Online06.12.2023

​ChatGPT een jaar later: wat vinden Nederlanders er echt van?


Het is een jaar geleden dat ChatGPT lanceerde: de AI-chatbot die ervoor zorgde dat kunstmatige intelligentie een enorme boost heeft gekregen. In 2023 hebben we het ene na het andere bedrijf gezien die er ‘iets’ mee deed. Microsoft implementeerde het in zijn zoekmachine Bing, Google kwam met zijn eigen AI-chatbot Bard en vorige week introduceerde Amazon zijn zakelijke chatbot Q. In Nederland wordt er veel gesproken over AI, maar wat doen we er nu werkelijk mee?

ChatGPT: miljoenen Nederlanders gebruiken het

Miljoenen Nederlanders hebben ChatGPT dit jaar wel eens gebruikt en dat is soms gewoon voor de lol, maar ook wel voor werk. Gfk liet in april weten dat 1,4 miljoen Nederlanders weleens een opdracht hebben gegeven aan ChatGPT en dat is waarschijnlijk alleen maar toegenomen, nu meer mensen ervan weten. Vooral jongeren schijnen het te gebruiken, al zijn sommigen wel bang dat wanneer ze hun huiswerk doen met een beetje AI-hulp, dit toch wel wordt ontdekt. Deloitte liet vorige week weten dat 1 op de 3 Nederlanders wel eens een AI-tool gebruikt.

Ook op werk zetten we de AI in, zij het vaak wat minder stiekem. Veel grote bedrijven zijn ermee bezig: iedereen wil er zoveel mogelijk voordelen uithalen. Binnen marketingafdelingen van bedrijven zie je dat ChatGPT wel eens wordt ingezet voor bijvoorbeeld brainstorms: wat is een leuke naam voor die nieuwe app? Wat is een leuk, misschien wel ludiek idee om die app te lanceren? Het zijn allemaal dingen waar ChatGPT wel raad mee weet. Maar weten wij verder zelf wel echt raad met de AI-chatbot? Volgens een onderzoek van Motivaction in opdracht van KPMG is het antwoord nee. We vertrouwen de AI-chatbot niet en maken ons eerder zorgen over AI dan dat we het omarmen.

ChatGPT
ChatGPT

Vertrouwen in algoritmes daalt

KPMG doet dit onderzoek voor de vijfde keer op rij en al vijf jaar lang vertrouwen we algoritmes steeds minder. Juist mensen die ermee bekend zijn hebben minder vertrouwen. Dit jaar zelfs fors minder: we vertrouwen algoritmes 22 procent minder. 7 procent ziet dat anders: dat vertrouwt het juist meer. Die forse daling ligt waarschijnlijk niet aan het algoritme van Netflix dat je een nieuwe serie aanraadt, of YouTube die je een andere video aanbeveelt: dat moet zeker te maken hebben met ChatGPT.

Uit het onderzoek komt naar voren dat we vooral de algoritmes van de overheid wantrouwen. De helft van de ondervraagden denkt dat overheidsinstellingen niet transparant of eerlijk zijn over het gebruik van algoritmes. Dit is zelfs nog ietsjes hoger als het om banken en verzekeraars gaat. Twee op de vijf mensen ziet zelfs liever helemaal niet dat overheids- en financiële instellingen algoritmes inzetten. Ook blijkt er veel behoefte te zijn aan transparantie: 72 procent wil dat bedrijven informatie over hun algoritmes verplicht publiceren in een algoritmeregister. Dit zou het vertrouwen in deze technologie kunnen verbeteren.

Algoritmen
Algoritmen

AI-chatbot

En dan wat meer inzoomend op ChatGPT, want je kunt het anno 2023 niet over algoritmes hebben zonder die tool mee te nemen. Het verscheen op 30 november 2022 als webgebaseerd hulpmiddel, maar er is dit jaar ook een app gekomen. Maar we vertrouwen het voor geen cent. 1 op de 5 mensen vertrouwt dat de antwoorden van ChatGPT kloppen. Echter is er ook een opvallende andere uitkomst: ondanks dat wantrouwen blijken 2 op de 5 mensen de uitkomsten ook daadwerkelijk te controleren.

Al met al zijn we dit jaar met zijn allen een stuk pessimistischer geworden over algoritmes. Dat zal ongetwijfeld mede komen door ChatGPT, wat toch wel de grootste innovatie is op het gebied van algoritmes in 2023. Het heeft veel mensen bewuster gemaakt van algoritmes, maar dat betekent niet per se dat het ook positief is. 40 procent denkt dat algoritmes geen bijdrage leveren aan een eerlijke wereld, terwijl dat in 2019 nog andersom was. Veel mensen vinden dat algoritmes op een negatieve manier bijdragen aan de Nederlandse samenleving, in plaats van een positieve. Dat is niet alleen maar ChatGPT: vergeet ook de toeslagenaffaire niet en hoe de Dienst Uitvoering Onderwijs door zijn AI vooral studenten met een migratieachtergrond extra controleerde.

Behoefte aan informatie

Je merkt meer dan ooit dat mensen behoefte hebben aan informatie en misschien zelfs wel aan kaders, als het om het gebruik van AI gaat. Tegelijkertijd zetten veel bedrijven hun eerste AI-stapjes vooral op de klantenservice, waar de geautomatiseerde chatbot om mensen met vragen te helpen steeds vaker van een vleugje AI wordt voorzien. Het maakt het gesprek net even wat vloeiender en biedt bovendien meer intelligentie waardoor er eerder een gewenst antwoord wordt bereikt. Het kan dus ook zijn dat je als Nederlander, hoezeer je ook tegen ChatGPT bent, wel degelijk al met AI-chatbots te maken hebt gehad, gewoon door een vraag te stellen aan bijvoorbeeld de klantenservice van een grote verzekeraar.

Eén ding is zeker: het wordt sinds ChatGPT nog moeilijker om niet met algoritmen in aanraking te komen. Maar zoals je ook aan sommige antwoorden ziet die ChatGPT ons geeft door dit artikel heen, is het overduidelijk goed om sceptisch te blijven. Meer mensen zullen dan ook echt de antwoorden van de bot moeten controleren, want ‘ik werkt’ zal een docent of een collega waarschijnlijk toch doen fronsen wanneer je werk met dit antwoord erin bij ze neerlegt. Maar er is ook een rol voor de overheid: die mag zich wel wat meer uitspreken over AI en dan vooral de regels en afspraken omtrent AI. Meer dan een Nationale AI-quiz alleen dus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over ChatGPT

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

Scarlett Johansson is boos. OpenAI heeft voor zijn ChatGPT-stem Sky een stem gekozen die erg lijkt op haar vertolking in Her. Nu is Sky er (tijdelijk) niet meer.

Online21.05.2024

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

OpenAI heeft steeds meer tools waarmee je AI in je voordeel kunt gebruiken: er is Dall-E, ChatGPT en dan ook nog Sora. Die werken normaal allemaal naast elkaar, maar Dall-E en ChatGPT zoeken elkaar wat meer op. Dall-E is...

Online04.04.2024

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

ChatGPT is nu te gebruiken zonder account. Waar OpenAI het eerst verplicht stelde dat je inlogde voordat je de AI-chatbot van een vragenvuur voorzag, is dat nu niet meer nodig. Je kunt als je nu naar chat.openai.com gaat...

Online02.04.2024

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

OpenAI heeft met Sora heel interessante AI gelanceerd, hoewel het nog niet voor iedereen beschikbaar is. OpenAI heeft het wel aan verschillende visuele artiesten en filmmakers gegeven om hun ding te doen. En hun ding ded...

Online26.03.2024

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Online06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Verder lezen over Nederland

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf