

Entertainment09.04.2024

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Witte Donderdag, Pasen, Pinksteren: zo zit het met de feestdagen

We hebben komend weekend lekker een dagje langer vrij, omdat het Pasen is. Een welbekende vraag tijdens deze feestdag is natuurlijk: wat gebeurde er eigenlijk met Pasen? Je hoeft niet een hele bijbel door te akkeren om d...

Nieuws26.03.2024

Witte Donderdag, Pasen, Pinksteren: zo zit het met de feestdagen

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Wie is de Mol S24 – Finale: wie is uiteindelijk De Mol?

Het was weer een mooie reis die we als kijker met de kandidaten van Wie is de Mol? hebben meegemaakt. Mexico natuurlijk, maar ook de reis die we elke week weer doormaakten met het ontdekken wie dan toch De Mol is. Er zij...

Entertainment09.03.2024

Wie is de Mol S24 – Finale: wie is uiteindelijk De Mol?

En de Mol is...
​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Verder lezen over Onderzoek

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen