​Apple test zijn eigen AI-chatbot

​Apple test zijn eigen AI-chatbot

Vorig artikel Volgend artikel

Na ChatGPT, Bing, My AI en Google Bard lijkt nu ook Apple overtuigd: er moet een eigen AI-chatbot komen. Het bedrijf achter de iPhone schijnt het nu te testen, die eigen chatbot. Het is opvallend dat er slechts weken na een brandbrief van experts, en nóg een initiatief van knappe koppen tegen de te snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, juist heel veel AI-initiatieven als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten.

https://twitter.com/rowancheung/status/1681708713260744715?s=20

AI of Siri?

Zo hebben we sinds vorige week Google Bard in Nederland, kondigde Elon Musk zijn AI-bedrijf xAI aan en is er nu dus ook nog nieuws dat Apple ook al met een AI-chatbot bezig is. Opmerkelijk is dat er tegelijkertijd wordt aangegeven dat mensen niet zo goed weten wat ze met de chatbots moeten (of kunnen). Hoe gebruik je zo’n chatbot nou echt slim voor werk? Heb je er wel wat aan als je zelf alsnog alles moet checken? Er zijn veel vragen en vaagheden rondom AI. ChatGPT zag het gebruik ook al flink afnemen in de laatste maanden. Mensen weten niet zo goed wat ze ermee aanmoeten.

Maar goed, Apple lijkt er toch wel vertrouwen in te hebben, nadat de concurrentie succesvol AI-chatbots in de markt heeft gezet. Het vreemde is dat het natuurlijk Siri al heeft: gaan die twee dan naast elkaar bestaan, of wordt de AI-chatbot geïntegreerd in Siri? Soms zijn de scheidingslijnen tussen AI-chatbots en slimme assistenten (denk ook aan Google Assistent en Amazon Alexa) zo klein, dat het verschil bijna niet te zien is. Wanneer is het AI, wanneer moet dat duidelijk worden gemaakt, hoe zit het precies?

https://twitter.com/DarkerBrother_/status/1680574768716607494

Kunstmatige intelligentie

Niet alleen is er veel vaagheid over het gebruik of de ‘regels’ van AI: Christopher Nolan, de regisseur van kernbom-film Oppenheimer, heeft het ook laatst weer gezegd; we moeten oppassen dat we wel de verantwoordelijkheid blijven dragen voor AI. Het moet iets worden waar we later heel veel spijt van krijgen, zoals uiteraard wel het geval was bij de ontwikkeling van de kernbom. Het klinkt als een nogal heftige vergelijking, kernbommen en AI, maar het is slimme tech: slimmer dan menig mens, waardoor we er rekening mee moeten houden dat het zich ook volledig tegen ons kan gaan keren.

Terug naar Apple: het heeft volgens Bloomberg nog geen plannen om de technologie ook openbaar te maken. De chatbot maakt gebruik van Ajax, een groot taalmodellennetwerk (LLM), die draait op de Google Cloud en is gemaakt met JAX, het Google-framework voor machine learning-onderzoek. Wel zou Apple er vooral de nadruk op willen leggen dat de privacy goed in orde is, waardoor het meerdere teams op de AI-chatbot heeft gezet om dat te waarborgen. Het is trouwens niet voor het eerst dat Apple iets met kunstmatige intelligentie doet, want Siri is dat immers ook.

In ieder geval horen we er waarschijnlijk volgend jaar pas meer over, die AI-chatbot van Apple. Dat lijkt het bedrijf dus wel goed en verantwoord aan te pakken, in plaats van met haastige spoed tekeer gaan op zo’n AI-chatbot.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...